Beyin Acıyı Hissedebilir mi?

Başımız ağrıdığında, buna gerçekten sebep olan şeyin ne olduğunu ve bu durumda beynimizin acıyı hissedip hissetmediğini merak ederiz. Okuyun ve öğrenin!
Beyin Acıyı Hissedebilir mi?

Son Güncelleme: 11 Şubat, 2022

Sefalji, baş ağrılarının teknik adıdır. Ancak kafa, beyin de dahil olmak üzere birçok yapıyı içerir. Peki beyin acıyı hissedebilir mi? Kısacası vücudumuzun hangi bölgesinde acı olduğunda başımızın ağrıdığını hissederiz?

Kafa, kafatasının kemiklerini, onu kaplayan deri ve kasları, tüm beyni ve burada dolaşan venöz ve sinir yapılarını içerir. Beyin, kraniyal boşluğun içindeki bir organdır, bu nedenle başın sadece bir kısmıdır.

Sefalji birden fazla nedenden kaynaklanabilir. Bazen biraz yorgunluk veya stres banal bir baş ağrısına neden olabilir. Diğer zamanlarda, baş ağrısı felç gibi ciddi bir hastalığın belirtisidir.

Beynin ağrı hissedip hissetmediğini bilmek için öncelikle beyin dokusunda ağrı reseptörlerinin olup olmadığına bakmamız gerekir. Vücudun bu reseptörleri olmayan bölgeleri acı üretemez.

Beyinde acı reseptörü yok

Acı reseptörlerine nosiseptörler denir. Bunlar, bir şey hissetme olasılığı ile ilişkili duyusal yapılardır. Bir uyaran bir nosiseptörü aktive ettiğinde ağrı hissedebilirsiniz.

Nosiseptörler çeşitli dokularda bulunur, ancak beyinde yoktur. Bu reseptörler uyarıldığında, örneğin sıcak bir yüzeye dokunduğunuzda olduğu gibi, ağrı sinyalini omurilik yoluyla beyne iletirler.

Vücudumuzun dış kısmında, deride nosiseptörler vardır ve bazı organların içinde bulunurlar. Bu reseptörlere ve iç nosiseptörler içeren kaslar gibi dokulara sahip mukoza zarları da vardır.

O halde beyin acıyı hissedemez. Vücuttaki nosiseptörlerin gönderdiği bilgileri alacak ve yorumlayacaktır. Ancak, beyinde ağrı olmayacak. Komşu yapılarında meninksler gibi nosiseptörler bulunur.

Acı reseptörleri olmadığı için birçok beyin cerrahisinde olduğu gibi beyin, lokal anestezi ile ameliyat edilebilir. Cerrahın müdahaleleri ağrıya neden olmadığı için hasta uyanıkken kafatası başlığı açılır ve beyin üzerinde çalışılır.

Beyinde ağrı reseptörleri yoktur.
Beyin, merkezi sinir sisteminin ağrı hissetmeyen bir parçasıdır.

Beyin acıyı hissedemez ama onu yorumlar

Gördüğümüz gibi, beyin acıyı hissedemez, ancak vücuttaki nosiseptörlerden aldığı sinyalleri yorumlamakla görevlidir. Bazı nörologlara göre, beynin ağrı ürettiğini söylemek doğrudur, çünkü en nihayetinde bize bir yerimizin ağrıdığını söyleyen organdır.

Bir nosiseptör zararlı olabilecek fiziksel, termal, basınç veya kimyasal bir değişiklik algıladığında beyni uyarır. Bilgi, alıcıdan omuriliğe geçer ve beyin dokusunda bir yorum arar.

Beyin verileri toplar ve kim olduğumuz, yani yaşadıklarımız ve öğrendiklerimiz tarafından koşullandırılan bir yanıt yayar. Bir komut oluşturulacak ve gerçekleştirilecektir. Beyin tehlikeli bir acı algılarsa, elinizi o noktadan çekmeniz veya hareket etmeniz, zıplamanız, koşmanız veya belki biraz daha uzun süre tutmanız istenebilir.

Boksörlerde olduğu gibi acı için antrenman yapan insanlar var. Aldıkları darbeler deneyim kazanmak için beyin tarafından kaydedilir. Birbirini izleyen darbelerden sonra, beynin verdiği yanıt artık aynı değildir çünkü daha iyi kararlar almasına izin veren bilgileri biriktirebilmiştir.

Bununla birlikte, deneyimin ötesine geçen acının sınırları vardır. Ağrı, tam olarak, vücudun bizi sağlık tehlikeleri konusunda uyarması gereken bir savunma mekanizmasıdır. İyi bir acı tanıma sistemi, bir tür olarak bizi hayatta tutan şeydir.

Peki baş ağrısı ne anlama geliyor?

Ağrı bir savunma mekanizmasıdır.
Baş ağrıları beyne yakın yapılardan kaynaklanır.

Beynin acıyı hissedemeyeceğini zaten biliyoruz. Bu nedenle zaman zaman başımızın neden ağrıdığını sormak doğru olur. Cevap, kafatasının diğer yapılarında yatıyor.

Sefalji, kafa derisinden, meninkslerden veya kafatasının arterlerinden kaynaklanabilir. Servikal kontraktürü olan boyun kasları da buna neden olabilir. Beyin bu yapılardan gelen sinyalleri yorumlayacak ve ağrı olup olmadığına karar verecektir.

Kan akışı sık görülen bir migren kaynağıdır. Başın atardamarlarında veya toplardamarlarında dolaşımda bir bozukluk olduğunda, damarlardaki nosiseptörler beyne sinyal gönderir. Bu nedenle bazı migren ilaçları vazokonstriksiyon modifikasyonuna dayanmaktadır.

Beyin acıyı hissedemez ama biz hissederiz

Beynin acıyı hissedememesi, onu algılayamayacağımız anlamına gelmez. Aksine beyin dokumuz ağrı algısı yoluyla bizi dış dünyayla buluşturur ve aynı zamanda nosiseptörler aracılığıyla iç çevremizi yorumlar. Sonuç olarak, beyin acıyı hissedemez, ama biz bir bütün olarak hissedebiliriz. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Benarroch, M. D. “Canales iónicos en nociceptores.” American Academy of Neurology 84 (2015): 31-42.
  • Moreno, Carlos, and Diana M. Prada. “Fisiopatología del dolor clínico.” Guía neurológica 3 (2004): 9-21.
  • Bultitude, Janet H., and Robert D. Rafal. “Derangement of body representation in complex regional pain syndrome: report of a case treated with mirror and prisms.” Experimental brain research 204.3 (2010): 409-418.
  • González, A. Margarita. “Dolor crónico y psicología: actualización.” Revista Médica Clínica Las Condes 25.4 (2014): 610-617.
  • Villar, J. “Cómo investigar en algo tan subjetivo como el dolor.” Revista de la Sociedad Española del Dolor 13.4 (2006): 250-253.
  • Romera, E., et al. “Neurofisiología del dolor.” Rev Soc Esp Dolor 7.Supl II (2000): 11-17.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.