Zehirlenme Belirtileri ve Tedavi Yöntemi
Zehirlenme belirtileri kolaylıkla gözden kaçabilir ama sık karşılaşılan bu durum hakkında daha fazla bilgi edinmek, daha ciddi sorunları önlemenize yardım edecektir. Bu yazımızı okuyarak zehirlenme belirtileri ve bunlarla nasıl mücadele edebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Vücudu içeride dengeli ve sağlıklı tutmak için bir çok kimyasal reaksiyon gerçekleşiyor. Ancak bazı virüs ve bakteriler ile çevresel kirlilik veya güneş radyasyonu gibi etmenler bu reaksiyonları tetikleyip etkileyebilir. Ayrıca yedikleriniz de vücudunuzda toksinlerin birikmesine yol açabilir.
Hiç farkında olmadan en kötü düşmanınız hâline gelebilirsiniz. Karaciğer gibi organlar zararlı maddeleri arındırma, nötrleme veya kontrol etme görevini yürütür.
Ne yazık ki, dışarıdan aldığımız yiyecekler yüzünden bu organlar bazen aşırı çalışmak zorunda kalır. Vücudumuz koruyuculara, yapay tatlandırıcılara, gıda boyalarına, katkı maddelerine veya tatlandırıcılara nasıl tepki göstereceğini bilemez.
Zararlı maddeler her gün aldığınız paketlerin üzerindeki ne anlama geldiğini bilmediğimiz sözcükler ve rakamlarla belirtilir. İşlenmiş olan bu yiyecekleri tükettikten sonra vücudunuzda zehirlenme belirtileri görülebilir.
Ayrıca bakınız:Karaciğer Zehirlenmesinin Bilmeniz Gereken 11 İşareti
Vücudunuzun zehirlendiğini nasıl anlarsınız?
Zehirlenme tam olarak ne demek bir bakalım: zararlı bir madde sindirildiği, solunduğu veya dokunulduğu zaman oluşan bozukluk, değişim veya reaksiyon, zehirlenme olarak adlandırılır. Böylece vücutta bir değişim, dengesizlik oluşur ve bunun çeşitli belirtileri vardır.
Bazen vücuttaki bu sinyallere dikkat etmeyiz ve uykusuzluk ya da başka alışkanlıklar yüzünden olduğunu düşünürüz.
Vücut zehirlendiğinde oluşan belirtiler şunlardır: sık baş ağrıları, uyku döngülerinde değişim (uykusuzluk veya yorgunluk), anksiyete, hissizlik, rahatsızlık, konsantrasyon bozukluğu, hafıza problemleri, egzama veya cilt kuruluğu, uçuk, alerjiler, saç veya tırnaklarda değişim, kilo alımı, kilo vermede zorluk çekme ve ödem.
Zehirlenme belirtileri konusunda atılacak ilk adım bu belirtilerin zehirlenmeden mi yoksa başka bir problemden mi kaynaklandığını anlamaktır. Genel bir check-up bunu teşhis edebilir.
Bir çok durumda testler normal sonuç verir veya profesyonelleri endişelendiren bir durum yoktur, ama yine de hasta kendini kötü hissetmeye devam eder. Bu belirtiler orta dereceli olabileceği gibi giderek kronikleşebilir.
Vücudu zehirlenmekten nasıl koruyabilirsiniz?
Bozuk yiyecekler yüzünden zehirlenmekten bahsetmiyoruz. Asıl bahsettiğimiz şey, zararlı yiyeceklerin neden olduğu zehirlenme belirtileri.
İyi haber şu ki bu konuda yapabileceğiniz bir şey var. Zararlı yiyeceklerden uzak durup sağlığınızın tadını çıkarabilirsiniz.
Ayrıca bakınız: Ne Pahasına Olursa Olsun Uzak Durmanız Gereken 15 Gıda
Dengeli ve doğal beslenmek
Yediğiniz yiyeceklerin kalitesi zehirlenme derecesini belirler. Elinizden geldiğince organik yiyecekler yemeye çalışın, işlenmiş gıdaları tüketmeyin, büyük süpermarketler yerine küçük pazarlarda, köy pazarlarında satılan yiyecekleri alın. Paketlenmiş, dondurulmuş, mikrodalga fırında pişirilmiş ürünlerini tüketmeyin. Sebze ve meyveleri mevsiminde yiyin.
Egzersiz Yapın
Egzersiz yapmak önemlidir. Bu sayede vücut, gözenekler aracılığıyla teri ve dolayısıyla toksinleri dışarı atar.
Egzersiz akciğerleriniz başta olmak üzere organlarınızın kapasitesini arttırarak düzgün işlemelerine yardımcı olur. Egzersiz yaptıkça zehirlenme belirtileri ve toksinlerin yok olmaya başladığını göreceksiniz. Bunu cildinizde görecek, sağlıklı bir kiloya kavuşarak kendinizi iyi hissedeceksiniz.
Yeterli uyku alın
Geceleri siz uyurken vücudunuz iyileşmek ve enerji toplamak için dinlenir. Yatağa girdiğiniz ve uyandığınız zamana dikkat edin.
Uykusuzluk detokstan sorumlu organların yorulmasına ve yüksek miktarda kortizol yani stres hormonu üretmesine sebep olur. Bu vücudunuzda zehirlenmeye yol açan şeydir. İyi uyumamak, durumun daha da kötüleşmesine sebep olur.
Mutlu olun
Mutlu kalmak, gülümsemek, rahat olmak, hayatınızdaki şeyler için minnettar olmayı öğrenmek çok önemlidir. Bunu başarmak için negatif durumları yaşamınızdan çıkarmanız gerekir. Kulağa mistik gelebilir, ama mutluluğun sizi alkol, abur cubur, şeker veya tatlı atıştırmalıklar yemek gibi kötü alışkanlıklardan uzak tuttuğu kanıtlanmıştır.
Zehirlenme Belirtileri ve Tedavisi: Detoks Diyeti
Zehirlenme belirtileri yaşadığınızda, haftalık özel bir diyete başlamalı ve toksinleri vücudunuzdan atmalısınız:
- Kahvaltı: Şekersiz yeşil çay ve iki dilim beyaz ekmekle şekersiz yaban mersini reçeli.
- Ara öğün: Sıcak havalarda bir elma veya armut, soğuk günlerde ise glütensiz ekmekle yeşil çay ve bir kaç damla zeytinyağı.
- Öğle yemeği: Buharda pişmiş sebzeler, ızgara beyaz balık veya salatalı hamburger, sebzeli esmer pirinç ve ızgara balık veya marul, havuç, soğan, zeytinyağı ve bir parça tuz.
- Atıştırmalık: Kahvaltının aynısı.
- Akşam yemeği: Mantarlı ızgara sebze, zeytinyağlı esmer pirinç ve defne yaprakları.
Artık zehirlenme belirtileri ve beslenme yoluyla vücudunuza aldığınız zararlı maddelerin etkileini tanıyıp önlem alabilirsiniz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Hayes, F. (2003). Toxins-antitoxins: Plasmid maintenance, programmed cell death, and cell cycle arrest. Science. https://doi.org/10.1126/science.1088157
- Kim, M. J., Hwang, J. H., Ko, H. J., Na, H. B., & Kim, J. H. (2015). Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2015.04.001
- Fitzpatrick, M. (2003). The meaning of detox. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(03)12168-X