Miyozis'in Tanımı ve Nedenleri (Göz Bebeği Daralması)

Göz bebekleri bir sinir hasarının varlığını yansıtabilir ve hatta zehirlenme teşhisine rehberlik edebilir. Bugünün makalesi, miyozis veya göz bebeğinin aşırı daralmasının neden ortaya çıktığını açıklayacak. Ayrıca patolojik bir sürecin olası varlığına ilişkin işaretleri de tartışacak.
Miyozis'in Tanımı ve Nedenleri (Göz Bebeği Daralması)

Son Güncelleme: 07 Aralık, 2020

Miyozis, göz bebeği daralmasını tanımlamak için kullanılan tıbbi terimdir. Başka bir deyişle, göz bebeğinin kasılmasıyla ilgilidir – alakasız görünebilir ama aslında bir kişinin sağlığı hakkında çok şey ortaya çıkarır.

Göz bebeği, ışıktaki değişikliklere kasılarak veya genişleyerek fizyolojik olarak tepki verir. Ek olarak, kişinin vücuduna toksin girişi olduğunda veya beyin hasarı olduğunda boyutu değişir. Miyozis hakkında bilmek istediğiniz ya da bilmediğiniz her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin.

Miyozis (Göz bebeğinin aşırı daralması)

Az önce belirttiğimiz gibi, miyozis, göz bebeğinin irisin merkezinde bulunan en karanlık kısmında gerçekleşen kasılmalardan oluşur. Retina yönünde göz küresine geçen ışık miktarını kontrol etmekten sorumludur.

Belirli bir ortamda ne kadar ışık olduğuna bağlı olarak ışığı ayarlamak için genişler veya daralır. Böylece, ortam karanlık olduğunda genişler – buna midriyazis denir. Bunun aksine, çok fazla ışık olduğunda göz bebekleri küçülür. Bu, parasempatik sinir sistemi tarafından kontrol edilen normal, fizyolojik bir reflekstir.

Bu hareketler, gözde bulunan iris dilatatörü olan siliyer kastan kaynaklanmaktadır. Sempatik sinir sistemi eylemi koordine eder.

Göz bebeği
Göz bebeği, genişleyerek veya daralarak ışığa tepki verir.

Aşırı daralmış göz bebeğinin nedenleri

Yukarıda açıkladığımız gibi miyozis, ışık miktarına tepki olarak oluşan fizyolojik bir süreçtir. Ancak bu tepkiye yol açabilecek tek durum bu değildir. Birazdan bahsedeceğimiz üzere bazı maddeler veya hastalıklar da buna neden olabilir.

Opioid tüketimi

Opiatlar merkezi sinir sistemini değiştirir. İnsanlar bunları ya belirli bir durum için ilaç olarak ya da keyif verici madde olarak kullanırlar. Fentanil, morfin, eroin ve metadon bunlardan sadece birkaçıdır.

Sinir sistemini baskılarlar ve böylece göz bebekleri kasılır ve ışık uyaranlarına neredeyse hiç tepki vermezler. Universidad Libre Seccional Barranquilla’da yayınlanan bir makaleye göre, opioid intoksikasyonu, diğer belirtilerin yanı sıra miyozis, solunum ve bilinç baskılanması ile karakterizedir.

Kimyasallarla zehirlenme

Opioidlere ek olarak, miyozise yol açabilecek birçok başka kimyasal vardır. Aslında, birkaç ilaç bunu yan etkileri arasında listelemektedir – örneğin haloperidol gibi antipsikotikler. Aynı şey, glokom tedavisinde kullanılan topikal ilaçlar için de geçerlidir.

Horner sendromu ve miyozis

Bu durumun semptomları, bir sinir yaralanmasından sonra ortaya çıkar. Miyozise ve göz kapağının düşmesine neden olur. Ayrıca yüzün etkilenen tarafındaki terlemeyi azaltır.

