Beyni Sağlıklı ve Aktif Tutan 5 Besin
Diyetiniz aktif ve sağlıklı bir beyin için yeterince katkı sağlıyor mu? Açıkçası bundan hiç bir zaman emin olamazsınız. Bazen yeme alışkanlıklarımız için hatalı seçimler yapmak çok kolaydır ve en az beklediğiniz anda bedelini ödeyebilirsiniz.
Ödeme ve damarların kalınlaşmasına neden olan zayıf kan dolaşımı değerlendirilmesi gereken bir faktördür. Bugünkü makalemizde sizlerle bu konu üzerine eğilmek istiyoruz. Sizlere beyin zarının tamamı için etkili olacak ve beyni aktif ve sağlıklı tutmak için gerekli olan besinleri almak için uygulayabileceğiniz diyeti anlatacağız. Bu fırsatı kaçırabilir misiniz?
Beyin için en yararlı besinler
1. Magnezyum
Bu blogda magnezyumun faydalarından defalarca bahsettik. Metabolik süreçleri geliştirmek için temel bir mineraldir ve nörotransmitterlere ve nöromodülatörlere aracılık eder. Böylece beyin sinirlerini uyarırlar.Dolayısıyla magnezyum sağlıklı ve aktif bir beyin için ana bileşenlerden biridir. Her gün bu mineralden 300 ila 350 gr almak faydalı olacaktır. Bildiğiniz gibi her eksiklik için eczanelerde veya aktarlarda bir tür takviye bulabilirsiniz. Ama aşağıda sizlere bu temel besini taşıyan bazı yiyecekler önereceğiz:
- Badem
- Susam
- Tam tahıllar
- Kakao
- Soya fasulyesi
- Esmer pirinç
- Ispanak
- Nohut
- Maydanoz
2. Karbonhidratlar
Karbonhidrat vücuda enerji veren temel besin kaynağıdır. Ama daha önce de vurguladığımız gibi sağlıklı karbonhidratları tercih etmek önemlidir – bunlar şeker veya yağ eklenmemiş olanlardır. Eğer katkılı karbonhidratları tüketirseniz bunlar vücudunuza yarardan çok zarar verecektir.Beyin ana işlemlerini düzenlemek için bu ögelere ihtiyaç duyar, bunlar ayrıca enerji depolamak için gereklidir. Karbonhidratlar vücutta insulin üretimini uyarırlar, triptofan gibi amino asitlerin üretimine yardımcı olurlar, stres seviyelerini azaltarak rahatlama sağlarlar. Ve bildiğiniz gibi, stres aktif ve sağlıklı bir beynin en büyük düşmanlarından biridir.
Seçebileceğiniz en sağlıklı karbonhidratlar hangileri?
- Yulaf
- Tam tahıllar
- Baklagiller
- Kara buğday
- Zeytinyağı
- Bezelye
3. Fosfor
Fosfor sağlıklı ve aktif bir beyin için çok önemlidir. Bu mineral sayesinde, hücre zarları ve sinirler güçlü ve dayanıklı kalır, bu da hafızayı ve sinaptik bağlantıları geliştirir.Beyin sağlığı ve yeterli fosfor seviyeleri arasındaki bağlantı bir çok bilimsel araştırmayla destekleniyor. Çalışmalar bu mineralin miyelin üretimi ve basit bilişsel fonksiyonların oluşmasında önemli olduğunu ortaya koydu.
Fosfor alımını arttıran yiyecekler?
- Peynir
- Sardalye ve kabuklu deniz ürünleri
- Bitter çikolata
- Yoğurt (şekersiz, doğal)
- Yumurta
- Kırmızı et ve kümes hayvanları
İlginizi çekebilir: Bitter Çikolata ve Vücudunuza Etkileri
4. B6 ve B12 Vitaminleri
Beynin sağlığı ve düzenli işlemesi için çok önemli iki vitamin olduğunu biliyor musunuz? Bunlar B6 ve B12 vitaminleridir. Bunlar beynin dopamin, serotonin ve epinefrini sentezlemesine yardımcı olur. Ayrıca proteinlerin düzenlenmesine, beyinsel kan dolaşımının gelişmesine ve hafıza işlevlerinin güçlenmesine yardımcı olur.Hangi yiyecekler B6 ve B12 vitaminlerini içerir?
- Antep fıstığı
- Muz
- Yumurta sarısı
- Fındık fıstık
- Kabuklu deniz ürünleri
- Buzağı ve kuzu eti
- Alabalık, ton, sardalye
- Yoğurt
5. Çinko
Çinko genel sağlımız için çok önemlidir – sadece beyin için değil. Cilt bakımı sağlar, yaraların iyileşmesine yardımcı olur, kanserle savaşır ve hatta bizi soğuk algınlığından korur; çünkü vücudun doğal bağışıklık sistemini destekler.
Çinko hafıza işlevleri ve bilişsel istikrar için temel bir maddedir. Mineral eksikliği olan kişiler mesela epilepsi yaşayabilirler. Bu yüzden diyetinizde yeterince çinko bulundurmalısınız. Bunun sayesinde beyninizin hipokampal işlevini, hafızayı ve öğrenmeyi geliştireceksiniz. Hatırlamaya değer!
Çinko hangi yiyeceklerde bulunur?
- İstiridye
- Yengeç
- Yer fıstığı
- Bitter çikolata
- Kabak çekirdeği
- Susam
- Buğday filizleri
- Kuzu eti
Sonuç olarak, sizlere sağlıklı ve aktif bir beyin için gerekli besinleri hatırlatmak istedik. Bunlarla aklınızı meşgul, merakınızı açık tutabilir ve sağlıklı bir fiziksel hayat sürebilirsiniz. Her gün yeni bir şey öğrenmeye çalışın, ilişkilerinizi güçlendirin ve her zaman umutlu ve heyecanlı kalın.
Stres seviyenize dikkat edin, ve yukarıdaki besinleri diyetinize eklemeyi unutmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- McIntosh, T. K., Vink, R., Yamakami, I., & Faden, A. I. (1989). Magnesium protects against neurological deficit after brain injury. Brain research, 482(2), 252-260. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0006899389911888
- Gibson, E. L. (2007). Carbohydrates and mental function: feeding or impeding the brain?. Nutrition Bulletin, 32, 71-83. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1467-3010.2007.00606.x
- Fishbein, D. H., Thatcher, R. W., & Cantor, D. S. (1990). Ingestion of carbohydrates varying in complexity produce differential brain responses. Clinical Electroencephalography, 21(1), 5-11. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/155005949002100108
- Dawson, R. M. C., & Richter, D. (1950). The phosphorus metabolism of the brain. Proceedings of the Royal Society of London. Series B-Biological Sciences, 137(887), 252-267. https://royalsocietypublishing.org/doi/abs/10.1098/rspb.1950.0033
- Baraona, R. M., SEPÚLVEDA, L. Q., SAAVEDRA, I. S., & Salas, R. S. (2011). Composición nutracéutica que comprende extracto de shilajit, ácido fólico, vitamina b12 y vitamina b6 y su uso para prevenir y/o tratar enfermedades neurodegenerativas y/o el deterioro cognitivo asociado al envejecimiento cerebral. https://patents.google.com/patent/WO2011041920A2/es
- Takeda, A. (2001). Zinc homeostasis and functions of zinc in the brain. Biometals, 14(3-4), 343-351. https://link.springer.com/article/10.1023/A:1012982123386