Vücuttan Gelen Sesler: Göz Ardı Edilen 8 Ses

Vücudunuzdan çıkan bazı seslerin normal olduğunu düşünebilirsiniz ancak bunlar aslında belli rahatsızlıkların belirtisi olabilir.
Vücuttan Gelen Sesler: Göz Ardı Edilen 8 Ses
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Vücuttan gelen sesler, bedenimizin bizimle iletişim kurma ve sorunlardan haberdar etme yöntemidir. Dolayısıyla, bu seslere kulak vermemiz önemlidir.

Vücudumuz var olan en mükemmel makinedir. O kadar akıllıca çalışır ki bir şeyler yolunda gitmediğinde sizi hemen  uyarır. Fakat sorun çoğu zaman bu sinyallerin farkında olmamanızdır.

İşte bu nedenle bugünkü yazımızda  vücuttan gelen sesler ve anlamları hakkında konuşacağız.

Vücuttan gelen sesler ve anlamları

Vücudunuzun size gönderdiği sinyaller genellikle sesler biçiminde gelir. Bunlar kulak çınlamaları, horlama, mide sesleri veya diğer sesler olabilir.

Bu sinyalleri göz ardı etmemek için daha fazla dikkat etmeniz gereken seslerden 8 tanesini paylaşacağız.

1. Bacaklarınızda meydana gelen çıtırdama sesleri

bacaklarını uzatmış oturan kadın

Bu ses türü, pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir:
  • Kan damarlarında olası tıkanıklıklar ve kasları aşırı yorma nedeniyle dizlerdeki eklemlerin birbirine sürtünmesinden kaynaklanan kas yorgunluğu.
  • Ön çapraz bağların ve menisküsün anatomik özellikleri, bacakların hareketliliğini etkilememesine rağmen, gözle görülür bir çıtırdama sesine neden olur.
  • Özellikle uzun bir süre hareketsiz kalındıktan sonra yapılan fiziksel egzersizler.

Pek çok durumda, bacaklardaki çıtırdama sesi bir sorun olduğu anlamına gelmez. Bununla birlikte, ağrı veya şişlik ile birlikte meydana geliyorsa bir doktora danışmanız gerekir.

Bir bağın ya da menisküsün yırtılmasından kaynaklanabileceği veya artrite işaret edebileceği için bir kontrol yaptırmak önemlidir.

2. Sürekli olarak horlama

vücuttan gelen sesler ve horlama

Horlama, havanın ağız veya burun içinden geçerken hava yollarında titreşmeye yol açmasıdır.

Horlama oldukça yaygın görülen bir problem olsa da doktorlar genel olarak bu problemin burun veya boğazda tıkanıklıktan kaynaklandığını belirtir.

Aşağıdakiler horlamanın en yaygın nedenleridir. Bu durumlardan herhangi biriyle karşılaştığınızda doktorunuza danışmalısınız:

  • Boğazda kas kaybı
  • Obezite
  • İlaçlara gösterilen reaksiyon
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Nazal geçiş tıkanıklığı
  • Burun septumunda eğrilik

3. Çenede çıtırdama

esneyen kadın

Bazı durumlarda bu ses, şakak kemiği ve alt çeneye ait eklemin yer değiştirmesi anlamına gelebilir. Öte yandan, aynı eklemde meydana gelen artrit nedeniyle de olabilir.

Ayrıca diş gıcırdatma, diş çürükleri veya yüz kaslarınızdaki aşırı gerginlik yüzünden de çenede çıtırtı sesi meydana gelebilir.

Her iki durumda da, bir doktora danışmanızı tavsiye ederiz.

4. Kulağınızda meydana gelen farklı sesler

başı ağrıyan kadın

Çoğu zaman kulaklarınızda meydana gelen çınlama sesi tedavi edilmeden kaybolur.

Ancak seslerin sürekli hale geldiği ve kendiliğinden geçmediği durumlarda bir doktora gitmek önemlidir çünkü bu sesler iç kulak enfeksiyonu gibi bir hastalıktan kaynaklanıyor olabilir.

5. Uyurken ya da uyandığınızda güçlü bir çıtırdama sesi

yeni uyanmış kadın

Vücuttan gelen sesler arasında bu kategori farklı bir yere sahiptir. Çünkü bu tip sesler aniden ortaya çıkarlar. Kısa süreli ve aşırı olan bu sesin kesin nedenleri bilinmemektedir.

6. Omuzlarda çıtırdama sesi

vücuttan gelen seslere dikkat etmek

Bu durumlarda, çıtırdama sesi aşağıdaki farklı anlamlara gelebilir:

  •  Tendinit, bir darbenin, aşırı aşınmanın veya yıpranmanın neden olduğu tendon iltihabı.
  •  Bursit yani kemik ile omuz tendonunu arasındaki iltihaplanma.
  • Omuzdaki rotator manşetinde bir yırtılma.

7. Dirseklerde çıtırdama sesi

dirsekleri ağrıyan kadın

Dirseklerinizde meydana gelen sesler eklemlerdeki mekanik sorunların bir işareti olabilir ve aşağıdakiler gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir:

  • Kemik ve eklemlerin bileşimini etkileyen kötü beslenme alışkanlıkları
  • Lokalize enfeksiyonlar,
  • Metabolik durumlar
  • Güçlü darbelerle oluşan yaralanmalar
  • Fiziksel aktivitenin olmadığı hareketsiz bir yaşam tarzı ve aynı zamanda fiziksel aktivitelerin yanlış yapılması

Bu durumlarda, eğer uzun bir süre boyunca sesler devam ederse ve ayrıca ağrı ve iltihaplanmaya neden olursa, bir çözüm aramak için doktora gitmeniz, öneririz.

8. Boğazdan gelen sesler

boğazı ağrıyan kadın

Boğazdan gelen sesler düşündüğünüzden daha ciddi olabilir. Mesela, boğazdan gelen sesler Parkinson hastalığı gibi dokuları etkileyen nörolojik bozuklukların bir belirtisi olabilir.

Bunun yanı sıra, tiroid kıkırdağının büyümesi de bu soruna neden olabilir. Bu durumlarda, sesler bir süre sonra ortadan kalkacaktır.

Unutmayın, vücuttan gelen sesler iltihap veya ağrıyı da beraberinde getiriyorsa, gerekli tedaviyi görmekoldukça önemlidir.

Bu durumlarda doktorunuzla konuşmanızı öneririz. Kendi kendinize ilaç kullanmaktan ve teşhis mutlaka koymaktan kaçınmalısınız. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


    • Tinnitus. 2015; Available at: https://www.nidcd.nih.gov/es/espanol/tinnitus. Accessed Feb 8, 2019.
    • Alfredo Santamaría DC, David Astudillo DO. Vía aérea superior, ronquido e implicancias clínicas. Revista Médica Clínica Las Condes 2013 May 1,;24(3):350-357.
    • Fantuzzi G. The sound of health. Frontiers in immunology 2014;5:351.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.