Neden Sırtım Ağrıyor?

Bazı inanışlara göre sırt ağrısı, zamanla devam eden duygusal rahatsızlıktan kaynaklanabilir.
Neden Sırtım Ağrıyor?
Carlos Fabián Avila

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Carlos Fabián Avila.

Tarafından yazılmıştır Elena Martínez Blasco

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Sırt ağrısı, insanların yaşama eğiliminde olduğu stresli yaşam temposu nedeniyle günümüz toplumunda çok yaygın bir rahatsızlıktır. Bu ağrı bazen lomber bölgede, bazen de dorsal, servikal ve trapez bölgelerinde yoğunlaşır. Peki ama neden sırt ağrısı çekiyoruz? Okumaya devam edin…

Sırt ağrısı, kişinin yaşam tarzına ve kendilerine nasıl baktıklarına bağlı olarak ya kötüleşir ya da iyileşir. Ancak, sıklıkla tekrar tekrar ortaya çıkar ve hiçbir zaman tamamen ortadan kalkmış gibi görünmez.

Bu sizin başınıza hiç geldi mi? Sırt ağrınızın hayatınızda sürekli olduğunu hissettiğiniz ve ne kadar uğraşırsanız uğraşın bir türlü geçmediğini hissettiğiniz bir dönemden mi geçtiniz? Bu sırt ağrısı, çok yüksek bir stres veya kaygı zirvesi ile çakıştı mı?

Tüm bu soruların cevabı evet ise sizi okumaya devam etmeye davet ediyoruz. Ek olarak, size sırt ağrısını gidermek ve rahatlamak için bazı yöntemler ve doğal ipuçları vereceğiz.

Neden sırt ağrısı çekiyoruz?

Daha önce de söylediğimiz gibi, alternatif tıp ve diğer ilgili akımlar açısından sırt ağrısı, ister kronik stres, ister kaygı veya diğer problemler olsun , duygusal rahatsızlıktan kaynaklanabilir.

Bununla birlikte, duygusal gerginliğin bir etkisi olsa da, genellikle dikkate alınması gereken tek faktör olmadığı dikkate alınmalıdır. Aşağıda biraz daha inceleyelim.

1. Kas yaralanmaları

Her şeyden önce, sırtta veya vücudun herhangi bir noktasında şiddetli bir ağrı hissettiğimizde yapmamız gereken, özellikle bir kontüzyon geçirmişsek, herhangi bir kas yaralanmasını ekarte etmek için bir tıp uzmanına gitmektir. Bu, dikkate almamız gereken ilk nedendir.

Belirgin bir yaralanma yoksa, aşağıda listeleyeceğimiz sorunlar gibi diğer olası sorunları da göz önünde bulundurabilirsiniz. Önemli olan bu rahatsızlığın sebebini bir an önce bulmaktır.

Bu yazımızın da ilginizi çekeceğini düşünüyoruz: Diz Arkasındaki Ağrının 7 Nedeni

2. Duygular

sırtı ağrıyan bir kadın

Bazı inanışlara göre, sırt ağrısının en yaygın nedenlerinden biri olumsuz duygular ve genel olarak uzun süre devam eden duygusal gerilimdir.

Uzun süre bir tür olumsuz duyguya veya stresli duruma maruz kalmak, vücudun farklı türde rahatsızlıklara maruz kalmasına neden olur. Bu nedenle, farklı hareketler yapmaya çalışırken sırtın gerginleşmesine ve tutulmasına neden olduğu söylenir. Yani ne kadar stres veya duygusal gerilim yaşarsak o bölge o kadar çok ağrır.

Öte yandan, duyguların sırtın farklı bölümleriyle ilgili olduğuna dair bir inanç var:

  • Dorsal : Korku
  • Rhomboidler : Öfke
  • Lomber : Hayal kırıklıkları
  • Trapezius : Yetersizliklik hissi ve hayal kırıklığı
  • Servikal: Aşırı sorumluluk

Bu nedenle, rahatlamak istiyorsak, önce sırt ağrısına bağlı duyguları nasıl çözeceğimizi düşünmeliyiz. Bu amaçla gerekirse bir uzmana yani bir psikoloğa danışılabilir.

Bu yazımızda ilginizi çekebilir: Sırt Kaslarının Anatomisi Hakkında Bilgiler

3. Bazı organlarda problemler

Sırt ağrısının bir başka açıklaması da vücudumuzdaki bir organın iltihaplanması olabilir. Bazı organlar iltihaplanırsa, bölge üzerinde aşırı baskıya neden olabilir.

İnanışlara göre, oluşabilecek alanların ve organların korespondansı şu şekildedir:

  • Servikal: Kalp.
  • Sağ trapez ve sağ dorsal: Karaciğer ve safra kesesi.
  • Sol trapez ve sol sırt : Akciğer ve mide.
  • Lomber : Böbrekler (üst bölge), Bağırsak (orta bölge) ve üreme sistemi (sakral bölge).

Uzman doktor bu organlardan herhangi birinin zayıflamış olabileceğini onaylarsa, tedavi bu gerçeği dikkate almalıdır.

Sırt ağrısına doğal çözümler

Yeterince dinlenmenizi sağlamanın yanı sıra, doktor veya fizyoterapistin talimatlarına göre bazı hafif egzersizler yapın. Popüler bilgeliğe göre, sırt ağrısından kurtulmak için aşağıdaki doğal ilaçlara güvenmek de iyidir.

İşte bu ağrıyı tedavi etmek için bazı yöntemler:

  • Kil lapası uygulamak.
  • Arnika bazlı anti-inflamatuar kremlerin uygulanması.
  • Kısa bir süreliğine sıcak su torbası veya elektrikli battaniye yardımıyla lokal ısı uygulanması.
  • Örneğin, papatya, zencefil ve zerdeçal gibi anti-inflamatuar özelliklere sahip bazı doğal şifalı bitkilerin infüzyonlarını içmek.
  • Ek olarak, bir fizyoterapisti ziyaret etmeniz ve endikasyonlarını takip etmeniz şiddetle tavsiye edilir.
  • Kinezyo bant tedavisine veya nöromüsküler bandaj veya kupa tedavisine başvurmak da mümkün olacaktır.

Son yıllarda nöromüsküler bandaj çok moda oldu. Bu, vücudun hareketine uyum sağlayan, çok parlak renklerde elastik yapışkan bantların kullanılmasından oluşur.

Birçok sporcu bu tekniği hem sırt ağrısını hem de olabilecek diğer rahatsızlıkları gidermek için kullanıyor. Denemek ister misiniz? 


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.