Sonunda Polikistik Over Sendromunun Çaresi Bulundu
Her beş kadından bir tanesinin polikistik over sendromundan muzdarip olduğunu biliyor muydunuz?
Polikistik over sendromu, yumurtalıkların veya kadın böbrek üstü bezlerinin normalden fazla erkeklik hormonu üretmesidir.
Polikistik over
Bu hastalıktan muzdarip kadınlar aynı zamanda diyabet, metabolizma hastalıkları,kardiyovasküler hastalıklar ve yüksek tansiyon problemi yaşayabilirler.
Bununla birlikte, en rahatsız edici ve yaygın semptom yumurtalık şeklinde olan sıvı dolu kistlerin büyümesinden kaynaklanır.
Polikistik over semptomları:
- Düzensiz adet döngüsü
- Kısırlık
- Pelvik ağrı
- Kiloda artış
- Yağlı cilt veya akne
- Yüzde, bacaklarda, karın ve göğüs bölgesinde aşırı tüylenme
- Ciltte koyulaşan bölgeler
Polikistik over sendromu, androjen olarak adlandırılan erkeklik hormonunun fazlalığından kaynaklanabilir. Buna ek olarak, insülin direncinden de kaynaklanır.
Çoğunlukla testosteron olan yüksek androjen seviyeleri, vücudun istenmeyen bölgelerinde ortaya çıkan kılların sebebidir. Bunun yanı sıra, cildin normalden daha yağlı olmasına ve aknelerin görünümüne neden olurlar.
Aynı zamanda insulin, kan şekeri ve glukoz seviyeleri yüksek olduğu zaman artan bir şeyler yeme isteğini de kontrol eder. Bu yüzden, polikistik over sendromundan muzdarip kadınlar obeziteye ve kilo almaya daha yatkındırlar.
Annesinde polikistik over sendromu olan kadınların gelecekte bu hastalığa yakalanma riski oldukça yüksektir. Kan testleri, pelvik muayene veya bir ultrason aracılığıyla bu duruma teşhis konulabilir.
Bu yazımızı da okuyun: Polikistik Over Sendromu Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Şey
Polikistik Over Sendromunun Tedavisi Var Mı?
Malesef, pek çok kaynak bu hastalığın tedavisi olmadığını söylüyor. Doktorlar ise genellikle yediklerinize dikkat etmenizi ve spor yapmanızı öneriyor. Bunun yanı sıra, sendromun semptomlarını azaltmak için bazı ilaçlar da verebilirler. Polikistik over sendromuna karşı, adet döngüsünü düzenlemek, hormonal dengeyi sağlamak ve akne oluşumunu önlemek için doğum kontrol hapları tavsiye edilmektedir.
Bununla birlikte, bu hastalığın bir tedavisi olup olmadığı konusunda yürütülen bir çalışma Nature Medicine dergisinde yayınlandı.
Araştırmalar Ne Söylüyor?
Rahimdeki hormonal dengesizliklerle polikistik over sendromu (PCOS) arasında bir bağlantı olduğu ortaya çıktı.
Bu yeni araştırma, anti müller hormonunun (AMH) polikistik over sendromundan muzdarip olan hamile kadınlarda ve polikistik over sendromundan muzdarip olmayanlarda farklı etkilere sahip olduğunu ortaya koydu.
Doğurganlık problemi olmayan kadınlarla kıyaslandığında, pcos hastası kadınlarda anti müller hormonu %30 oranında daha fazla bulunuyor.
Bununla birlikte, fareler üzerinde yapılan bir deneyde farelere AMH enjekte edildi ve bu hormonun fazla olması farelerin yavrularında da polikistik over sendromu gelişmesine yol açtı.
Bu bulgu, araştırmacıların bu durumu kontrol altına almak için AHM üzerine odaklanmasını sağladı. Bu konuda önemli bir gelişme kaydedildi. Fareler üzerinde bu hastalığın tedavisi bulundu ve yakın zamanda araştırmacılar kadınlar üzerinde de farmakolojik deneyler yapmak istiyor.
Hastalığın tedavisi üzerine yapılan çalışmalar
Bu araştırma, Fransa’daki Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nde Paolo Giacobini tarafından yürütüldü. Araştırma kapsamında, polikistik overi olan farelere cetrorelix olarak adlandırılan bir in vitro fertilizasyon enjekte edildi. Bu, semptomların ortadan kaybolmasını sağladı.
Bu gelişme, her gün bu sorundan muzdarip olan milyonlarca kadın için harika bir haber. Pek çok vakada, bu kadınlar istemedikleri halde doğum kontrol hapı kullanmak zorunda kalıyor.
Bunun yanı sıra, eğer bu sendrom tedavi edilebilirse kadınlardaki doğurganlık oranı da artacaktır.
Polikistik over sendromunuz olabileceğini düşünüyorsanız mutlaka bir doktora danışın. Sağlığınıza dikkat etmek önemlidir. Eğer bir sorunuz veya endişeniz varsa, doktora görünün.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- MedlinePlus. [Internet]. Síndrome del ovario poliquístico. 2018. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000369.htm
- Mohammed, S.B. & Shivananda Nayak, B. Polycystic Ovarian Syndrome Trend in a Nutshell. International Journal of Women’s Health and Reproduction Sciences, 2017; 5(3): 153 – 157.
- Office on Women’s Health. [Internet]. Síndrome de ovario poliquístico. 2018. Disponible en: https://espanol.womenshealth.gov/a-z-topics/polycystic-ovary-syndrome
- Tseng, T.A. The role of anti-Müllerian hormone in diagnosing and managing PCOS. Women’s Healthcare, 2016: 34 – 39.