Şizofreni Türleri ve Özellikleri

Çeşitli şizofreni türleri vardır. Bazıları halüsinasyonlara, bazıları sanrılara ve hatta bazıları anormal hareketlere neden olabilir. Bugünün makalesi, her birinde baskın olan semptomlardan bahsedecek.
Şizofreni Türleri ve Özellikleri

Son Güncelleme: 07 Aralık, 2020

Çeşitli şizofreni türleri vardır. Yakın zamana kadar bu ruhsal bozukluk alt tiplere ayrılıyordu. Her tipte baskın olan özelliklere göre ayırt edilen beş farklı türü vardı.

Yine de hepsinde gerçekliği yorumlama biçiminde farklılıklar vardır: halüsinasyonlar, sanrılar, davranış ve düşüncede varyasyonlar. Bu hastalık, ona sahip olanların yanı sıra onlara yakın olanların da hayatını büyük ölçüde etkiler.

Hastalar eylemlerini kontrol etme yeteneklerini kaybettiklerinde sosyal bir risk bile olabilirler. Bugünün makalesi, çeşitli şizofreni türleri ve özellikleri hakkında bilmeniz gereken her şeyi size aktaracaktır.

Şizofreni nedir?

Şizofreni, genellikle 20 yaş civarında ortaya çıkan ruhsal bir bozukluktur. Bu önemlidir çünkü insanlar onu diğer patolojilerle karıştırır. Bununla birlikte, uzmanlar, semptomlar çocukluk döneminde veya 45 yaşından sonra ortaya çıkarsa, insanların bu durumdan muzdarip olduğunu düşünmezler.

Bu hastalık duyguları, davranışları ve düşünme yeteneğini etkiler. Semptomlar değişir, ancak halüsinasyonlar sıktır – hem işitsel hem de görsel.

Şizofreni hastası, kimsenin duyamayacağı veya göremeyeceği sesler veya insanlar gibi şeyleri algılar. Bu belirti genellikle düşünmeyi değiştirir ve insanlar hiçbir anlam ifade etmeyen karışık bir şekilde konuşabilir.

Diğer bir yaygın işaret anormal harekettir. Örneğin bir kişi kolunu aşırı hareket ettirebilir veya bir süre garip bir duruş alabilir. Hatta daha sonra açıklayacağımız gibi, bu hareket bozukluğu bazı şizofreni türlerinin özelliği olabilir.

Halüsinasyon gören kadın
Halüsinasyonlar şizofreninin yaygın bir semptomudur.

Şizofreni türleri nelerdir?

Universidad de Salamanca’da yazılan bir makaleye göre, hem şizofreni türleri hem de bozukluğun kendisinin kabulü nispeten yenidir. Antik çağda, bu hastalıktan muzdarip insanların şeytanlar tarafından ele geçirildiği düşünülüyordu.

Bu nedenle psikoloji biliminin önemli ölçüde ilerlediğini söyleyebiliriz. DSM-V’nin (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Beşinci Baskı) yayınlanmasından önce, ayırt edilebilen sadece beş şizofreni türü vardı. Bunları aşağıda listeliyoruz.

Paranoid şizofreni

Bu tür şizofrenide baskın semptomlar genellikle sanrılar ve işitsel halüsinasyonlardır. Electronic Medical Journal‘da yayınlanan bir araştırmaya göre, bu en sık görülen türdür.

Düzensiz şizofreni

Bu insanların duygusal yeteneklerinde bir değişiklik söz konusudur. Her durumda uygun şekilde hareket etmekte zorlanırlar. Yani, kendilerini engelleyemezler ve garip davranışlara sahiptirler. Örneğin, birisi onlara kötü haber verdiğinde gülmek.

Katatonik

Bu, tüm şizofreni türleri arasında tanıması en kolay olanlardan biridir. Bu kişiler hareket etmeden ve yüzlerinde herhangi bir ifade göstermeden uzun süre ayakta kalabilirler.

Hareketsiz kalırlar ama akılları yarışmaya devam eder. Öyle ki dışarıdan bağlantıları kopar ve uyaranlara cevap vermezler.

Kalıntı ve farklılaşmamış

Farklılaşmamış şizofreni, spesifik semptomların baskın olmadığı bir şizofreni türüdür. Esas olarak diğerlerinin bir karışımıdır. Kalıntı şizofreni, tedavi görmesine rağmen belirli semptomları sürdürür.

DSM-5’e göre şizofreni türleri

Günümüzde DSM-5, ruhsal bozuklukların teşhisi için standart kılavuzdur. Bu araç, şizofreni türleri ile ilgili olarak önceki baskılara kıyasla çok sayıda değişiklik içeriyordu.

Revista Iberoamericana de Psicosomática tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bu alt tiplerin ortadan kaldırılması ana değişikliktir. Şimdi hastalığın başlangıcında baskın olan semptomu belirlemeye çalışıyorlar.

Böylece şizofreni türlerini sıralamak yerine hastalığın belirleyicilerini açıklığa kavuşturmaya çalışıyorlar. Bunu bu şekilde yaparlarsa, böylece psikolog veya psikiyatrist bu durumdaki bir hastayı daha kolay değerlendirebilir ve tedavi edebilir.

Psikolog ve hastası
Hastalığın yeni sınıflandırmaları, sağlık profesyonelinin yaklaşımını iyileştirmeyi amaçlayan araçlardır.

Şizofreni türleri hala bir sınıflandırma olarak kullanılmaktadır

Yani özetle, beş tür şizofreni vardır: paranoid, düzensiz, katatonik, farklılaşmamış ve kalıntı. Pek çok uzman bu sınıflandırmayı kaldırmış olmasına rağmen, tedavi oluşturulurken faydalı olabileceği için pek çok kişi de kullanmaya devam etmektedir.

Unutmamanız gereken şey, herhangi bir türünün ciddi olduğu, bundan muzdarip olanların kendi yaşamı ve çevreleri için bir risk oluşturduğudur. Bu nedenle, kendinizin veya yakınınızdaki birinin bundan etkilendiğini düşünüyorsanız, profesyonel yardım almalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Esquizofrenia paranoide. Un acercamiento a su estudio a propósito de un caso. (n.d.). Retrieved September 12, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1684-18242018000400022
  • NIMH » La esquizofrenia. (n.d.). Retrieved September 12, 2020, from https://www.nimh.nih.gov/health/publications/espanol/la-esquizofrenia/index.shtml
  • Esbec, E., & Echeburúa, E. (2011). Artículo especial New criteria for personality disorders in DSM-V. Actas Esp Psiquiatr (Vol. 39).
  • Esquizofrenia y otros Trastornos Psicóticos: principales cambios del DSM-5 – Dialnet. (n.d.). Retrieved September 12, 2020, from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4906966
  • Esquizofrenia – Dialnet. (n.d.). Retrieved September 12, 2020, from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4018442
  • McCutcheon, Robert A., Tiago Reis Marques, and Oliver D. Howes. “Schizophrenia—an overview.” JAMA psychiatry 77.2 (2020): 201-210.
  • McCarthy-Jones, Simon, et al. “Occurrence and co-occurrence of hallucinations by modality in schizophrenia-spectrum disorders.” Psychiatry research 252 (2017): 154-160.
  • Ungvari, Gabor S., et al. “Schizophrenia with prominent catatonic features: A selective review.” Schizophrenia research 200 (2018): 77-84.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.