Tomografi ve Emar Arasındaki Farklar

Bilgisayarlı tomografi (BT) ile Emar (MRI) arasındaki en önemli farklardan biri görüntüleme yöntemidir. BT taraması X-ışınlarını kullanırken MRI manyetizma gerektirir. Bu makalede daha fazlasını öğrenin!
Tomografi ve Emar Arasındaki Farklar

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Tomografi ve emar arasındaki farklar, doğası gereği tekniktir. Bunun nedeni, görüntüleri yakalamak için farklı yöntemler gerektirmeleridir. Ayrıca farklı sonuçlar verirler, böylece doktorlar görmek istedikleri şeye bağlı olarak ikisinden birini seçer. Gördüğünüz gibi, her prosedür farklıdır.

Gerçekten de bilgisayarlı tomografi (BT) taraması ve emar (MRI) arasında çok fark olmasına rağmen; birçok benzerlikleri de vardır. Birincisi, her ikisi de görüntüleme teknolojisini kullanan tanı testleridir. Benzer şekilde, her ikisi de hastalıkları araştırmak, tespit etmek veya ekarte etmek için invaziv olmayan muayene yöntemleridir.

Hekim, hastasının durumuna göre ikisinden birini isteyebilir. Her iki testin de sınırları ve dikkate alınması gereken kontrendikasyonları vardır. Her durumda, her iki test de farklılıklarına rağmen güvenli ve çok etkilidir.

BT taraması veya bilgisayarlı aksiyal tomografi taraması

BT taraması ve MRI arasındaki ilk göze çarpan farklardan biri, bu testler için kullanılan ekipmandır. BT taraması, geleneksel X-ışınları ile aynı teknolojiyi kullanan bir tarayıcı gerektirir. Temel olarak vücudun içinin birden fazla fotoğrafını çekmekle ilgilidir.

Makine, farklı açılardan fotoğraflar çeker ve ardından bir bilgisayar, üç boyutlu bir simülasyonda vücudun belirli bir alanını görmek için görüntüleri birleştirir. BT taraması, X ışınlarına benzer, yalnızca çok daha ayrıntılıdır.

Tarayıcının ürettiği radyasyon, yumuşak dokuları katı dokulardan daha görünür hale getirir. Yumuşak dokular; organlar, kaslar, bağlar ve damarlar gibi kemik olmayan dokulardır.

Bu işlem sonucunda yumuşak dokular daha açık, katı olanlar daha koyu görünür. BT taramasının ürettiği iyonlaştırıcı radyasyon minimumdur ve bu nedenle kişinin sağlığını etkilemez. Ancak bu yöntem kötüye kullanılmamalıdır.

beyin tomografisi

Manyetik rezonans görüntüleme veya Emar (MRI)

MRI, görüntüleri BT taramasından farklı şekilde alır. Manyetik alanlar, mıknatıslar ve radyo dalgaları kullanır. Bunu, kontrastlı görüntüler elde etmeyi sağlayan karmaşık bir işlem sistemi kullanarak yapar. Yani yumuşak dokuların daha detaylı görüntülerini oluşturur.

Örneğin, manyetik rezonans görüntüleme, herhangi bir açıdan ve iki veya üç boyutlu olarak fotoğraf çeker. Yumuşak dokuların görüntüleri, en minimal detayların görülebilmesi için keskin görünür. Bu, diğer benzer prosedürlerde olmaz.

Çok iyi bildiğiniz gibi, çıplak gözle pek çok vücut problemi tespit edilemez ve bunlar sadece yatay, koronal ve sagital olarak geçen uzayın üç düzleminde elde edilen görüntülerde görülebilir. Aynı şekilde MRI da sıvıların hareketine karşı oldukça hassastır ve bu da bazı testlerin kontrast madde kullanılmadan yapılmasını mümkün kılmaktadır.

MRI makinesine giren insan
MRI, BT taramasının aksine, radyasyon yaymayan bir yöntemdir.

BT taraması ve MRI arasındaki farklar

Gördüğünüz gibi, BT taraması ve MRI arasında birkaç fark vardır. Bunlardan ilki kullanılan ekipman türleridir. BT taramasında bir halka vardır ve test sırasında yatak halkanın bir tarafından diğerine hareket eder. Emar sırasında bütün yatak, tüm inceleme boyunca bir tüpün içinde durur.

BT taraması ve MRI arasındaki diğer farklar şunlardır:

  • BT taraması, X ışınlarının kullanımına dayanır, bu nedenle radyasyon kullanır. MRI ise vücut sinyallerini almak için bir mıknatıs ve antenler kullanır.
  • Ekipmanın yüksek çözünürlüğü sayesinde MRI çok daha keskin ve ayrıntılı görüntüler üretir.
  • BT taramaları kemik lezyonları, akciğer ve göğüs kafesi incelemeleri, onkoloji ve acil durumlar için iyidir. Emar genellikle bağlar ve tendonlar, beyin patolojileri, omurilik ve omur sorunlarının incelenmesi için kullanılır.
  • BT tarama makinesi sessizdir, MRI makinesi ise yüksek bir ses çıkarır.
  • BT taraması MRI’dan daha hızlıdır. İlki yaklaşık yarım saat sürerken, ikincisi genellikle bir saatten fazla sürer.
  • Son olarak, BT taraması MRI’dan daha ucuzdur.

Kontrendikasyonlar

Hamileler, böbrek yetmezliği olan hastalar ve bu işlemlerin bazılarında kullanılan kontrast maddeye alerjisi olanlar için BT taraması uygun değildir.

Ayrıca doktorlar, metalik implantları, bu malzemeden yapılmış protezleri veya bazı kalp pili türlerini olan hastalarda MRI yapmazlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ojea, J. G. (2009). Papel de la las nuevas técnicas de imagen (RMN y TAC) en la enfermedad inflamatoria intestinal. Inflamatoria: Revista oficial del grupo EIGA, (3), 16-20.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.