Biküspit Aort Kapağı: Tanı ve Tedavi

Biküspit aort kapağı, hangi tedaviyi kullanırsanız kullanın, yaşam boyu izlenmesi ve kontrol edilmesi gereken doğuştan bir malformasyondur.
Biküspit Aort Kapağı: Tanı ve Tedavi

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Aort kapağında genellikle üç yaprakçık (kanatçık) bulunur. Bununla birlikte, bazı insanlar biküspit aort kapakçığıyla doğarlar. Bu, oksijenli kanı kalpten aorta taşıması gerektiğinden, bazı sorunlara neden olur.

Bazı çalışmaların da gösterdiği gibi, bu durum doğuştan kardiyak bir malformasyon olarak bilinir ve düşünülenin aksine oldukça yaygındır.

Çocukluk döneminde herhangi bir soruna yol açmasa da, çoğu sorun yetişkinlikte ortaya çıkmaya başlar. Bu nedenle erken ve doğru bir teşhis, en etkili tedaviyi almanızı sağlayacaktır.

Biküspit aort kapağı

Semptomlar

kalp hakkında
Bu, kalbin kan taşıma yeteneğini etkileyen doğuştan bir sorundur.

Biküspit bir aort kapağının teşhisi farklı yöntemlerle yapılabilir. Bununla birlikte, sizi varlığına karşı uyaracak, deneyimleyebileceğiniz bir belirti var mı?

Gerçek şu ki, çocukken bile evet. Bu nedenle, çocuğunuzun ağrı veya aşağıda listeleyeceğimiz diğer semptomlarla ilgili şikayetlerine dikkat etmeniz önemlidir:

  • Aşırı yorgunluk: En az fiziksel çabayla bile bitkin hissederler ve bu da devam etmelerini engeller.
  • Göğüs ağrısı: Nefes almada güçlükle birlikte olabilen hafif göğüs ağrısı hissederler.
  • Kalp çarpıntısı: Kalp atışları alışılmadık derecede hızlı veya düzensizdir.
  • Bayılma: Çocuğunuz bahsi geçen yorgunluk nedeniyle veya görünürde bir neden olmaksızın bilincini kaybedebilir. Ayrıca genellikle solukturlar.

Bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz, çocuğunuzu mümkün olan en kısa sürede bir çocuk doktoruna götürmelisiniz ki doğru testleri yapabilsin.

Teşhis

biküspit tanısı
Steteskop ve ekokardiyogram ile kalp seslerinizi dinlemek, bu durumu teşhis etmek için iki etkili tekniktir.

Biküspit aort kapağı teşhisi, aile geçmişinizi gözden geçirerek yapılır. Ailede bu hastalıkla ilgili bir geçmişiniz varsa, sorunu miras almış olmanız çok olasıdır. Daha sonra fiziki muayene yaparlar.

Kontrol sırasında düzensiz kalp çarpıntısını duyabilmek ve ayrıca bir kalp hırıltısı belirtileri için bir stetoskop kullanabilirler. Bundan sonra, biküspit bir aort kapağınız olduğunu doğrulamak için kalbin nasıl çalıştığını değerlendirmeye yardımcı olan bir ekokardiyogram yapacaklardır.

Biküspit aort kapak tedavisi

Doktorun seçebileceği farklı tedaviler vardır. Ancak, aortun genişlemesi gibi diğer sorunları tespit etmek için düzenli kontroller yapmaları gerektiğini belirtmek önemlidir.

  • Kapağın değiştirilmesi: Hasarlı kapak çıkarılır ve biyolojik dokudan yapılmış başka bir tanesi ile değiştirilir.
  • Balon valvüloplasti: Bu, küçülme eğiliminde olan kapağın açıklığını genişletmek için yapılır. Bundan dolayı bu tedavinin normal olarak tekrarlanması gerekir.
  • Ameliyat: aortun genişleyen bölümü çıkarılır ve yerine yerleştirilir. Ayrıca aort kapağını onarmaya da çalışabilirler.

Yaşam kalitenizi etkileyebilecek bu doğuştan malformasyona etkili bir çözüm aramaya devam eden birçok çalışma vardır.

Tüm hayatınız boyunca düzenli kontroller

check up
Teşhis ve onarımdan sonra olası komplikasyonları önlemek için hasta sık sık kontrol edilmelidir.

Bu tedaviye rağmen, biküspit aort kapağı teşhisi konan bir kişinin yaşamı boyunca düzenli kontrollere ihtiyacı olacaktır. Ameliyat olmuş veya kapakçığı değiştirilmiş olması fark etmez. Her şeyin yolunda olduğundan ve herhangi bir yeni sorun olmadığından emin olmak için her yıl kardiyoloğu ziyaret etmelisiniz.

Ek olarak, biküspit aort kapağı olan kişinin tüm yakın akrabalarının her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için ekokardiyogram çektirmeleri önemlidir. Nedeni, bu doğuştan kusurun kalıtsal olabilmesidir. Bu nedenle akrabalar, kalplerinin düzgün çalıştığından emin olmalıdır.

Bu makalenin çıplak gözle göremeyeceğiniz, ancak farklı semptomlarla kendini gösteren bu sorun hakkında biraz daha bilgi edinmenize yardımcı olduğunu umuyoruz. Ailenizden biri bu kapakçık kusurundan muzdaripse doktora gitmeniz çok önemlidir, çünkü bu sağlığınızın ve hayatınızın etkilenmesini önleyebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Martín Cazorla, F., López Calvo, A.M., & Rubio Lamia, L.. (2014). Estenosis aórtica por válvula bicúspide: una causa de muerte súbita en jóvenes deportistas. Cuadernos de Medicina Forense20(2-3), 123-125. https://dx.doi.org/10.4321/S1135-76062014000200009
  • Zalaquett S, Ricardo, Camplá C, Cristóbal, Scheu G, Maximiliano, Córdova A, Samuel, Becker R, Pedro, Morán V, Sergio, Irarrázaval Ll, Manuel J, Baeza P, Cristian, Arretz V, Claudio, Braun J, Sandra, Chamorro S, Gastón, Godoy J, Iván, & Yáñez D, Fernando. (2005). Ciruguía reparadora de la válvula aórtica bicúspide insuficiente. Revista médica de Chile133(3), 279-286. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872005000300002
  • Zalaquett, Ricardo, Besa, Santiago, Contreras, Juan, Gundelach, Joaquín, Muñoz, Cecilia, & González SM, Patricio. (2016). Veinte años de reparación de Ia válvula aórtica bicúspide insuficiente: a twenty year experience. Revista chilena de cardiología35(1), 32-40. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-85602016000100004

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.