Sağlıklı Bir Beyin İçin Tüketmeniz Gereken 8 Gıda
Beyin vücudumuzun en önemli ve karmaşık organlarından biridir. Dahası, sinir sisteminizle birlikte pek çok fiziksel ve zihinsel yeteneği sağlamaktan sorumludur. Bu makalede sağlıklı bir beyin için tüketmeniz gereken 8 gıdadan bahsedeceğiz.
Beyin aynı zamanda tüm vücudun kontrol ekseni olarak da işlev görür. Çünkü sadece bilişsel işlevleri düzenlemekle kalmaz; aynı zamanda tüm organların ve sistemlerin yaşamsal süreçlerine müdahale eder.
Günümüzde, beynin insan gelişimindeki en önemli işlevinin hala tam olarak belirlenememiş olması oldukça ilginçtir. Bununla birlikte, beyin hakkında bildiğimiz en kesin bilgi, yaşam alışkanlıklarının beynin birden fazla görevi yapmasını olumlu ya da olumsuz etkilediğidir.
Örneğin, beslenme alışkanlıklarınız vücudunuz besinleri emdikten sonra beyninizin sağlıklı kalmasıyla oldukça alakalıdır. Bugünkü yazımızda, sağlıklı bir beyin için tüketmeniz gereken 8 sağlıklı gıdayı sizinle paylaşmak istiyoruz.
1. Sağlıklı bir beyin için bitter çikolata
Makul miktarda, en az% 60 kakao bulunan bitter çikolata tüketmenin beyin ve sinir sistemi sağlığı için pek çok faydası vardır. İçeriğinde yüksek seviyede antioksidan madde bulunur. Vücutta emildikten sonra hücrelerinizdeki serbest radikallerin olumsuz etkilerini en aza indirir.
Ayrıca, hormonal ve sinir sistemindeki dengesizlikleri önlemek için gerekli olan önemli miktarlarda B vitaminleri ve mineralleri sağlar. Stres ve kaygıyı kontrol eden iki nörotransmitter olan serotonin ve endorfinin üretiminin artırılması için de önerilir.
Mutlaka göz atın: Beyin Sağlığınız İçin Bırakmanız Gereken 6 Düşman
2. Sağlıklı bir beyin için doğal yoğurt
Beyin fonksiyonlarını iyileştirmek için doğal yoğurt tüketmeniz önerilir. Bunun nedeni beynin sağlığınızı korumaya yardımcı olan sağlıklı bakteriler içermesidir. Bu canlı kültürler doğrudan bağırsak sağlığıyla ilgili olsa da, emildiklerinde beynin sağlığını da olumlu şekilde etkiler.
3. Yulaf
“Tahılların kraliçesi” olarak bilinen yulaf, vücut sağlığı için pek çok fayda sağlayan besleyici bileşikler açısından zengin bir besindir. Öncelikle, önemli miktarda B1 vitamini içerir. Bu, yaşlanmanın ve serbest radikallerin olumsuz etkilerinden beyni korumak için gereklidir.
Ayrıca antioksidan bileşikleri, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını yavaşlatır. Buna karşılık olarak, konsantrasyon ve hafızada önemli miktarda iyileşme olur. Dahası, yulaf zihinsel olarak zinde olmanız gereken zamanlar için fazlaca önerilir; çünkü enerji artışı sağlar.
4. Soğan
Soğan, beyin hücrelerinde nörodejeneratif hastalıkların gelişimini önlemeye yardım eden antioksidan bileşikler bakımından zengin bir besindir. Soğanda konsantrasyon yeteneğini artırmaya katkıda bulunan kersetin ve antosiyaninden yüksek miktarda bulunur. Bu da merkezi sinir sisteminin işlevlerini dengeler.
5. Yağlı balıklar
Yağlı balıklar, omega 3 yağ asitlerinin en büyük doğal kaynaklarından biridir. Omega 3 hem kalp hem de bilişsel sağlık için fayda sağlayan sağlıklı bir çoklu doymamış yağ türüdür.
Bu besin, arterleri temizlediği için kolesterolü giderir ve plak oluşumunu önler. Antienflamatuar özellikleri hücresel oksijenasyon sürecini iyileştirir ve inme gibi kronik hastalıkların gelişimini önler.
6. Sağlıklı bir beyin için avokado
Bu lezzetli meyve, beyin hücrelerinin erken yaşlanmasını önlemeye yardımcı olan sağlıklı yağlara ve antioksidan bileşiklerine sahiptir. Buna ek olarak, omega 3 yağ asitlerinin yanı sıra, E vitamini de içeriyor oluşu, serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koyar ve bilişsel hasarları önler.
7. Keten tohumu
Keten tohumu, omega 3 yağ asitleri, E vitamini ve beynin sağlığını korumaya yardımcı olan antioksidan etkiye sahip diğer bileşikleri içerir. Tüketildiğinde tüm vücuda ekstra enerji verir, konsantrasyon ve zihinsel performansı geliştirir.
Buna ek olarak, beslenmenize keten tohumu ilave etmek oksidatif hasarın olumsuz etkisini azaltır. Bunun yanı sıra, beyin dokularındaki hücrelerin yaşlanmasını önler.
8. Zeytinyağı
Sızma zeytinyağındaki sağlıklı yağlar arterlerdeki kötü kolestrolün (LDL) giderilmesine yardımcı olur. Bu kolesterol tipi, inme gibi kardiyovasküler bozukluklarla ilişkilidir. Zeytinyağı vücudun iltihaplanma süreçlerini birlikte kontrol eder.
Ayrıca sinir sistemindeki dengesizlikleri de azaltır. Zeytinyağı tüketmek beyin hücrelerinin ve kan dolaşımının sorunsuz bir şekilde işleyişini geliştirir; ki bu da beynin sağlıklı kalması için çok önemlidir.
Bu gıdaları düzenli olarak tüketmek bilişsel sağlığı teşvik etmek için mükemmel bir yoldur. Beslenme alışkanlıklarınıza bunları da ekleyin. Faydalarını göreceksiniz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gómez-Pinilla, F. (2008). Brain foods: The effects of nutrients on brain function. Nature Reviews Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nrn2421
- Caballero, B., Finglas, P. M., & Toldrá, F. (2016). Encyclopedia of Food and Health. Volume 1: A-Che. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00329-9
- Nehlig, A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. British Journal of Clinical Pharmacology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2125.2012.04378.x
- Sokolov, A. N., Pavlova, M. A., Klosterhalfen, S., & Enck, P. (2013). Chocolate and the brain: Neurobiological impact of cocoa flavanols on cognition and behavior. Neuroscience and Biobehavioral Reviews. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2013.06.013
- Innis, S. M. (2008). Dietary omega 3 fatty acids and the developing brain. Brain Research. https://doi.org/10.1016/j.brainres.2008.08.078
- Huertas, R. A. P. (2013). Yogur en la salud humana. Revista Lasallista de Investigacion. https://doi.org/10.1021/jf301903t
- Rizvi, S., Raza, S. T., Ahmed, F., Ahmad, A., Abbas, S., & Mahdi, F. (2014). The role of Vitamin E in human health and some diseases. Sultan Qaboos University Medical Journal.
- Morley, J. E. (2010). Nutrition and the Brain. Clinics in Geriatric Medicine. https://doi.org/10.1016/j.cger.2009.11.005