Ultra İşlenmiş Gıdalar Hücresel Yaşlanmayı Arttırır
Çalışmalara göre ultra işlenmiş gıdalar tüketmek hücresel yaşlanmayı arttırabilir. Bu ürünlerin vücudunuza sağladığı mikro besinlerin kıt oluşu ve yüksek kalorik yoğunlukları oksidasyon süreçlerinin desteklenmesine katkıda bulunur. Bu, orta ve uzun vadede hastalık geliştirme riskinizin artmasına da yol açabilir.
Sağlıklı bir beslenme düzeni taze gıdalar tüketmeye dayanmalıdır. Örneğin sebzelerin içerisinde serbest radikallerin ortaya çıkmasını engellemeye yardımcı olan yüksek miktarlarda fitokimyasallar vardır. Bu mikro besinler zaman içerisinde hücrelerin uğradığı hasarı azaltma becerisine de sahiptir.
Bu yazımızda size günlük beslenme düzeninizde ultra işlenmiş gıdalar tüketiminizi neden ortadan kaldırmanız ya da en azından azaltmanız gerektiğini öğreteceğiz.
Daha fazlasını öğrenin: Beyninizin İhtiyacı Olan Temel Yağlar
Ultra İşlenmiş Gıdalar Trans Yağ Asitleri İçerir
Vücudunuzun lipitlere (yağlara) ihtiyacı vardır. Bunlar çeşitli fizyolojik reaksiyonlara katılırlar. Diğer şeylerin yanı sıra hormonal homeostazdan ve yağda çözünebilen proteinlerin taşınmasından ve saklanmasından sorumludurlar.
Ancak, farklı lipit sınıfları bulunmaktadır:
- Tekli ve çoklu doymamış yağlar: Uzmanlar bu yağları sağlıklı olarak değerlendirir ve kullanılmalarını önerirler.
- Doymuş yağlar: Doymuş yağlar ile ilgili bazı tartışmalar bulunmaktadır. Bunları doğru bir şekilde değerlendirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var.
- Ultra işlenmiş gıdalar içerisinde bulunan trans yağlar, zararlıdır. Bu lipit türünü düzenli bir şekilde tüketmek Beslenmede Gelişmeler adlı dergide yayınlanan bir makalede de belirtildiği üzere enflamatuvar süreçleri ve hücresel yaşlanmayı arttırır.
Ultra İşlenmiş Gıdalarda Akrilamid Bulunur
Enflamatuvar süreçleri etkileyen lipitlerin yanı sıra, ultra işlenmiş gıdalar sağlığınız için zararlı olan diğer maddeler de içerirler. Bunların bir örneği akrilamiddir ve bu ürün nişastaların yüksek sıcaklıklara tabi tutulmasıyla elde edilen bir atıktır.
Bu madde hücresel hasar ve yaşlanma süreçlerini hızlandırabilir. Akrilamidin düzenli olarak tüketilmesi Evrensel Kanser Dergisinde yayınlanan bir makaleye göre kanser gibi kompleks hastalıklar geliştirme riskinin artışı ile ilişkilendirilmiştir.
Bu sebepten dolayı bu maddeyi içerebilecek gıdaları tüketiminizi azaltmanızı tavsiye ederiz. Ultra işlenmiş gıdalar da, kızarmış ve unla kaplanmış yiyecekler de bu toksini içerebilir.
Akrilamid oluşumunu engellemek için nişastalı yiyecekleri düşük sıcaklıklarda pişirmenizi öneririz. Teratojenik aktivitelerini azaltmak söz konusu olduğunda en iyi seçenek bu gıdaları suda kaynatmaktır.
Yüksek Enerji Yoğunluğuna Sahiptirler
Aşırı işlenmiş gıdalar yağlar ve şekerler bakımından zengin olmaları ile karakterize edilirler. Bu, metabolik sağlık ile ilişkili belirteçlerini kötüleştirirken enerji yoğunluklarını arttırır.
Bu aşırı şeker ve trans yağ tüketimin mikrobiyotaya da zarar verebilir. Bu durum mikrobiyotanın çeşitliliğinde değişikliklere neden olabilir, bu da sindirimde ve besin maddelerinin asimilasyonunda problemlere neden olabilir.
Bu sebepten dolayı bu tür gıdaları tüketiminizi azaltmanızı öneririz. Bunun yerine, balık ve sebzeler gibi taze yiyecekleri yemeye öncelik vermelisiniz. Vücudunuzun yaşlanma süreci ile savaşmasına yardımcı olmak için besinsel antioksidan tedariğinizi garanti etmek çok önemlidir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Karaciğer Yağlanmasını Doğal Olarak Tedavi Etmek
Ultra İşlenmiş Gıda Tüketiminizi Azaltın
Bahsettiğimiz üzere, aşırı işlenmiş gıdaların kalorik yoğunluğu yüksektir ve düşük bir temel mikro besin içeriğine sahiptirler. Kötü metabolik sağlık ile ilişkilendirilmiş maddeler olan basit şekerler bakımından zengindirler.
Ayrıca, enflamasyona neden olan ve hücresel yaşlanmayı destekleyen trans yağlar içerirler. Bu yeterli değilmiş gibi, akrilamid gibi atık ürünler de içerebilirler. Bunlar kanserin ortaya çıkmasını teşvik eder ve kişinin karmaşık hastalıklar geliştirme riskini arttırır.
Bu sebeplerin tamamı dolayısıyla bilim insanları tüketiminizi azaltmanızı önermektedir. Ancak, rutinlerimizde çok fazla yer aldıkları için bunları tamamen rutinlerimizden çıkarmanın zor olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı, tüketiminizi mümkün olduğunca azaltırken taze gıda tüketiminizi de arttırmanız yeterli olacaktır.
Bu sırada, serbest radikallerin oluşmasına ve hücresel yaşlanmaya karşı savaşan antioksidanlar bakımından zengin olan sebzeleri tüketiminizi de garantilemek önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Oteng AB., Kersten S., Mechanisms of action of trans fatty acids. Adv Nutr, 2020. 11 (3): 697-708.
- Pelucchi C., Bosetti C., Galeone C., La Vecchia C., Dietary acrylamide and cancer risk: an updated meta analysis. Int J Cancer, 2015. 136 (12): 2912-22.
- Rodríguez Hernández, C. (2018). ¿ Consumo de alimentos ultraprocesados?.