Zayıf Bacak Dolaşımını İyileştirmenin En İyi 7 Yolu
Yaşınız da dahil olmak üzere çok sayıda çeşitli faktör dolaşımınızı etkiler. Yaşınız ilerledikçe, zayıf bacak dolaşımının etkilerini hissetmeye başlayabilirsiniz. Örneğin ağır bacaklar, varisli damarlar ve selülit, zayıf bacak dolaşımının en açık işaretleridir. Bu nedenle, zayıf bacak dolaşımı sadece sağlık açısından değil aynı zamanda estetik açıdan da bir problemdir.
Bu yazıda sizinle, zayıf bacak dolaşımıyla mücadele ederken bilmeniz gereken en iyi yedi ipucunu paylaştık. Bu basit yöntemleri uygulayarak, genel sağlığınızı iyileştirebilir ve daha ince ve sıkı bacaklara sahip olabilirsiniz.
Ayrıca bakınız: Kan Dolaşımını Canlandırmak için 5 Egzersiz
Bacak dolaşımını iyileştirmek için ipuçları
1. Hareketsiz bir yaşam tarzından kaçının.
Bacak dolaşımını iyileştirmenin ilk adımı onları hareket ettirmektir. Ne yazık ki, gün geçtikçe çok daha fazla insan yerleşik bir yaşam tarzını benimsiyor. Günümüzde insanlar oturdukları yerden hiç kalkmadan ya da hiç hareket etmeden saatler geçiriyor; oysa bu yaşam tarzı uzun vadede sağlık açısından çok tehlikeli.
Zamanınızın çoğunu oturarak geçirmemelisiniz. Hatta saat başı kalkmanız ve etrafta biraz dolanmanız gerektiğini size hatırlatması için alarm kurabilir veya telefonunuza ilgili bir program indirebilirsiniz. Bu noktada sadece ayağa kalkmak ve birkaç dakika dolaşmak ya da uzanmak yeterli olacaktır. Alternatif olarak bu zamanı verimli bir şekilde kullanabilirsiniz; örneğin, bazı ayak işlerinizi halledebilir, tuvalete gidebilir veya su içebilirsiniz.
2. Duruş şeklinizi geliştirin.
Öte yandan, gün içerisinde ayakta çok zaman harcayan insanların duruş şekillerine de dikkat etmeleri gerekir. Bu, özellikle garsonluk, mağaza görevlisi vb. işlerde çalışanlar için önemlidir. Bununla birlikte, kötü bir duruşla ayakta durmak ve oturmak aynı derecede zararlıdır.
Vücut duruşunuz çok kötü durumdaysa, doğru yürümeyi, ayakta durmayı, oturmayı, eğilmeyi, ağırlık kaldırmayı ve nefes almayı öğrenmenize yardımcı olacak terapiler vardır. Duruş şekliniz vücudunuzun büyük bir kısmını etkiler, bu nedenle, bu değişiklikle birlikte bacaklarınızdaki dolaşım da gelişecektir.
Ayrıca bakınız: Bacaklarınızda Zayıf Kan Dolaşımını Önlemek
3. Yürüyün, zıplayın ve merdivenleri kullanın.
Fırsat bulduğunuz her an hareket etmeyi seçmelisiniz. Yürüyen merdivenleri, asansörleri ve televizyon koltuklarını düşmanınız olarak görün. Bacaklarınızı daha aktif hale getirmeniz gerekir, bu nedenle yürüyen merdiven veya asansör yerine her zaman merdivenleri kullanın. Ayrıca, kısa bir yürüyüşe çıkmak, birkaç kez zıplamak veya merdiven çıkıp inmek için iş yerinde her gün kısa bir mola vermelisiniz.
Haftada birkaç kez spor yapsanız veya vücut çalışsanız bile, gün boyunca aktif kalmanız çok önemlidir. Bir an oturan ve sonrasında hemen koşmaya başlayan çocukları hayal edin. Aynı dinamik tutuma sahip olmaya çalışın.
