Tırnak Batması İçin Doğal Tedaviler
Tırnak batması, tırnakların cilde doğru büyümesi nedeniyle cilt etrafında oluşan ağrılı iltihaplardır. Etrafında enfeksiyona bile sebep olabilir.
Bu yazımızda size bunun olası nedenlerini ve belirtilerini anlatacağız. Ayrıca evde hazırlayabileceğiniz, hiç de komplike olmayan birkaç çözümü de sizinle paylaşacağız. Üstelik kullanacağınız malzemeler genellikle mutfağınızda halihazırda bulunan maddeler olacak: Limon, tuz, kekik, soğan, yumurta veya havuç.
Belirtiler nelerdir?
Tırnağın etrafındaki bölge kızarmış ve/veya iltihaplanmış gibi görünüyorsa, dokunduğunuzda ağrı hissediyorsanız tırnak batması olduğunu anlarsınız. Bazen mikrop kaparak enfekte olabilir ve içinden iltihap akabilir.
Olası nedenler
Tırnak batması aşağıdaki durumlardan bir veya daha fazlası nedeniyle oluşur:
- Aşırı tırnak uzaması
- Anormal tırnak uzaması
- Tırnağın cildin içine doğru uzaması
- Ayak parmaklarına aşırı baskı yapan ayakkabıların giyilmesi
- Aşırı terleme
- Travmalar
- Cilt hastalıkları
Bunu da okuyun:
Tırnak Batması İçin Tedaviler
Kekik Çayı
Kekik pek çok faydası olan tıbbi bir bitkidir. İltihapla ve enfeksiyonlarla savaşmaya, ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Bu nedenle de tırnak batması için mükemmel bir ilaçtır.
Bir fincan su ve iki çorba kaşığı kekik ile çay hazırlayın. Beş dakika kaynatın ve çay soğuduğunda tırnak batması olan parmağı beş-on dakika kadar çayın içinde bekletin. Bu işlemi gün içinde birkaç kez tekrarlayın.
Limon ve tuz
Bu basit malzemeleri kullanarak tırnak batması için etkili bir ilaç yapabilirsiniz. Limonda bir delik oluşturun ve içine biraz deniz tuzu doldurun. Tırnak batması olan parmağı limonun içine sokun, 20 dakika bekletin ve bu işlemi tırnak iyileşene dek her gün tekrarlayın.
Hem limon hem deniz tuzu, dezenfektan ve iltihap sökücü görevi görürler.
Soğan lapası
Soğan, pek çok hastalığı tedavi edebilen harika bir antiinflamatuardır. Tırnak batması durumunda da çok basit bir uygulama ile faydasını gösterir.
Bir soğanı pişirin ve kaynadığında blender’da ezin. Ilık haldeyken steril gazlı bezin üzerine yayın. Yaralı parmağa bu lapayı uygulayın. Bandajla veya plasterle kapatabilirsiniz. Bu şekilde en az iki saat boyunca bekletin.
Havuç lapası
Bahsettiğimiz tedavilerin hepsi oldukça etkilidirler. Mutfağınızda bulunan malzemelere göre aralarından birini seçebilirsiniz. Hangisinin size daha faydalı olacağını anlamak için dönüşümlü olarak da uygulayabilirsiniz.
Örneğin bu lapa soğan lapasına benzer ama soğan yerine havuç ile hazırlanır. Tırnak batmasını tedavi eder ve aynı zamanda cildi yeniler.
Bu lapayı günde üç kez en az 15 dakika boyunca uygulamalısınız.
Yumurta akı
Çok hızlı etki eden bir yöntemdir. İyileşme olana dek devamlı uygularsanız çok iyi sonuç verir. Tek yapmanız gereken bir yumurta akını çırpmak ve günde birkaç kez tırnak batmasının olduğu bölgeye uygulamaktır. Yumurta akını buzdolabında 3 güne kadar bekletebilirsiniz.
Tırnak Batmasını Önlemek Mümkün mü?
Şu tavsiyelerimizi dinleyerek tırnak batmalarını engelleyebilirsiniz:
- Tırnaklarınızı her zaman düzgün şekilde kesin,tırnak etlerini de unutmayın. Kestiğiniz tırnağın kenarlarının keskin ve sert kalmaması için mutlaka törpü kullanın.
- Çok sıkı ayakkabılar giyinmekten kaçının. Bunun yerine ayağınızın doğal şekline uygun olanları seçin. Geçirgen olduklarından ve ayağınızın nefes alacağından emin olun. Tercihen yüksek topuklu ayakkabılardan uzak durun.
- Eğer birisi ayağınıza basarsa, durum ciddi görünmese de verdiğimiz doğal tedavi yöntemlerini uygulayın.
- El ve ayaklarınızı düzenli olarak nemlendirin, bunun için E vitamini veya bitki yağları içeren kremleri kullanın.
- Tırnak batması olan bölgede mantar oluşmuşsa, her gün bir damla saf çay ağacı yağı damlatın. Bu yağ çok güçlü bir mantar ilacıdır.
Önerimiz: Eğer ayak tırnağınız enfeksiyon kapmışsa, bir türlü iyileşmiyorsa veya enfeksiyon gittikçe artıyorsa, daha şiddetli komplikasyonları önlemek için doktorunuzla görüşün. Çok sık rastlanan bir durum olmasa da eğer dikkat etmezseniz tırnağınız düşebilir, apse oluşabilir ya da enfeksiyon vücudunuza yayılabilir.
Görseller, FoundryParkInn izniyle kullanılmıştır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- De Berker, D. A. R., André, J., & Baran, R. (2007). Nail biology and nail science. International Journal of Cosmetic Science. https://doi.org/10.1111/j.1467-2494.2007.00372.x
- Cashman, M. W., & Sloan, S. B. (2010). Nutrition and nail disease. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.03.037
- Tully, A. S., Trayes, K. P., & Studdiford, J. S. (2012). Evaluation of nail abnormalities. American Family Physician.
- Ahmad, T., Cawood, M., Iqbal, Q., Ariño, A., Batool, A., Tariq, R., Azam, M., & Akhtar, S. (2019). Phytochemicals in Daucus carota and Their Health Benefits-Review Article. Foods (Basel, Switzerland), 8(9), 424. https://doi.org/10.3390/foods8090424
- Klimek-Szczykutowicz, M., Szopa, A., & Ekiert, H. (2020). Citrus limon (Lemon) Phenomenon-A Review of the Chemistry, Pharmacological Properties, Applications in the Modern Pharmaceutical, Food, and Cosmetics Industries, and Biotechnological Studies. Plants (Basel, Switzerland), 9(1), 119. https://doi.org/10.3390/plants9010119
- Nagoor Meeran, M. F., Javed, H., Al Taee, H., Azimullah, S., & Ojha, S. K. (2017). Pharmacological Properties and Molecular Mechanisms of Thymol: Prospects for Its Therapeutic Potential and Pharmaceutical Development. Frontiers in pharmacology, 8, 380. https://doi.org/10.3389/fphar.2017.00380