Partnerinizde Bipolar Kişilik Bozukluğu Varsa Ne Yapmalısınız?

Bipolar bozukluğu olan bireyler tedavilerine devam ettikleri sürece normal bir yaşam sürdürebilirler. Eğer partnerinizde bipolar kişilik bozukluğu varsa, ona yardımcı olmak için bu hastalık hakkında bilgilenmeniz çok önemlidir.
Partnerinizde Bipolar Kişilik Bozukluğu Varsa Ne Yapmalısınız?
Lourdes Martínez

tarafından incelendi ve onaylandı. Eczacı Lourdes Martínez.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bipolar kişilik bozukluğu duyguları etkiler. Bu yüzden insanlar arası ilişkileri, özellikle de romantik ilişkileri olumsuz biçimde etkiler.

Bipolar bir kişi içinde bulunduğu ilişkide olumlu ya da olumsuz şekilde etkilenebilir. Eğer siz de bu durumu yaşıyorsanız,üstlendiğiniz rolü anlamanız ve partnerinizi desteklemeniz önemlidir.

Önemli olan sabırlı olmak ve ilişkide duygusal dengeyi sağlayan kişi olmaktır. Bipolar kişi bozukluğu, insanların, iradeleri dışında davranmalarına yol açar. Bunun farkında olmanız ilişkinize yardımcı olacaktır.

Bipolar kişilik bozukluğu nedir?

Bipolar bozukluk, belirli kişilerde mutluluğu depresyon epizotlarına çeviren ve çok yaygın görülen bir psikiyatrik bozukluktur.

Çoğu durumda bu epizotlar kronikleştiği için kişinin hayatının geri kalanında tıbbi tedaviye ihtiyacı vardır.

Buna neden olan genetik kusur henüz tanımlanmamış olsa da, bu hastalık kalıtımsal olabilir. Bozukluğun sebebi tam olarak bilinmemektedir, ancak bir dizi nöro-biyolojik ve psiko-sosyal faktörün sonucu olduğu düşünülmektedir.

Bipolar partneriniz için ne yapabilirsiniz?

Bipolar bozukluğu olan biriyle birlikte olmak, onlara bakacak kişi olduğunuz ya da hayatınızı bir kenara koymanız gerektiği anlamına gelmez.

Kendinizi ihmal etmeden partneriniz için yapabileceğiniz bir sürü şey vardır.

Öncelikle, partnerinizin semptomlarını tanımasına yardımcı olmanız önemlidir.

Partnerinizin yaşadığı şeyi anlamasına sizden daha iyi kim yardım edebilir?

Zaman ilerledikçe, bir kriz yaşayıp yaşamayacağını  anlayabilmek için yeterince tecrübe kazanacaksınız. Bu, sizin önceden tedbir almanızı sağlayacaktır.

Doktorla birlikte çalışın.

Partnerinizin gelişimini sürekli olarak yeniden değerlendirebilmesi adına, doktorunuz için mükemmel bir bilgi kaynağı olacaksınız.

Doktorunuzla iyi iletişim kurarsanız, her muayeneden en iyi şekilde yararlanırsınız. Herhangi bir detayı gizlememeye ve gerekiyorsa önemli olduğunu düşündüğünüz şeyleri yazmaya çalışın.

Partnerinizi aşırı korumayın.

bipolar kişilik bozukluğu ve ilişkiler

Aşırı koruyucu olmak, ikinize de zarar verir . Bipolar kişilik bozukluğu olan bir kişi, zamanının çoğunu sanki hiç hasta değilmiş gibi geçirir, normal bir hayat sürer.

Partneriniz stabil olduğunda, bağımsızlığını ve sorumluluklarını kısıtlamayın.

Ancak mani ya da depresyon atakları olduğunda, mümkün olduğunca onlarla birlikte olmak çok önemlidir. Böylelikle, zarar verecek davranışları önleyebilirsiniz.

Eleştirmeyin.

