Stres ve Hipertiroidizm: Farkında Olmanız Gereken Bir İlişki
Tüm hastalık süreçleri içerisinde stresi kontrol etmek önemlidir. Tiroid bezi söz konusu olduğunda bu durum özellikle daha da büyük bir önem arz eder çünkü stres, bu durumda durumu daha kötüleştirebilir ve hipertiroidiye neden olabilir. Bu tür durumları iyileştirmek için neler yapabileceğinizi bu yazının içerisinde sizler ile paylaşacağız.
Stres ve hipertiroidizm hepimizin bilmesi gereken ortak bir bağı paylaşır.
Bildiğimiz gibi, tiroid bezi ile ilişkili hastalıklar oldukça yaygındır. Ancak, çok iyi bilinmeyen şey, stres gibi yaygın faktörlerin tiroid tarafından üretilen hormon tipinde bir değişiklik yaratma olasılığıdır.
Aşağıdaki makalede, stres ve bu durum arasındaki ilişki hakkında daha fazla konuşacağız.
Stres ve hipertiroidizm nasıl ilişkilidir?
Böbreküstü bezlerimiz, stres ve hipertiroidizm ile ilişkilidir. Bu bağlantıyı daha iyi anlamak için, stres mekanizmamıza, şimdi daha derinden bakacağız.
Stres ve bağışıklık sistemimiz
İster inanın ister inanmayın, stres kronik bir hal aldığı zaman, tiroid bezimizin yapısını değiştirebilir. Kronik halden kastımız, üç aydan bir yıla kadar stresli olmanız durumunda vuku bulan bir hadisedir. Bu hayati psikolojik sıkıntıya yol açan, sinirlilik ve ajitasyon da vardır.
- Bu durum meydana geldiği zaman, stres ilk iş olarak hipotalamus ve hipofizini uyarır.
- Bu iki beyin kısmı da, böbreküstü bezleri uyarır.
- Bundan sonra olacak olan, bağışıklık sistemimiz sadece zayıflaması değil, aynı zamanda değişmesidir.
- Sitokinler ve inflamatuar süreçler belirir. Bu, kendi savunma sistemimizin bize bir tehdit algıladığı şeklinde bir saldırganlık hali ile ortaya çıkar. Bu tehdidin nereden geldiğini bilinmediği için en kötü şekilde tepki veririz: Kendimize saldırırız.
Stres ve hipertiroidizm
Sıklıkla meydana gelen bir başka eğilim ise, tiroid bezinin kendi bağışıklık sistemimize saldıran başka bir nesne olmasıdır.
- Bu durumda, somut bir klinik durum hakkında konuşmalıyız: Hashimoto Tiroiditi ya da otoimmün hipotiroidizm.
- Aynı şekilde, bu stresin bazı insanların yavaşlamasına neden olduğunu unutmamalıyız.
- Bu, her durumda oluşmayan bir şeydir ve bunu açıklamak önemlidir.
Bazı insanlar stresli bir zamandan geçerken kilo verirken, bazı insanlar ise tam tersini yaşayabilir. Tiroid yavaşlar ve hormon seviyeleri triodotironin (T3) ve tiroksin (T4) azaldığından, kilo alırlar.
Stres ve hipotiroidizm: Her iki durumdan kaçınmak için neler yapabiliriz?
Tiroid bezinin fonksiyonundaki değişiklik, çeşitli faktörlerle ilişkili bir durumdur. Bunlardan biri, zaten bildiğimiz gibi, strestir.
İyi güzel de, stresle ilişkili hipotiroidizmi nasıl önleyebiliriz?
İşte bazı öneriler:
Beslenmenize dikkat edin
Dengeli bir beslenme programının yanı sıra, herhangi bir öğünü atlamamanız da önemlidir. Örneğin kahvaltı veya öğle yemeği yemezseniz, metabolizmanız değişebilir.
