Arı Sütü Bağışıklık Sistemini Destekler Mi?

Arıcılık, arıların sağlığını ve arı ürünlerini koruma sanatı/bilimine verilen isimdir. Arıların ürünlerinden biri de arı sütüdür. Bağışıklık sistemlerimizi güçlü tutmak önemli olduğu için, için arı sütü ile bağışıklık arasındaki ilişkiyi masaya yatırmak istedik.
Arı Sütü Bağışıklık Sistemini Destekler Mi?
Anna Vilarrasa

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Anna Vilarrasa.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Bal, propolis ve arı sütü tamamen arılar tarafından üretilen maddelerdir. Aktif bileşenleri sayesinde, arı ürünleri tüketmek beslenmenizi desteklemenin müthiş faydalı bir yoludur. Arı sütü bağışıklık sistemi için herhangi bir şey yapmasa da antibakteriyel, anti-enflamatuvar, dezenfektan ve antioksidan özellikleriyle anılır.

Arı sütü nedir?

Arı sütü, işçi arıların salgıladığı bir maddedir ve larvaların ilk üç gününde onları besleyen ve kraliçe arılar için de tüm hayatları boyunca besin kaynağı olan bir “superfood”dur.

İnsanlar için ise geleneksel tedavi yöntemlerinden biri olarak yıllardır kullanılır. Hatta Asya apiterapi tedavisinde ve antik Mısır’da çokça uygulanan bir yöntemdi. Şu anda ise ilaçlarda ve kozmetikte kullanılıyor.

Sağlığa faydaları nedir?

Arı sütünü oluşturan besin değerlerinin yoğunluğu oldukça fazladır. İçeriğinde su, protein, karbonhidrat, lipit, vitamin (özellikle B grubu) ve bazı mineraller vardır. Buna ek olarak, araştırmacılar arı sütünün içinde royalactin ve bazı flavanoidler başta olmak üzere yüzden fazla organik bileşen olduğunu keşfetti.

Bütün bunlar arı sütüne birçok faydalı özellik katar. Ayrıca bol miktarda flavonoid olması sebebiyle şu özelliklere sahiptir:

  • Antioksidan
  • Yaşlanma karşıtı
  • Anti-enflamatuvar
  • Nörotropik
bal peteği tutan arıcı

Bize hangi durumlar için yardımcı olur?

Gördüğünüz gibi bu maddenin besin değeri oldukça yüksektir. Ancak, insan sağlığına olan etkisine bakarsak bazı durumlarda besin takviyesi olarak almayı da düşünebiliriz. Şimdi ise hangi durumlarda kullanabileceğinizi anlatacağız.

Fiziksel ve zihinsel iyileşme

Arı sütü yaşlılarda zihinsel ve fiziksel fonksiyonları uyarır.  Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp) tarafından yapılan bir araştırmada, deneyde kullanılan farelerin arı sütü tedavisi gördükten sonra salgıladıkları stres hormonunda düşüş yaşandığı gözlemlendi. Bu araştırmaya göre, 6 ay boyunca arı sütü kullanan insanların ise zihinsel sağlığında gelişme olduğu kaydedildi.

Doku yenilenmesi ve yaralara olan etkisi

Arı sütünün yaraları iyileştirebileceği de söyleniyor. Hem doğal hem de yapay ortamlarda yapılan araştırmalar, arı sütünün yaraların iyileşmesini hızlandırdığını ve cilde peeling etkisi olduğunu gösteriyor. Yani hem bölgesel uygulamada hem de ağız yoluyla alımında cilt problemlerine iyi gelir.

Antibakteriyel aktivite

Bu maddenin antibakteriyel etkisi ve özellikle gram pozitif bakterilere karşı etkili bazı bileşenleri konusunda bilimsel makaleler mevcut. Ancak gram negatif bakterilerde durum aynı değildir çünkü bunlara pek etki etmez.

