Yaz Aylarında Gözlerinizi Korumanın Anahtarları
Yaz aylarında gözlerinizi korumak, çevre koşulları nedeniyle etkiye açık oldukları için son derece önemlidir. Güneş bir ısı ve ışık kaynağıdır, ancak ultraviyole ışınları görsel sağlık için bir tehlike oluşturur.
Amerikan Oftalmoloji Akademisindeki uzmanlara göre bu, göz sağlığı söz konusu olduğunda yılın en tehlikeli zamanlarından biri. Yeterli koruma olmadan gözler katarakt gibi ciddi sorunlara maruz kalabilir. Hangi önleyici tedbirleri almalısınız? Öğrenmek için okumaya devam edin!
Ayrıca bakınız: Güneş Gözlüğü Takmamanın Yol Açtığı 9 Durum
Yaz aylarında gözlerinizi korumanın anahtarları
İster inanın ister inanmayın, yazın gözlerinizi korumak aslında çok basit. Bu sadece basit uygulamaları benimsemek ve bunları rutin alışkanlıklara dönüştürmekle ilgilidir. Birincisi, her dışarı çıktığınızda güneş koruması olan koyu veya yarı koyu güneş gözlüğü takmaktır.
En uygun olanı, hepsinin farklı özelliklere sahip olması nedeniyle bir göz doktorunun kullanmanız gereken güneş gözlüklerini önermesidir. Normal şartlar altında kategori 3 gözlük takabilirsiniz (bu numara, gözlüğün sapında daire içerisine alınmıştır).
Ayrıca ve bariz nedenlerden dolayı, gözlüklerin bir UV400 filtresine sahip olması gerekir. Bu, yaz boyunca gözlerinizi %99’dan %100’e kadar korumaya izin verir.
Öte yandan polarize güneş gözlükleri, dışarıda çok zaman geçirenler için en uygun olanıdır. Bunları her zaman saygın bir mağazadan, tercihen bir gözlükçüden satın almalısınız.
Görme bozukluğunuz varsa, uygun güneş gözlüklerini önermekten sorumlu olan kişinin optometrist olduğuna dikkat etmeliyiz. Örneğin, genel bir kural olarak, açık renkli lensler miyop insanlar için ve daha koyu olanlar hipermetrop insanlar için daha iyidir.
Edinilmesi gereken alışkanlıklar
Doğrudan güneşe bakmak asla iyi değildir. Koyu renk gözlüklerle bile bu yapılmamalıdır. Ek olarak, çok uzun süreler boyunca güneşe maruz kalmanız tavsiye edilmez, özellikle öğlen saatlerinden 17: 00’ye kadar, çünkü radyasyonun dünyaya daha büyük bir kuvvetle ulaştığı saatlerdir.
Kontakt lens veya gözlük takıyorsanız, yaz aylarında gözlerinizi korumak için güneş gözlüğü takmak önemlidir. Şimdi, bazı kontakt lensler harika bir UV filtresi ile birlikte gelir, ancak bu durumda güneş gözlükleri bir önceliktir.
Üstelik yazın hem gözünüze hem de cildinize iyi bakabilmek için olabildiğince gölgede kalmaya çalışın. Bu nedenle başınızı örten bir şapka veya benzeri bir şey takmak iyi bir fikirdir.
Yaz aylarında artan bir risk faktörü, yılın diğer zamanlarına göre daha yüksek seviyelerde çalışan klimalardır. Bilmiyorsanız bu cihazlar gözlerinizi önemli ölçüde kurutabilir. Ancak koruyucu içermeyen göz damlaları kullanarak bunu önlemek mümkündür.
Yaz aylarında gözlerinizi korumanın diğer anahtarları
Yaz aylarında serinlemek için yüzme havuzlarına gitmek oldukça yaygındır. Bununla birlikte, genellikle büyük miktarlarda klor içerirler. Bu güçlü dezenfektan, göz tahrişine ve hatta alerjiye neden olabilir.
Ayrıca bazen klor kullanımına rağmen havuzda Acanthamoeba gibi konjunktivite neden olabilen bakteri çoğalması olabilir. O halde kendinize nasıl bakabilirsiniz? Burada ideal olan su ile doğrudan temas halinde olmamaktır. Bunu yüzme gözlüğü takarak başarabilirsiniz.
Havlunuzu havuzda, plajda veya banyoda paylaşmamanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca, ne kadar kaşıntı hissederseniz hissedin, gözlerinize elinizden geldiğince dokunmaktan kaçının. Son olarak, havuza girmeden önce makyaj yapmayın.
Bebeklerin ve çocukların gözleri, ultraviyole ışınlarını yetişkinlerin gözlerinden daha az etkili bir şekilde filtreler. Bu çok önemlidir ve göz ardı edilmemelidir. Onlar için ne kadar rahatsız edici olursa olsun, güneşe çıkarken daima güneş gözlüğü ve şapka takmalıdırlar.
Ayrıca bakınız: Güneşin Cildinize Zararlı Etkileri
Ultraviyole ışınlarından türetilen koşullar
Ultraviyole ışınları gözler için korkunç sonuçlar doğurabilir. Başlangıçta kızarıklığa, tahrişe ve bulanık görmeye neden olurlar. Kişi uygun önlemleri almazsa, sonuçları zamanla çok daha kötü olacaktır.
Uzmanlar, bazı katarakt türlerini uzun süre güneşe maruz kalma ile ilişkilendirir. Bu hastalık giderek görmeyi azaltır ve aslında körlüğe yol açabilir. Bir başka olası etki, korneanın yüzeyinde ortaya çıkan bir tür etli büyüme olan pterjiyum oluşumudur.
Ayrıca, görmeyi önemli bir şekilde etkileyen, korneada fotokeratit veya dejeneratif değişiklikler geliştirme riski de vardır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Duro Mota, E., Campillos Páez, M. T., & Causín Serrano, S. (2003). El sol y los filtros solares. Medifam, 13(3), 39-45.
- Backes, C., Religi, A., Moccozet, L. et al. Sun exposure to the eyes: predicted UV protection effectiveness of various sunglasses. J Expo Sci Environ Epidemiol 29, 753–764 (2019). https://doi.org/10.1038/s41370-018-0087-0
- Cadena, C. A. (2011). Determinación de la fotoprotección de lentes de sol fotocromáticos, polarizados y de policarbonato.
- Schanz, F., Stockhausen, K., & Dor, L. (1909). ¿Cómo proteger nuestros ojos contra la acción de los rayos ultra-violetas? Archivos de Oftalmología Hispano-Americanos, 9(104), 439.
- Ahmad SS. Water related ocular diseases. Saudi J Ophthalmol. 2018;32(3):227-233. doi:10.1016/j.sjopt.2017.10.009
-
Hark LA, Shiuey E, Yu M, et al. Efficacy and outcomes of a summer-based pediatric vision screening program. J AAPOS. 2018;22(4):309.e1-309.e7. doi:10.1016/j.jaapos.2018.04.006
- Izadi M, Jonaidi-Jafari N, Pourazizi M, Alemzadeh-Ansari MH, Hoseinpourfard MJ. Photokeratitis induced by ultraviolet radiation in travelers: A major health problem. J Postgrad Med. 2018;64(1):40-46. doi:10.4103/jpgm.JPGM_52_17