Yenidoğanlarda Görülen 5 Yaygın Cilt Döküntüsü
Bilmeniz gereken beş tür yaygın yenidoğan cilt döküntüsü vardır. Bunlar şunlardır: bebek bezi pişiği, bebek aknesi, saç derisinde cilt döküntüsü, pediatrik atopik dermatit ve bebek isiliği.
Bu yazımızda, bunların temel özelliklerini ve yakın zamanda yapılan bazı çalışmaların sonuçlarını sizlerle paylaşacağız. Ayrıca, bu cilt problemlerini önlemek için bazı basit ve etkili ipuçlarını da paylaşacağız.
Bebek Cildi
Bebek cildi daha ince ve tahriş ve kızarıklığa daha yatkın olması ile karakterizedir. Bu nedenle bebek cildi yetişkin cildinden çok farklıdır. Daha incedir, daha az tüylüdür, daha az ter üretir ve ayrıca daha az yağ salgısı üretir. Prematüre bebeklerde bu farklılıklar daha da belirgindir.
Bu hassas cildin iklime, bakterilere ve olası temas yaralanmalarına maruz kalması; onu yaşamın ilk aylarında çok savunmasız hale getirir. Bu nedenle, her zaman spesifik bir bakım gerektirir.
5 Yaygın Yenidoğan Cilt Döküntüsü Türü
Yaygın yenidoğan cilt döküntülerinin çoğu ciddi değildir. Ancak, genellikle ebeveynleri gergin hale getirir ve onları çok endişelendirirler. Bu nedenle, bu yazımızda en yaygın beş tanesini detaylandırmaya karar verdik.
Bununla birlikte, herhangi bir semptom görürseniz her zaman doktorunuza görünmelisiniz. Bunun nedeni, bazı önemli hastalıkların deri yoluyla semptomlar gösterebilmesidir. Bu durumlarda erken teşhis şarttır.
1. Bebek Bezi Pişiği
Öncelikle, çocuk bezleri ve emici malzemelerde büyük ilerlemeler gerçekleşmiş olmasına rağmen, bunlar bebeğin hala geliştirilmekte olan cildini tahriş de edebilirler. Nem ve dışkı ile temas, pişik oluşumunu kolaylaştıran faktörlerdir.
Yakınlarda yapılmış bu çalışma, bebek bezi pişiği vakalarının çoğu ile Candida albicans mantar enfeksiyonları arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ancak çalışma anne sütü ile beslenen bebeklerde daha az vaka olduğunu da ortaya koymaktadır. Dolayısıyla, bu uygulamayı önleyici bir tedbir olarak önermektedir.
Bu yazımızı da okumalısınız: Atopik ve Seboreik Dermatit Arasındaki Farklar
2. Yaygın Yenidoğan Cilt Döküntüsü Türleri: Bebek Aknesi
Bebek aknesi genellikle yaşamın ilk ayında ortaya çıkar. Çoğu durumda iyi huylu ve geçici bir cilt rahatsızlığıdır. Bununla birlikte, bazı vakalar daha ciddi bir hormonal dengesizlik ile birlikte ortaya çıkabilir.
Bu akne türü çoğunlukla alın, burun ve yanaklarda görülür ve Malassezia mantarı ile ilgili olabilir. Tedavi etmek için tıp uzmanları topikal bir losyon reçete eder. Bu durum genellikle birkaç hafta içinde kaybolur.
3. Saç Derisinde Cilt Döküntüsü
Saç derisinde görülen cilt döküntüsü bebekleri yaşamlarının ilk üç ayında etkileyen seboreik bir dermatittir. Kızarıklığa ek olarak kafa derisinde yağlı ve pullu döküntülere neden olur.
Saç derisinde görülen cilt döküntüsü kendi kendine kaybolma eğilimindedir. Bununla birlikte, iyileşmeye yardımcı olması için etkilenen bölgeye zeytinyağı da uygulayabilirsiniz. Bununla birlikte, bazı vakalar tıbbi tedavi gerektirir.
Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Bebeğinizin Saç Bakımı İçin 5 Öneri
4. Pediatrik Atopik Dermatit
Emzirilen her on bebekten biri yaşamının ilk üç ayında bu hastalıktan muzdarip olabilir. Bu dermatit türü genellikle yanaklarda, boyunda ve kollarda görülür.
Cilt lipitlerinin değişmesinden kaynaklanır, ki bu da koruyucu işlevini engeller. Ayrıca bu değişiklik kızarıklık, kaşıntı ve kuruluğa neden olarak bebeklerin kendilerini kaşımalarına ve yaralanmalarına neden olabilir.
Uzmanlar, cildin koruyucu bariyerini eski haline getirmeye yardımcı olan, hafif ve doğal sabunların yanı sıra bitkisel yağların kullanılmasını önermektedir. Bu durumda zeytinyağı ya da badem yağı da kullanabilirsiniz.
5. Yaygın Yenidoğan Cilt Döküntüsü Türlerinden Biri, Bebek İsiliği
Son olarak, bu cilt bozukluğu bebeklerin %40’ını etkiler. Çoğu durumda, yaşamın ilk ayında ortaya çıkar. Ancak her yaşta, özellikle sıcak ve nemli iklime sahip yerlerde ortaya çıkabilir.
Ter bezlerinin gözenekleri tıkandığında ortaya çıkar. Bu tıkanma; yüz, boyun ya da sırtta görülen küçük kırmızı ya da beyaz sivilceler ve hatta kabarcıklarla sonuçlanır.
Bebek isiliği genellikle herhangi bir spesifik tedaviye ihtiyaç duyulmaksızın kaybolur. Ancak, belirli ısılardan kaçınarak ve pamuk gibi doğal liflerden yapılmış giysiler seçerek iyileşmeye yardımcı olabilirsiniz.
Kısacası bunlar, yaşamın ilk aylarında yaygın görülen yenidoğan cilt döküntüleridir. Tedavi etmek için, reçete edilen endikasyonları adım adım takip etmeli ve şüphe duyduğunuzda doktorunuza danışmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ersoy‐Evans, S., Akıncı, H., Doğan, S., & Atakan, N. (2016). Diaper dermatitis: a review of 63 children. Pediatric Dermatology, 33(3), 332-336. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27040137/
- Bautista, C. R., & Llop, F. M. (2007). Recién nacido: lesiones cutáneas benignas transitorias. In Protocolos de dermatología(pp. 309-316). AEP Madrid. http://www.enfermeriaaps.com/portal/download/DERMATOLOGIA/rn_benignastransitorias_0.pdf
- Castillo, E. (2014). Dermatitis seborreica: una revisión. Dermatologia medica, cosmética y quirúrgica, 12(2), 135-41. https://pdfs.semanticscholar.org/c73c/505b5af312f80ec430e9f607d70d8b0f3a64.pdf
- Moreno, R. A., & Peiró, P. S. (2000). Dermatitis atópica. Medicina naturista, (2), 112-121. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/202441.pdf
- Cabrera-Meza, G. 12 DERMATOLOGÍA NEONATAL Y AIEPI: AVANCES DE UNA PROPUESTA. GRUPO ASESOR TÉCNICO AIEPI (GATA), 51 https://www.paho.org/es/file/46976/download?token=xJb82urn#page=57
- Rodríguez Camelo, G., Tijerina Torres, C., Rodríguez Balderrama, I., & Rodríguez Bonito, R.(2009). Miliaria congénita: informe de un caso en recién nacido prematuro. Medicina Universitaria, 11(45), 267-269 http://eprints.uanl.mx/8558/1/Miliaria%20congenita.pdf