Acta Médica del Centro’da yayınlanan bir makaleye göre, iyatrojenez bu sendromun ana nedenlerinden biridir. Yani yüz ameliyatları ve trigeminal nevralji için uygulanan dişle ilgili veya tedavi edici müdahaleler sonrası tıbbi başarısızlık sonucu ortaya çıkar.

Beyin kanaması

Bazı durumlarda, beynin kanamadan etkilenen bölgesine bağlı olarak miyozis görünebilir. Örneğin ciddi bir felç durumunda veya talamus söz konusu olduğunda.

Pancoast tümörü

Bu kanser türü akciğerde meydana gelir ve sempatik sinir sisteminin bölümlerini etkileyebilir – miyozisin tam tersi midriyazis üretmekten sorumludur. Böylece, göz bebekleri genişleyemez ve sonuç olarak kasılı kalır.

Aşırı daralmış göz bebeğinin teşhisi

Miyozisin nedenini teşhis etmek için yapılacak en basit şey, belirli bir hastanın genel durumuna bakmaktır. Opioid zehirlenmesi veya beyin kanaması gibi semptomu oluşturan etiyolojilerin çoğuna genellikle bilinç düzeyinde bir değişiklik eşlik eder.

İdeal olarak kişiye bilinçli ise uyuşturucu veya ilaç etkisi altında olup olmadığını sorun. Ayrıca, göz bebeklerinin ışık uyaranlarına nasıl tepki verdiğine bakın. Bir doktor veya hemşire, nörolojik durumu kontrol etmek için çeşitli göz reflekslerini test edecektir.

Foto motor refleksi, ışığa maruz kaldığında göz bebeğinin daha fazla kasıldığını gözlemlemekten ibarettir. Bir diğeri, diğer gözün (aydınlatılmayan) göz bebeğinin de büzülüp küçülmediğini doğrulayan rızaya dayalı reflekstir. Bu, yaralanmanın periferik sinirlerden birinde mi yoksa üst beyinde mi olduğunu gösterir.

Göz
Felç, bazı tümörler ve bazı ilaçlar kalıcı miyozise yol açabilir.

Fizyolojik bir refleks

Miyozis veya aşırı daralmış göz bebekleri, ışığa tepki olarak ortaya çıkan fizyolojik bir mekanizmadır. Bununla birlikte, nörolojik hasara veya belirli maddelerden kaynaklanan zehirlenmeye de ikincil olabilir.

Bu nedenle, tıbbi muayenenin önemli bir parçasıdır ve bir hastanın durumu hakkında birçok bilgi sağlar. Durum kalıcı olduğunda altta yatan bir patolojik süreçten şüphelenmelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Síndrome de Claude-Bernard-Horner. Presentación de un caso. (n.d.). Retrieved September 7, 2020, from https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=39027
  • Exploración de los reflejos pupilares | Oftalmología en la práctica de la medicina general, 4e | AccessMedicina | McGraw-Hill Medical. (n.d.). Retrieved September 7, 2020, from https://accessmedicina.mhmedical.com/content.aspx?bookid=1498&sectionid=99962670
  • Filippa, R., Toso, A., Cordero, J., & Olivos, P. (n.d.). Intoxicacion por Haloperidol (Haldol ).
  • Vista de Intoxiación opioide | Biociencias. (n.d.). Retrieved September 7, 2020, from https://revistas.unilibre.edu.co/index.php/biociencias/article/view/2783/2203
  • Panagopoulos, Nikolaos, et al. “Pancoast tumors: characteristics and preoperative assessment.” Journal of thoracic disease 6.Suppl 1 (2014): S108.
  • Carrera, Maria Alicia Vera, et al. “Manejo de intoxicación por opioides.” RECIMUNDO 3.4 (2019): 494-510.
  • Garófalo, Mariano, and Germán Píccolo. “CAPÍTULO 3 Efectos oculares adversos provocados por medicamentos.” Manual práctico: optometría clínica: 43.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.