Buna ek olarak, kafein, şeker, alkollü içecekler, gazlı içecekler, çikolata ve benzeri besinlerin tüketiminde de bir düzenlemeye gitmeniz yararlı olabilir. Bunlar, stresinizi artırma eğilimi gösteren yiyeceklerdir.
Ayrıca uzmanlar, beslenme programında aşağıdaki vitaminleri ve mineralleri bulundurmanızı önerir:
- Selenyum
- Sodyum
- Çinko
- Demir
- Bakır
- Vitamin A, B, C. ve E
7 ila 9 saat arasında uyuyun
Hepimizin bildiği gibi stres, gerginliğin kalitesini de etkiler. Aynı zamanda, yetersiz bir gece uykusu sağlığınızı ve metabolizmamızı değiştirir. Bundan dolayı, alışkanlıklarınızı daha iyi dinlenmek adına değiştirmeliyiz:
- Düzenli işleyen bir günlük programınızın olması gerekir: her zaman aynı saatte yemek yiyin ve uyuyun.
- Yatağa gitmeden 2 saat önce yemeği kesin.
- Öğleden sonra, çok basit bir şeyin farkında olmanız gerekir: yavaşlamanın. İlk başta, sadece bir yere uzanabilir, ama zihinsel manada, bir kere eve vardığınız an itibari ile, vücudunuzun ve aklınızın yavaşlaması gerekir. Bu şarttır.
- Uyumadan iki saat önce, bilgisayarınızı ve cep telefonunuzu bir kenara koymalısınız.
Duygularınızı yönetin
Hepimiz duygularımızı yönetmenin kolay olmadığını biliyoruz. Ancak, onlara biraz daha fazla öncelik vermek iyidir. Bunu yapmak için bazı ip uçlarını sizler ile paylaşıyoruz:
- Bugün sizin aklınızı kurcalayan ya da sizi rahatsız eden bir meseleyi yarına bırakmayın.
- Stres ve hipertiroidizm birbirleri ile yakından ilişkilidir. Küçük problemleriniz, büyük problemler haline gelmeden önce onların önüne geçin.
- Yaşadığınız güne odaklanın. Yarın ne olacağı konusunda endişelenmek yerine, basit bir strateji uygulayabilirsiniz: Bugün bu sorunu çözmek için ne yapabilirim?
- Duygusal açıdan rahatlamanın yolunu bulmaya çalışın: sizi endişelendiren mevzu bahis hakkında güvenebileceğiniz insanlarla konuşun. Bir günlük tutun, egzersiz yapın ve bu kaygıyı günlük olarak bırakmaya çalışın.
Farkındalık
Bir meditasyon tekniği olarak farkındalık ve bedeni ve zihni birbirine bağlamanın bir yoludur.
- Bu tekniğin, dikkatli bir şekilde günde en az bir saat çalışılması önerilir. Bu pratiğin, diyetinize ve hayatınızın diğer alanlarına da uzandığını unutmayın.
- Bu sadece daha fazla yaşadığınızı hissetmek ve yaptığımız her şeyden daha zevk almak anlamına gelir. Aynı zamanda kendinizi dinlemek ve hayatınızı daha yavaş ve daha sorumlu bir şekilde yaşamak demektir.
Stres ve hipertiroidizm birbirleri ile ilişkili olduğundan, bu basit stratejileri uygulamak, kendinize daha iyi bakmanıza yardımcı olacak harika bir yol olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- AD Kanner , JC Coyne , C. Schaefer , RS Lazarus. Medición del estrés y salud: emociones, tiroides y problemas psicosociales. Journal Behavior. Medicina. 4 ( 1981)
-
A. Matos-Santos , EL Nobre , JG Costa , P.J. Nogueira , A. Macedo , A. Galvão-Teles , J.J. de Castro. Relación entre el impacto de los acontecimientos vitales estresantes y el inicio de la enfermedad de Graves y el bocio nodular tóxico. Revista de Endocrinología. 55 ( 2001 ) pp. 15 – 19