Yiyebileceğiniz En Zararlı Gıdalar

Yiyebileceğiniz En Zararlı Gıdalar
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Ekhiñe Graell

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Hepimiz dengeli beslenmenin sağlığımız üzerinde büyük bir öneme sahip olduğunu biliyoruz. Bazı gıdalar bize kendimizi iyi hissettirirken, bazıları da tam tersi bir etkiye neden olur. Peki yiyebileceğiniz en zararlı gıdalar hangileridir?

Bazı yiyecekler ise özellikle de aşırı miktarda tüketildiklerinde sağlığımız için ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, bu yazımızda size yiyebileceğiniz en zararlı gıdalar ile ilgili bilgi vereceğiz.

En Zararlı Gıdalar: Sosis

Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş etler içerdikleri doymuş yağlar nedeniyle sağlığımız için çok zararlı olabilir. Doymuş yağlar bir sosisin ortalama olarak %10’unu oluşturur. 100 gr. sosis tükettiğimizde günlük önerilen doymuş yağ miktarının çok üzerine çıkmış oluruz.

Düzenli olarak sosis tüketmek aşırı şişmanlığa, yüksek tansiyona ve kalp damar hastalıklarına yol açabilir. Bu nedenle, bu tür gıdalar ara sıra ve az miktarda tüketilmelidir.

Patates Kızartması

Patates kızartması en sağlıksız yiyeceklerden biridir. Çok lezzetli olmasına rağmen patates kızartması yemek ciddi rahatsızlıklara yol açabilir; çünkü yüksek miktarda doymuş yağ, trans yağ ve kolesterol içerir.

Hesapladığınızda, patates kızartmasının 100 gramlık bir porsiyonu 36 gram yağ ve 500 kaloriye sahiptir. Üstelik, içerdiği yüksek miktardaki sodyum ödem ve diğer sorunlara neden olabilir.

patates kızartması

Dondurma

Lezzetli ve ferahlatıcı olmasına rağmen, dondurma da aşırı miktarda tüketmenizi önermeyeceğimiz zararlı gıdalar arasında yer almaktadır. Dondurma, yüksek miktarda yağ (hem doymuş hem de trans yağlar), kolesterol ve şeker içerir.

Bu nedenle dondurma yemek aşırı şişmanlık ve şeker hastalığı gibi sorunları artırabilir. Piyasada bulunan düşük yağ ve şeker oranına sahip dondurmalar daha sağlıklı bir seçenek oluşturacaktır.

Meyve Suları, Gazlı İçecekler ve Diğer Şekerli İçecekler

Şekerli içecekler özellikle de çocukların sağlığı için çok zararlıdır. Bu içecekler genellikle çok yüksek oranda şeker içerir ve şekerin vücudumuz üzerinde ciddi zararları vardır. En büyük risk aşırı şeker tüketiminin çok fazla kilo almaya ve aşırı şişmanlığa yol açmasıdır. Bu durum şeker hastalığına yol açabilir.

bir bardak buzlu kola

Hamburger

Özellikle de meşhur zincir restoranlarında satılan hamburgerler sağlığımız için en kötü gıdalardan biridir. Bunun nedeni içerdiği yüksek miktarda yağ ve sodyumdur.

Daha önce de belirttiğimiz gibi bu iki etken kalp ve damarlarımızda hasara, kilo almaya ve aşırı şişmanlığa yol açabilir. Bunu önlemek için en iyi yol evde yağ oranı düşük hamburgerler hazırlamaktır.

Pizza

Hamburger gibi, pizza da genellikle doymuş ve trans yağlar, sodyum ve hatta şeker bakımından zengindir. Bu özellikle fazla miktarda peynir ve sosis içeren pizzalar için geçerlidir. Ayrıca, pizza yapmakta kullanılan un da yağ ve diğer zararlı malzemeler içerebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Organización Mundial de la Salud, O. (2015). Carcinogenicidad del consumo de carne roja y de la carne procesada. Web Page, 1. Retrieved from http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/es/
  • Moss, M. (2013). The Extraordinary Science of Addictive Junk Food. The New York Times, online. https://doi.org/10.1109/TAP.2018.2869256
  • Payab, M., Kelishadi, R., Qorbani, M., Motlagh, M. E., Ranjbar, S. H., Ardalan, G., … Heshmat, R. (2015). Association of junk food consumption with high blood pressure and obesity in Iranian children and adolescents: The CASPIAN-IV Study. Jornal de Pediatria91(2), 196–205. https://doi.org/10.1016/j.jped.2014.07.006
  • French, S. A., Story, M., Neumark-Sztainer, D., Fulkerson, J. A., & Hannan, P. (2001). Fast food restaurant use among adolescents: Associations with nutrient intake, food choices and behavioral and psychosocial variables. International Journal of Obesity25(12), 1823–1833. https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0801820
  • Powell, L. M., Nguyen, B. T., & Dietz, W. H. (2015). Energy and Nutrient Intake From Pizza in the United States. PEDIATRICS135(2), 322–330. https://doi.org/10.1542/peds.2014-1844

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.