4. Kırmızı meyve ve sebzeler tüketin.
Gıdaların, renkleriyle karakterize edilen farklı besleyici özellikleri vardır. Örneğin, antioksidan değeri taşıyan kırmızı gıdalar dolaşımı iyileştirir ve kardiyovasküler hastalıkları ve idrar enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olur. Bu gıdalar aynı zamanda likopen ve antosiyaninler açısından zengindir.
Bu nedenle, her gün bu gıdaların bazılarını yemeye çalışmalısınız:
- Böğürtlenler
- Domates
- Karpuz
- Vişne
- Kırmızı üzüm
- Kırmızı biber
- Turp
- Kırmızı elmalar
5. Bol bol su için.
Bol su içmek vücudunuzda birçok şeyi iyileştirebilir, bu nedenle bu öneriyi hafife almayın! Vücut sıvılarının iyi dolaşımı ve akışı için suya ihtiyaç vardır. Bu nedenle, her saat başı su içmek çok önemlidir.
Günde en az 6-8 bardak su içmelisiniz. Suyun tadını beğenmezseniz, her zaman çay ya da limonlu su içebilirsiniz. Bununla birlikte, içine herhangi bir şeker eklemeyin.
İşin anahtarı her zaman yakınınızda bir yerlerde bir bardak su bulundurmaktır. Böylece, bardağı her gördüğünüzde su içmeniz gerektiğini hatırlarsınız.
6. Doğru ayakkabıları giyin.
Birçok durumda, yanlış ayakkabı tercihi bacak dolaşımı ile ilgili sorunlara neden olabilir. Topuklu ayakkabılar, çok dar veya çok geniş ayakkabılar veya çok büyük ya da çok küçük ayakkabılar bu tür dolaşım problemlerini tetikler.
Ayakkabı, vücut ağırlığımızı taşıyan ve çeken ayaklarımızı destekler. Bu nedenle, kötü ayakkabılar sadece bacak dolaşımını değil vücudun diğer kısımlarını da etkileyebilir.
Dolaşımı iyileştirmek için uygun ayakkabıya sahip olmak önemlidir. Zaman zaman, ayakkabılarınızı bir kenara koymalı ve yalınayak yürümenin tadını çıkarmalısınız. Bu, bacaklarınızın ihtiyaç duyduğu rahatlığı onlara sağlayacaktır.
7. Eve geldiğinizde rahatlayın.
Son olarak, işten eve döndüğünüzde, soğuk bir duş alabilir veya bacaklarınızı soğuk suyla yıkayabilirsiniz. Ayrıca, selvi, biberiye, tarçın, güvercin ağacı, at kestanesi vb. gibi dolaşımı iyileştiren malzemeleri içeren yağ veya kremlerle bacaklarınıza masaj yapabilirsiniz. Tüm bunlar bacak dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur.
Yatmadan önce bacaklarınızı da bir süre için havaya kaldırabilirsiniz. Hatta onları duvara dik olacak şekilde uzatın. Ayrıca, bacaklarınız bir yastık üzerine gelecek şekilde hafifçe yükselmiş olarak uyuyabilirsiniz. Sadece bu amaç için üretilen özel yastıklar ve minderler vardır, kendiniz için bir tane satın alabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Klingelhoefer, L., Bhattacharya, K., & Reichmann, H. (2016). Restless legs syndrome. Clinical Medicine, Journal of the Royal College of Physicians of London. https://doi.org/10.7861/clinmedicine.16-4-379
- Allen, R. P., Picchietti, D., Hening, W. A., Trenkwalder, C., Walters, A. S., Montplaisi, J., … Zucconi, M. (2003). Restless legs syndrome: Diagnostic criteria, special considerations, and epidemiology. A report from the restless legs syndrome diagnosis and epidemiology workshop at the National Institutes of Health. Sleep Medicine. https://doi.org/10.1016/S1389-9457(03)00010-8
- Phillips, B., Young, T., Finn, L., Asher, K., Hening, W. A., & Purvis, C. (2000). Epidemiology of restless legs symptoms in adults. Archives of Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/archinte.160.14.2137
- Comella, C. L. (2014). Treatment of Restless Legs Syndrome. Neurotherapeutics. https://doi.org/10.1007/s13311-013-0247-9