Topuk Dikeni İçin 5 Doğal Tedavi Yöntemi
Topuk dikeni için doğal içeriklerle hazırlayabileceğiniz birçok farklı tedavi mevcuttur. Doktorunuzun önerdiği seçeneklere ek olarak, bu tür takviye tedavilerle ağrıyı ve şişliği hafifletmek yararlı olabilir.
Topuk dikeni, topuğun altında ayak bileğine doğru olan kısımda meydana gelen kemik büyümesidir. Bazı kişilerde belirti göstermese de, bu duruma genellikle ayağın alt kısmında iltihaplanmaya neden olan şiddetli bir topuk ağrısı (plantar fasciitis) eşlik etmektedir.
Topuk Dikeni İçin 5 Doğal Tedavi Yöntemi
Aşağıda paylaşacağımız yöntemler, topuk dikeni tedavisine ek doğal alternatiflerdir. Bununla birlikte, bu rahatsızlığı hafifletmenin en iyi yolunun, topuk üzerindeki baskıyı azaltmak için kilo vermek olduğunu unutmamak gerekir.
Uzmanlar, ağrıyı en aza indirmek ve kemik kireçlenmesini düzeltmek için özel olarak tasarlanmış rahat ayakkabılar ve ortopedik tabanlıklar kullanılmasını önermektedirler. Başvurabileceğiniz diğer yöntemleri keşfetmek için okumaya devam edin.
1. Topuk Dikeni İçin Doğal Çözümler: Soğuk Kompres Uygulamak
Topuk dikeni ayakta şişlik ve ağrıya neden olduğundan, soğuk kompres uygulamak bu durum için bilinen en iyi çarelerden biridir. Soğuk, topuk dokusundaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Uygulama Aşamaları
- Başlangıç olarak, buz küplerini bir beze sarın ve ayaktaki çıkıntıya uygulayın.
- 10-15 dakika bekletin ve çekin.
- Bu tedaviyi gerekirse günde iki veya üç kez tekrarlayın.
- Bunu çok yürüdükten veya fiziksel aktivite yaptıktan sonra acının ortaya çıkmaması için uygulayabilirsiniz.
Ayrıca okumalısınız: Topuk Dikeni: Belirtileri, Tanı ve Tedavisi
2. Epsom Tuzu Banyosu
Epsom tuzu (magnezyum sülfat), hafif ağrı kesici ve iltihap sökücü etkiye sahip olduğu için ağrıyla mücadele edebilmektedir. Banyolarda kullanılan tuz oldukça rahatlatıcıdır ve kemik çıkıntısından kaynaklı rahatsızlığı gidermeye yardımcı olabilir.
Uygulama Aşamaları
- Ilık su dolu bir leğene birkaç yemek kaşığı Epsom tuzu ekleyin.
- 15-20 dk ayaklarınızı bu suda bekletin.
- Bu tedaviyi her gün veya ağrı hissettiğinizde tekrarlayabilirsiniz.
3. Zencefil Kürü
Zencefilin ana etken maddesi olan Gingerol, çeşitli rahatsızlık türlerini yatıştırmada etkili ağrı kesici ve iltihap sökücü etkilere sahiptir. Bu durumda da, topuk dikeninden kaynaklı ağrıları rahatlatmaya yardımcı olacaktır.
Uygulama Aşamaları
- Sıcak suya bir parça zencefil kökü ekleyerek konsantre bir zencefil infüzyonu hazırlayın.
- Demlendikten 15 dakika sonra infüzyonu süzün.
- Ardından, sıcaklığın cilt için uygun olduğunu kontrol edip bir gazlı bez yardımıyla ağrı olan bölgeye uygulayın.
- 10 dakika dinlenerek bekletin.
- Her gün günde iki kez uygulayabilirsiniz.
4. Uçucu Yağlar İle Masaj
Uçucu yağlar, en etkili topuk dikeni tedavi yöntemlerinden biridir. İyileştirici etkileri nedeniyle topuk ağrısını ve şişkinliğini en aza indirmektedirler. Ayrıca vücuttaki dolaşımı aktive ederek doğrudan iltihapla savaşmaya da katkıda bulunmaktadırlar.
Uygulama Aşamaları
- Yaklaşık 6 damla at kestanesi, 6 damla papatya ve bir çorba kaşığı zeytinyağı veya badem yağını karıştırın.
- Ardından karıştırdığınız yağları ağrı olan bölgeye nazikçe masaj yaparak uygulayın.
- Tamamen emilene kadar bekleyin.
- Gerektiği takdirde günde iki kez tekrarlayabilirsiniz.
Daha fazlası için okumaya devam edin: Topuk Dikenleri Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?
5. Avokado Özü Kürü
Avokado özü iltihap sökücü özelliklere sahip, kan kan dolaşımı iyileştiren ve topuk dikeninin neden olduğu ağrı ve basıncı azaltan doğal bir tedavi yöntemidir.
Uygulama Aşamaları
- Avokado tohumunu rendeleyerek başlayın.
- Ardından 500 mL alkol ve kafur taşını bir şişede karıştırın.
- Hazırladığınız çözeltiyi her gün karıştırarak yaklaşık 20 gün bekletin.
- Beklemiş karışımı bir gazlı bez yardımıyla etkilenen bölgeye uygulayın.
- Bandaj ile üzerini örterek bir gece bekletin.
- İyileşme hissedene kadar bu kürü uygulamaya devam edin.
Topuk dikeni sizi rahatsız mı ediyor? Öyleyse yukarıda saydığımız doğal tedavi yöntemlerinden birini seçerek uygulamaya başlayın. Eğer geçmeyen, şiddetli bir ağrı hissediyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Arankalle D, Wardle J, Nair P. Alternate hot and cold application in the management of heel pain: A pilot study. The Foot. 2016;29:25-28.
- Schwalfenberg G, Genuis S. The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare. Scientifica. 2017;2017:1-14.
- Grzanna R, Lindmark L, Frondoza C. Ginger—An Herbal Medicinal Product with Broad Anti-Inflammatory Actions. Journal of Medicinal Food. 2005;8(2):125-132.
- Mashhadi NS, Ghiasvand R, Askari G, Hariri M, Darvishi L, Mofid MR. Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. Int J Prev Med. 2013 Apr;4(Suppl 1):S36-42.
- Lakhan S, Sheafer H, Tepper D. The Effectiveness of Aromatherapy in Reducing Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Research and Treatment. 2016;2016:1-13.
- Dabas D, Shegog R, Ziegler G, Lambert J. Avocado (Persea americana) Seed as a Source of Bioactive Phytochemicals. Current Pharmaceutical Design. 2013;19(34):6133-6140.