Sol Tarafınıza Yatarak Uyumak ve Yararları

Sol tarafınızda uyuduğunuz zaman organlarınızın işlevini kolaytırdığınız için çok sağlıklı bir şey yapıyorsunuz. Bu işlevlerin yanı sıra kan dolaşımını ve sindirimi de geliştirir.
Sol Tarafınıza Yatarak Uyumak ve Yararları

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Genelde vücudunuzun hangi tarafında uyuyorsunuz? Sırt üstü yatarak mı uyuyorsunuz? Uzmanlar en iyi uyuma şeklinin sol tarafınıza yatarak uyumak olduğunu söylüyor. Bu yazımızda nedenlerini açıklayacağız.

Sol tarafınıza yatarak uyumak ve 5 faydası

Bu makalenin başlığı sizi şaşırtabilir. Bugüne kadar herhangi bir pozisyonda uyumanın vücuda yararları olabileceğini hiç düşünmemiş olabilirsiniz. Ama aslında bu oldukça önemli bir etken.

Doğu tıp geleneği bize zaten sol tarafımızda uyumanın sağlıklı olduğunu söylüyor.

Yakın zamanda Klinik Gastroenteroloji Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmaya göre sol tarafınıza yatarak uyumak, pek çok sağlık faydası getiriyor.

Bu yazımızı okuduktan sonra ikna olacağınıza eminiz.

1. Düzenli Lenfatik Süzülme için

Sözünü ettiğimiz çalışmayı destekleyen Dr. John Doulliard’a göre, sol tarafınıza yatarak uyumak en doğal uyuma şekli. Bu taraf lenfatik sistemin baskın olduğu taraf.

Burada lenfatik süzülme gerçekleşiyor ve lenfatik sistem protein, glukoz ve metabolit gibi öğelerin taşınmasını sağlayarak bunların lenf bezelerinde filtrelenmesini sağlıyor.

Sonuç olarak bunların süzülmesi sol tarafta gerçekleşiyor. Dolayısıyla unutmayın, ilk nedeni lenf sistemimiz.

2. Anatomi için

Şu an hatırlamayabilirsiniz ama mide ve pankreas vücudun sol tarafında yer alıyor. 

Eğer bu tarafa yatarsak sindirim sistemi daha iyi çalışır. Bu şekilde gastrik sıvılar daha kolay yönlendirilir ve pankreatik enzimlerin salgılanması kolaylaşır.

Bu da sindirimin sağ tarafınızda uyuduğunuzda bir anda gerçekleşmesi yerine yavaş yavaş ilerlemesine yarıyor.

3. Kalp sağlığı için iyidir

sol tarafınıza yatarak uyumak

Şaşırtıcı değil mi?

Bu çalışma bizlere kalbin %80’inin vücudun sol tarafımızda olduğunu söylüyor.

Çalışmaya göre sol tarafınıza yatarak uyumak kalp sağlığı için faydalı. Bunun nedeni ise lenf sisteminin daha iyi süzülmesi.

Düşünülmesi gereken bir diğer öğe de şahdamarının kalpten ayrılarak bir kıvrım ile karın bölgesine ulaşması. Bu yüzden sol tarafımızda uyursak kalbimiz daha rahat ve kolayca kan pompalıyor.

4. Şekerleme yapan biri misiniz?

Eğer her zaman şekerleme yapan birisiyseniz veya çok yemek yedikten sonra şekerleme ihtiyacı duyuyorsanız sol tarafınızda uyumayı unutmayın.

Bu sindirimize iyi gelecek. Ayrıca daha enerjik ve dinlenmiş olarak, üstelik karın ağrısı olmadan uyanacaksınız. 

Bunu bir deneyin ve sol tarafınıza yatarak uyumak size ne kadar iyi gelecek, görün.

5. Dalak sağlığını artırır

sol tarafınıza yatarak uyumak ve faydaları

Dalak vücudun sağ tarafında yer alır. Bu organ aynı zamanda lenf sisteminin bir parçasıdır ve kanın temizlenmesi ve lenf fonksiyonlarının düzenli işlemesi için gereklidir.

Sol tarafımızda uyuduğumuz zaman sıvılar dalağa daha kolay iletilir ve bu da vücudun yer çekimini doğallaştırır. Lenf sisteminin çoğunlukla işlevi sol tarafta gerçekleşir.

Artık sol tarafınıza yatarak uyumak niçin öneriliyor, bildiğinize göre bu akşam denemeye başlayabilirsiniz.  


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hoque, E., Dickerson, R. F., & Stankovic, J. A. (2010). Monitoring body positions and movements during sleep using WISPs. https://doi.org/10.1145/1921081.1921088
  • Jarus, T., Bart, O., Rabinovich, G., Sadeh, A., Bloch, L., Dolfin, T., & Litmanovitz, I. (2011). Effects of prone and supine positions on sleep state and stress responses in preterm infants. Infant Behavior and Development. https://doi.org/10.1016/j.infbeh.2010.12.014
  • Victores, A. J., Hamblin, J., Gilbert, J., Switzer, C., & Takashima, M. (2014). Usefulness of sleep endoscopy in predicting positional obstructive sleep apnea. Otolaryngology – Head and Neck Surgery (United States). https://doi.org/10.1177/0194599813517984
  • Person, E., Rife, C., Freeman, J., Clark, A., & Castell, D. O. (2015). A Novel Sleep Positioning Device Reduces Gastroesophageal Reflux. Journal of clinical gastroenterology49(8), 655-659.
  • Dantas, R. O., & Aben-Athar, C. G. (2002). Aspects of sleep effects on the digestive tract. Arquivos de gastroenterologia39(1), 55-59.
  • Leung, R. S., Bowman, M. E., Parker, J. D., Newton, G. E., & Bradley, T. D. (2003). Avoidance of the left lateral decubitus position during sleep in patients with heart failure: relationship to cardiac size and function. Journal of the American College of Cardiology41(2), 227-230.
  • Penzel, T., Möller, M., Becker, H. F., Knaack, L., & Peter, J. H. (2001). Effect of sleep position and sleep stage on the collapsibility of the upper airways in patients with sleep apnea. Sleep24(1), 90-95.
  • Lee, H., Xie, L., Yu, M., Kang, H., Feng, T., Deane, R., … & Benveniste, H. (2015). The effect of body posture on brain glymphatic transport. Journal of Neuroscience35(31), 11034-11044.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.