Sedef Otu ve Bazı İlginç Kullanım Alanları
”Eril” veya ”dişil” formlarda bulunabilen bu bitkiyi belki de daha önce duymuştunuz. Bu bitkinin olağan dışı etkilere sahip olduğu söylenmektedir. Bu makaleyi okuyarak, sedef otu, bu otun ”sihirli” olarak adlandırılan güçleri ve kullanım alanlarını öğrenin!
Sedef Otu ve Özellikleri
Sedef otu, uzun ömürlü, aromatik, sarımsı yeşil yaprakları ve küçük çiçekleri olan bir bitkidir. Kuru bölgelerde yaşar ve Akdeniz iklimine çok iyi şekilde adapte olur. Güçlü aroması ve ekinlerdeki haşeratları uzaklaştırıcı etkisinden dolayı birçok evde ve bahçede bulunmaktadır.
Sayısız antik uygarlık sedef otunu kullanmış; hatta kimileri onun güçlerini kutsal kabul etmiştir. Romalılar, bu bitkiyi yetiştirmişler ve mahkumları ziyaret ederken yanlarında taşımışlardır; çünkü bu bitkinin kem gözleri savuşturduğuna inanmaktaydılar.
Çinliler sedef otunu olumsuz düşünce ve dilekleri etkisiz hale getirmek için kullanmaktaydılar. Kelt sihirbazların söylemlerine göre sedef otu büyüye karşı koruma sağlıyor ve ayrıca bu bitki iyileştirme amaçlı da kullanılabilir.
Sedef otu bir zamanlar Yahudiler, Mısırlılar, Kaledonyalılar tarafından kutsal kabul edilmiş; hatta bu otun tanrılar tarafından verilen bir armağan olduğuna inanılmıştır.
Erken Amerika dönemlerinde sedef otu, bazı yerli kabileler tarafından büyü yapmak için kullanılmıştır ve ay ışığı altında bir miktar sedef otunu sevdikleri kişiye vermeleri halinde, sevdikleri kişinin kalbini sonsuza dek kazanacaklarını düşünmekteydiler.
Sedef Otu Ne Zaman ve Nasıl Yetiştirilmelidir?
Günümüzde hala sedef otu bitkisinin hem tıbbi hem de ruhani açıdan çok güçlü olduğu kabul edilir. Eğer bir başkasının bahçesinden bu ottan koparıyorsanız, bitkiyi o kişinin kullanacağından emin olmalısınız; çünkü yapraklarında ve köklerinde sahibinin enerjisini taşıyor olduğuna inanılmaktadır.
Yetiştirildiğinde fayda edeceğine olan inanca göre, sedef otunu bazı durumlarda ekmemeniz gerektiği söylenmektedir. Bu durumları şu şekilde örneklendirmemiz mümkündür:
- Eğer kendinizi depresif, stresli veya sinirli hissediyorsanız, asla bu bitkiyi ekmemelisiniz.
- Kadınlar menstrual periyodları sırasında bu bitkiyi ekmemelidirler.
- Özel güçlerine veya bitkinin özelliklerine inanmadan ona bakıyorsanız, herhangi bir etki göremeyeceksiniz demektir.
- Sedefotunun bakımı için biraz zaman ayırın; ancak abartmayın. Bitki, makul miktarda su ve güneş ışığına ihtiyaç duyar.
İki çeşit sedefotu vardır: Eril olan geniş yapraklı ve dişil olarak adlandırılan küçük yapraklıdır. Eril bitkinizi bahçenizin sol tarafına, dişil olan bitkinizi ise bahçenizin sağ tarafına yerleştirin.
Kedilerin çokça bulunduğu bir yerde sedef otu yetiştirmeyin. Sedef otu, ayrıca kurbağaları da bahçenizden uzak tutar. Bitkinizin solmaya başladığını fark ederseniz, panik yapmayın ve bitkiyi kurtarmaya çalışmayın. Bu durum, bitkinin kötü enerjiyi içine emdiğinin ve sizin çevrenize iyi şans bıraktığının, net bir göstergesidir.
Sedef Otunun Tıbbi Özellikleri Nelerdir?
Bu bitki geleneksel tıpta yüzyıllardır kullanılmaktadır. Sedef otunun bazı iyileştirici özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Damarları güçlendirir, kılcal duvarları korur, varisli damarları, ödem ve diğer dolaşım problemlerini azaltır, iç kanamaları önler.
- Mide ağrıması ve ekşimesini engelleyerek sindirime yardımcı olur, gaz ve sindirememe problemlerini azaltır, karaciğer fonksiyonlarını teşvik eder. Aşırı yemek yediğiniz zamanlarda bu bitkiyi tüketebilirsiniz.
- Spazm önleyici etkiye sahiptir; genel krampları, ishal ve mide kramplarını önleyicidir.
- Rahime kan akışını artırarak menstrual periyodun daha sağlıklı geçmesine yardımcı olur. Hamilelikte kullanımı tavsiye edilmez; düşüğe sebep olabilir.
- Yatıştırıcı özellikleri sayesinde; stres, kaygı, gerginlik ve uykusuzluk durumlarında kullanılabilir.
- Şok ve gerilme durumlarından kaynaklanan ağrıyı hafifleticidir. Romatizma ve artrit kaynaklı iltihabın azaltılmasında kullanılabilir.
- Dokulardan salınan yağ asitlerini teşvik ettiği gibi; kilo vermede ve sıvı tutulumunun azaltılmasında da etkilidir.
Sedef otu, yüksek oranlarda tüketildiğinde zehirli olabilir; özellikle bitkinin yağı içildiği takdirde zarar verir. En fazla 12 sedef otu yaprağını bir litre suya ilave ederek bir çay hazırlayabilirsiniz. Bu karışımı kaynatın ve sonrasında 10 dakika kadar bekletin, süzün ve günde en fazla iki fincan için.
Sedef Otunun Ruhani Özellikleri Nelerdir?
Eğer evinize veya iş yerinize iyi enerji yaymak istiyorsanız bu bitkiyi kullanabilirsiniz.
- Korur: Sedef otunun en yaygın bilinen özelliği, onu yetiştiren kişi çevresinde bir koruma alanı oluşturmasıdır.
- Pozitif enerjiyi çeker: Bitki bazen de doğru kişinin aşk, iş veya aile anlamında; hayatımıza girmesine olanak sağlar.
- İyileştiricidir: Yukarıda da açıkladığımız gibi, birçok hastalığın ve rahatsızlığın tedavisinde kullanılabilir.
- Negatifliği uzak tutar: Negatif enerjisi bol veya yoğun duygu ağırlığı olan bir ortamda yaşıyorsanız, bunu emmesi için evinizde sedef otu yetiştirebilirsiniz.