Süt Ürünleri Kemik Erimesi Yaşanmasını Engellemez
On yıllardır, süt ürünlerini kemik erimesi durumunu önlemek ile ilişkilendirmekteyiz. Ancak, bu konu an itibariyle tartışılmaktadır.
Bu gıdalar kalsiyum bakımından zengin olsa da egzersiz ve D vitamini seviyeleri gibi diğer faktörler osteoporoza karşı olan savaşta daha önemlidir. Bu hastalık, menopoza girmiş kadınlarda daha sık görülmesi ile karakterizedir.
Kemik erimesi geri döndürülemez bir durumdur ve önlenmesini garantilemek hayatidir. Kemik bir kere mineralsizleşmeye başladığında kaybettiği kalsiyumu yeniden geri kazanamaz. Bu sebepten dolayı bu minerali erken dönemlerde yüksek tutmak önemlidir.
Daha fazlasını öğrenmek için: Kandaki Demir Seviyesi Nasıl Yükseltilir?
Süt Ürünleri En İyi Kalsiyum Kaynağı Değildir
Popüler inanışların aksine, bazı gıdalar süt ürünlerinden daha fazla kalsiyum sağlar. Bunlara bir örnek yeşil yapraklı sebzelerdir. Ancak, bu tür ürünler ile ilgili dikkatli olmanız gerekir, çünkü eğer yüksek miktarlarda lif ya da fitat içeriyorlarsa mineralin biy0yararlanımı azalabilir.
Her halükarda, ve Beslenme Araştırmaları İncelemesi dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, yüksek oranlarda süt ürünü tüketimi ile kemik erimesi azalmasının güçlü bir şekilde bağlı olduğu henüz gösterilmemiştir. Düzenli süt tüketiminin kemik kırılması riskini azaltabileceğine dair bazı endikasyonlar bulunmaktadır ancak bu bağlantı bilimsel olarak sağlam ve reddedilemez değildir.
Kemik Erimesi Yaşanmasını Engellemek İçin D Vitamini
Osteoporozu engellemeye çalışırken, ideal D vitamini seviyelerini korumak yüksek miktarda süt ürünü tüketmekten daha etkilidir. Bu besin ve hormon kemiklerdeki kalsiyum emilimi ve yerleşimini uyarır, bu da Uluslararası Osteoporoz dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre çatlak riskini azaltır.
Bu vitaminin seviyelerinin uygun noktada kalmasını garantilemek için sık sık güneşe çıkmak aşırı önemlidir. Bunu yapmak içsel besin üretimini destekler ve böylece orta ve uzun vadede hastalık geliştirme riskini de azaltır.
D vitamini ayrıca beslenme yolu ile de sağlanabilir. Ancak, gıdalarda sadece küçük miktarlarda bulunur. Kabul edilebilir D vitamini seviyeleri olan gıdalar lüfer balığı, yumurta, ve zenginleştirilmiş süt ürünleridir. Hatta, mantar ailesinin bazı üyeleri dahi bunu içerebilir.
Bu yazımızı da okuyun: D Vitamini Eksikliği ve 12 Belirtisi
Osteoporozu Engellemek İçin Egzersiz
Beslenme düzeninin yanı sıra, fiziksel güç egzersizleri de kas kütlesini ve kemik yoğunluğunu arttırmanın etkili bir yoludur. Düzenli olarak spor yapmak orta ve uzun vadede kırık riskini azaltır ve osteoporoza karşı koruyucu bir faktör haline gelir.
Bu sebepten dolayı, beslenme düzeni ve egzersizi birleştirmek, menopozdaki kadınlarda bu sendromun gelişimini engellemenin iyi bir yoludur. Ancak, bu alışkanlıkları erken dönemde edinmelisiniz, bu tanıyı aldıktan sonra değil.
Süt Ürünleri Kemik Erimesi Karşısında En İyi Çözüm Değildir
Süt ürünleri vücuda yararlı olan besinler sağlar. Bunların pek çoğu probiyotik içerir, probiyotikler ise bağırsak sağlığını iyileştirmekten sorumludur. Ancak, kemik erimesi söz konusu olduğunda, bu gıda grubu diğer alternatiflere kıyasla büyük bir avantaj sağlamaz.
D vitamini yardımcı olabilir. Bu besin kemiklerdeki kalsiyum emilimi ve yerleşimini arttırır ve böylece osteoporoz riskini azaltır.
Güneşe az maruz kalındığından dolayı, bu nüfus arasında bulunan bir vitamin eksikliğidir. Bundan dolayı beslenme düzeninizi adapte etmeniz ve D vitamini içeren gıdaları daha fazla tüketmeniz önerilir. Bazı vakalarda vitamin destekleri dahi gerekebilir.
En iyi önerilerden bir tanesi, kemik erimesi karşısında koruyucu bir metot olarak fiziksel güç egzersizleri yapmaktır. Düzenli olarak spor yapmak menopoz yaşamış kadınlarda kemik kırılması riskini azaltır. İdeal plan, beslenme düzeni ile egzersizin bir kombinasyonu olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Weaver CM., Alexander DD., Boushey CJ., Dawson Hughes B., et al., Osteoporos Int, 2016. 27 (1): 367-76.
- Van Den Heuvel EGHM., Steijns JMJM., Dairy products and bone health: how strong is the scientific evidence? Nutr Res Rev, 2018. 31 (2): 164-178.