Transvers Miyelit: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavileri
Transvers miyelit, omuriliğin bir bölümünün iltihaplanmasıdır. Çeşitli nedenleri ve farklı semptomları olabilir.
Burada, size bu bozukluk hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.
Transvers miyelit nedir?
Transvers miyelit, omuriliğin transvers bir bölümünün iltihaplanmasıdır. Enflamatuar süreç, bu alanda bulunan nöronları kaplayan tabaka olan miyelin kılıfının tahrip olmasına neden olur. Bu, birazdan anlatacağımız sonuçlarla sinir iletimini kesintiye uğratır.
Dünya çapında binlerce insanı etkileyen nispeten yaygın bir hastalıktır. Bu etkilenen grup içinde, birçok kişi günlük yaşamlarını etkileyen kalıcı değişiklikler deneyimlerken, bazı insanlar ise sekelsiz iyileşir. Transvers miyelit akut olabilir, saatler veya günler içinde gelişebilir veya haftalar içinde gelişirse kronik olabilir.
Okumaya devam edin: Multipl Sistem Atrofisi İle Yaşamak
Transvers miyelitin nedenleri nelerdir?
Bu bozukluğun kesin nedeni tam olarak açık değildir. Bununla birlikte, bağışıklık sistemimizin anormal bir tepkiyle omurilik dokusuna saldırmasından kaynaklandığına inanılıyor.
Bu bağışıklık tepkisi, tetikleyici olarak davranabilecek diğer patolojilerle ilgilidir. Orantısız bir bağışıklık tepkisini tetikleyebilecek hastalıklardan bazıları şunlardır:
- Multipl skleroz: Bu, transvers miyelit ile en yakından ilişkili hastalıktır.
- Nöromiyelit optik.
- Tüberküloz, Lyme hastalığı veya sifiliz gibi bazı virüs ve bakterilerin ürettiği hastalıklar.
- Farklı vaskülit türleri – kan damarlarının iltihabı.
- Bazı ilaçların ve aşıların kullanımı.
Ürettiği semptomlar
Yukarıda bahsedildiği gibi, semptomlar akut olarak ortaya çıkabilir veya ilerleyici bir şekilde birkaç gün içinde ortaya çıkabilir. Normalde, sıkıntı şiddetli sırt ağrısı ve etkilenen şerit boyunca bir gerginlik hissi ile başlar.
Bu ağrının ardından kişi bacaklarda ve ayaklarda karıncalanma ve uyuşma hissetmeye başlar. Bazı bölgelerde dokunma ve ısıya karşı hassasiyet de artabilir. Tuvalete gitmek için acil bir ihtiyaç olabilir.
Durum ilerledikçe, bu semptomlar kötüleşir. Felç, his kaybı, idrar retansiyonu ve mesane ve bağırsak kontrolünün kaybıyla sonuçlanabilir. Hem semptomların şiddeti hem de süresi ve ürettiği sakatlık derecesi, etkilenen bölgedeki iltihaplanma derecesine bağlı olacaktır.
İlginizi çekebilir: Sinir Sistemini Güçlendiren Bitki Çayları
Transvers miyelit teşhisi
Tanı, bir uzman tarafından yapılan fizik muayeneye dayanacaktır. Semptomlar bu hastalığı düşündürse de, doktorun hastalığı benzer bir tabloya neden olan diğerlerinden ayırt etmesi gerekecektir. Bu nedenle doğru bir muayenenin yanında başka tetkikler de istenecektir.
Bu tamamlayıcı testler, manyetik rezonans görüntüleme gibi görüntüleme veya lomber ponksiyon gibi analitik olabilir. Sonuç onaylandıktan sonra, sekelleri en aza indirmek için tedavi mümkün olan en kısa sürede kurulacaktır.
Tedavisi nedir?
Tedavi, miyelit ile altta yatan bir hastalık arasındaki ilişkiye bağlı olacaktır. Aynı şekilde, öncelik altta yatan hastalığı tedavi etmektir. Örneğin, miyelit tüberkülozdan kaynaklanıyorsa, uzmanın uygulayacağı tedavi tüberküloz olacaktır.
Buna ek olarak veya miyelitin net bir nedeni bulunamamışsa kortikosteroidlerle tedavi edilebilir. Başka bir seçenek, etkilenen kişiden önemli miktarda kan alınmasını, miyeline saldıran antikorların çıkarılmasını ve onlarsız yeniden enjekte edilmesini içeren plazmaferez olabilir.
Her zaman olduğu gibi, her durumda hangisinin en uygun tedavi olacağına karar verecek olan vakadan sorumlu doktordur.
Uzun vadeli sonuçları olabilen uzun bir hastalık
Hastalığın prognozu birçok faktöre bağlı olacaktır. Kas aktivitesinin ve hassasiyetinin iyileşmesi genellikle semptomların başlangıcından itibaren 2 ila 12 hafta arasında başlar.
İyileşme yavaş olabilir ve yıllar alabilir. Aynı zamanda ilk 6 ayda düzelme olmazsa hasta hiçbir zaman normal fonksiyonuna tam olarak kavuşamayabilir.
Etkilenenlerin üçte biri tamamen iyileşir, diğer üçte biri az ya da çok şiddetli sekellere sahip olur ve üçte biri ise hiç iyileşmez. Her zaman olduğu gibi, herhangi bir semptom ortaya çıktığında, durumu değerlendirmek ve atmanız gereken adımları belirlemek için bir uzmana gitmeniz gerektiğini hatırlamak önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Tristano AG, Centro M, Docente LT, Caracas V. Mielitis Transversa asociada a enfermedades autoinmunes. Revisión. Vol. 50, Invest Clin. 2009.
- Villaverde M V., López Canales C, Gutiérrez Moreno F, Martínez Hernández A, Vela P. Retención de orina en un paciente inmunocompetente: Mielitis transversa aguda. An Sist Sanit Navar. 2011;34(3):523–6.
- Oñate Vergara E, Sota Busselo I, García-Santiago J, Gaztañaga Expósito R, Nogués Pérez A, Ruiz Benito MA. Mielitis transversa en inmunocompetentes. An Pediatría. 2004 Jan 1;61(2):177–80.
- Mielitis transversa aguda: revisión clínica y algoritmo de actuación diagnóstica [Rev Neurol.2009]-Medes [Internet]. [cited 2020 Apr 10]. Available from: https://medes.com/publication/54113