Partnerinizi fark etmeden eleştirebilirsiniz. En çok güvendiği insanlardan biri olduğunuzu hatırlamaya çalışın.

Eşinizin gösterdiği semptomların sahte olmadığını da asla unutmayın. Bu hastalığı yaşamayı kimse istemez. Partneriniz de elinden gelen her şeyi yapıyor.

İlaçlarını aldıklarından emin olun.

bipolar kişilik bozukluğu

İlaçlarını düzgün şekilde alıp almadıklarını takip etmelisiniz. Hastaların daha iyi hissetmeye başladığında tıbbi tedavilere devam etmeye ihtiyaç duyulmadığına karar verilebilir.

Bununla birlikte, doktorunuza danışmadan ilaçları tamamen ya da kısmen bırakmak atakların nüksetmesine ya da daha da kötüleşmesine yol açabilir.

Partneriniz bipolar bozukluktan muzdarip ise kendinize nasıl bakabilirsiniz?

Çoğu zaman, başka bir insana bakarken pilinizi tekrar şarj etmek için kendinize biraz zaman ayırmayı unutursunuz.

Kendiniz için biraz zaman ve yer ayırmanız çok önemlidir. Hatta bir terapi görmeyi düşünmeniz gerekebilir. Bipolar bozukluk için herhangi bir tedavi yoktur, bu nedenle bunun bir ömür boyu yüzleşmeniz gereken bir hastalık olduğunu unutmayın.

Bazı zamanlarda ikinize de bakabileceğinizden emin olmanız gerekir. Bu nedenle ailenizin ve arkadaşlarınızın desteğini almanız çok önemlidir, zira bu, bazı durumlarda katlanması çok zor bir sorumluluk olabilir.

Eğer partnerinizin rahatsızlığı ile baş etmenin sizin için gittikçe daha da zorlaştığını düşünüyorsanız, bir terapistle konuşmak iyi bir fikirdir.

Kendinizi suçlu hissetmeniz için hiçbir sebep yoktur. Bipolar kişilik bozukluğu olan biriyle yaşamak gerçekten zordur. Dolayısıyla, destek aramanız doğru ve gereklidir.

Eğer partneriniz kriz geçirirse ne yapmalısınız?

En önemli şey, partnerinizin kendilerine ya da çevresindekilere zarar vermek isteyip istemediğinin ya da bunu yapıp yapamayacağının farkında olmaktır.

Durumun kontrolünü elinize alamayacağınızı düşünüyorsanız, hızlı bir şekilde yardım istemelisiniz. Bir kriz sırasında eşinizi yalnız başına bırakmaktan kaçının ve mümkün olan en kısa sürede doktoruya iletişim kurmaya çalışın.

Uzmanla konuştuğunuzda, bir kriz durumunda desteğine ihtiyaç duyabileceğiniz için telefon numarasını rica edin.

Eşinizin burada belirtilen semptomlara sahip olduğunu fark ederseniz, bir doktora görünmesi ve tedaviye başlaması için onu teşvik edin. Bu, hayatınızı birlikte daha iyi yaşamanızı sağlayacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Young, A. S., & Fristad, M. A. (2015). Bipolar Disorder. In Encyclopedia of Mental Health: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-397045-9.00002-1
  • Kara, N., & Einat, H. (2014). Bipolar disorder. In Behavioral Genetics of the Mouse Volume II: Genetic Mouse Models of Neurobehavioral Disorders. https://doi.org/10.1007/CBO9781107360556
  • Geddes, J. R., & Miklowitz, D. J. (2013). Treatment of bipolar disorder. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(13)60857-0
  • Grunze, H., Vieta, E., Goodwin, G. M., Bowden, C., Licht, R. W., Azorin, J. M., … Kasper, S. (2018). The World Federation of Societies of Biological Psychiatry (WFSBP) Guidelines for the Biological Treatment of Bipolar Disorders: Acute and long-term treatment of mixed states in bipolar disorder. World Journal of Biological Psychiatry. https://doi.org/10.1080/15622975.2017.1384850

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.