Ayrıca, bu maddenin geleneksel antibiyotiklere karşı dirençli bazı bakterilere karşı antimikrobik etkisi olduğunu söyleyen başka araştırmalar da var. Örneğin, Staphylococcus aureus bakterisi. Bakteriyel direncin günümüzün en büyük sağlık problemlerinden biri olduğu düşünülürse, bu alanda mutlaka daha kapsamlı araştırmalar yapmamız gerekiyor.

Oksidatif stresi azaltmak

Arı sütünün en umut verici özelliklerinden biri antioksidan ve anti-enflamatuvar olmasıdır. En azından hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar öyle gösteriyor. Örneğin, Neuroscience Letters dergisinde yayınlanan bir araştırma var. Yine de insanlar üstünde daha çok test yapılması gerek.

arı sütü hapları

Arı sütü bağışıklık sistemini destekler mi?

Arı sütü antibakteriyel özelliği sayesinde enfeksiyonlarla mücadele etmeye yardımcıdır. Bu da bilim insanlarına araştırma yapmak için geniş bir alan sunuyor.

Ancak bağışıklık sistemini desteklemesi hakkında aynı şeyi söyleyemeyeceğiz. Arı sütünün bağışıklık sistemine iyi geldiğini iddia etmek riskli olur çünkü bilim bize bu yönde herhangi bir kanıt sunmuyor. Böyle bir öneride bulunulabilmesi için daha fazla bulguya ihtiyaç var.

Bağışıklığımızı güçlü tutmak için en çok işimize yarayan ipuçları şunlar olabilir:

  • Taze besinlere dayalı, ihtiyacınız olan tüm besin maddelerini karşılayan sağlıklı ve dengeli bir beslenme
  • Probiyotik bakımından zengin, bağırsağımız için faydalı yiyecekler tüketmek
  • Fiziksel egzersizler yapmak ve her gün aktif olmak
  • Yeteri kadar uyumak
  • Mümkün olduğu kadar stresten uzak durmak
  • Bazı takviyeler yardımcı olabilir fakat bir uzmana, eğer varsa hastalıklarınızı ya da aldığınız ilaçları söyleyip danışarak ilaç almalısınız.

Arı sütünün bağışıklık sistemine iyi geldiğini destekleyen herhangi bir kanıt yoktur

Propolis ve bala benzer şekilde fenolik asit, terpen ve enzimler gibi aktif bileşenler bakımından zengindir. Bu da vücudumuza faydalı olan besin değerini verir.

Araştırmalar oldukça umut verici olsa da, günümüzde güvenli olarak tüketilmesi için hala insanlar üzerinde yapılması gereken araştırmalar var. Şimdilik, eğer enfeksiyonunuz ya da semptomlarınız varsa akıl almak için bir sağlık uzmanına danışmak en iyisidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cornara L, et al. Therapeutic Properties of Bioactive Compounds from Different Honeybee Products. Front Pharmacol. Junio 2017. 28 (8):412.
  • Fratini F. Royal Jelly: An ancient remedy with remarkable antibacterial properties. Microbiological Research. Noviembre 2016. 192: 130-141.
  • Morita H, et al. Effect of royal jelly ingestion for six months on healthy volunteers. Nutrition Journal. Setiembre 2012. 11(77).
  • Visweswara Rao P, et al. Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxidative Medicine and celular longevity.  Julio 2017.
  • Ito, Satoru, et al. “Antidepressant-like activity of 10-hydroxy-trans-2-decenoic acid, a unique unsaturated fatty acid of royal jelly, in stress-inducible depression-like mouse model.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2012 (2012).
  • Park, Min Ji, et al. “Major royal jelly protein 2 acts as an antimicrobial agent and antioxidant in royal jelly.” Journal of Asia-Pacific Entomology 22.3 (2019): 684-689.
  • Teixeira, Renata Roland, et al. “Royal jelly decreases corticosterone levels and improves the brain antioxidant system in restraint and cold stressed rats.” Neuroscience letters 655 (2017): 179-185.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.