Böbrek Yetmezliğine Yol Açan 8 Kötü Alışkanlık

İlaç kullanmanın yanı sıra, çok fazla tuz tüketmek ya da yeterince su içmeme gibi diğer yaygın kötü alışkanlıklar da böbreklerimizin sağlığı için çok zararlı olabilir.
Böbrek Yetmezliğine Yol Açan 8 Kötü Alışkanlık

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Böbrekler, kan dolaşımımıza giren atık maddeleri filtrelemek için sürekli çalışan organlardır.

İdrar yoluyla, böbreklerimiz gıdalardan, çevreden ve ilaçlardan gelen toksinlerin büyük bir bölümünü vücuttan atabilmektedir.

Diğer işlerin yanı sıra, belirli hormonları salgılama, kan basıncını kontrol etme ve elektrolit seviyesini dengeleme konularında da rol oynar.

Bununla birlikte, vücudumuzdaki diğer sistemlerde olduğu gibi, bazı hastalıklar nedeniyle böbreklerin verimliliği düşebilir.

Buradaki sorun, böbreklere yeteri kadar önem vermiyor oluşumuzdan kaynaklanır. Ne yazık ki, bir şekilde böbreğin yaşamın erken dönemlerinden itibaren bozulmasına yol açabilecek bazı alışkanlıklara kapılıyoruz.

Peki bu alışkanlıkların ne olduğunu biliyor musunuz? Onları bugünden itibaren düzeltmeye çalışın!

1. Tuvaletinizi tutmak

adamın tuvaleti gelmiş

Tuvaletiniz gelse bile, bazı insanlar tuvalete gitmez. Çok büyük bir mesele ya da gerekli gibi durmasa da, gerçek şu ki bu alışkanlık böbreklerin sağlığını etkileyebilir.

  • Uzun süre tuvaletinizi tutmak, idrar yolundaki iltihap seviyesini arttırır ve böbrek hastalıklarına yol açabilir.
  • Bu alışkanlık mesane üzerine daha fazla baskı uygular ve atık malzemenin ortadan kaldırılması işlemini zorlaştırabilir.

2. Yeteri kadar su içmemek

Böbreklerimizin düzgün bir şekilde çalışmasını ve optimal bir atık sürecinin de gerçekleşmesini istiyorsak, yeterli miktarda su ve sağlıklı sıvı tüketmek önemlidir.

  • Sıvılar vücudu nemlendirir ve daha sonra idrar yoluyla vücuttan çıkacak olan metabolik atığın toplanmasına yardımcı olur.
  • Susuz bir vücut böbrek taşlarına, enfeksiyonlara ve iltihap temelli hastalıklara yol açabilir.

3. Sigara içmek

sigara içmek

Her gün sigara içen insanlar, sigaranın zehirli  içerisindeki tehlikelerin de farkındadırlar.

  • Sigaranın içerisindeki maddeler, sadece akciğerleri değil, böbrekleri ve kalbi de etkileyen kan dolaşımı yoluyla dolaşıma girmektedir.
  • Zehirli madde birikimi böbreklerin temizleme işlemini zorlaştırır ve böylece enfeksiyonlara karşı zafiyet de artar.

4. Yanlış sıvı türlerini seçmek

Gazlı içecekler, enerji içecekleri ve ticari olarak üretilen diğer içeceklerin tüketilmesi, böbrek yetmezliği ile ilgili birçok hastalığa neden olabilir.

Bu sıvılar, metabolizmayı etkileyen çok fazla şeker ve çok fazla katkı maddesi içerir ve böylelikle böbrek sağlığını ciddi şekilde etkiler.

Onları her gün veya büyük miktarlarda içmek böbrek taşı, iltihap ve kronik böbrek hastalığına yol açabilir.

5. Çok fazla sodyum tüketmek

tuzluk devrilmiş

Sodyum sadece mutfakta kullandığımız sofra tuzu içinde bulunmak. Ayrıca günlük olarak yediğimiz birçok gıdada da yoğun bir şekilde mevcuttur.

  • Ayarında kullanıldığında zararlı olmayan bu madde, vücutta birikerek sıvı tutulmasını ve böbrek problemlerinin olasılığını artırır.
  • Oldukça yaygın olma eğiliminde olan sınırsız sodyum tüketimi, yüksek tansiyon ve erken böbrek yetmezliği ile bağlantılıdır.
  • Bir başka nokta ise, diğer minerallerin dengesine müdahale etmesi durumunda, bir elektrolit dengesizliğine yol açabilir.

6. Reçetesiz satılan ilaçları almak

Reçetesiz ilaçlar sırt ağrısı veya baş ağrısı gibi genel sağlık sorunlarının tedavisinde faydalıdır.

  • Bu ilaçlar, özellikle ağrı kesiciler, böbrekleri etkileyebilecek yan etkilere sahip olabilirler.
  • Vücudun kimyasal bileşiklerini metabolize etmesi gerekir. Bu hususta dikkat etmediğimiz zaman, böbreklerimiz ve karaciğeri için ciddi yan etkileri açığa çıkabilir.
  • Aspirin, asetaminofen veya ibuprofen gibi ilaçların aşırı kullanımı böbrek hasarı ile bağlantılıdır.

7. Çok fazla protein tüketmek

kırmızı et

Proteinler, kas kütlesi oluşumu ve metabolizmasında oynadıkları rol nedeniyle diyetler için tavsiye edilir.

Ancak, bunun için gerekli olsa da, özellikle de bir hayvansal ürün olarak kırmızı eti aşırı tüketmekten kaçınmalıyız.

Protein tüketimini kötüye kullanmak, böbreklerde hasara ve kronik hastalıklara yol açabilir.

8. Hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmak

Hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olan insanların, aktif bir yaşam tarzı sürdürenler ile karşılaştırıldığında, böbrek hastalıklarından muzdarip olma riski daha yüksektir.

  • İlk olarak, hareketsiz bir yaşam tarzı olan insanlar genellikle yetersiz bir diyete sahip olurlar, bu da böbreklerin işini daha da zorlaştırır.
  • Fiziksel aktivite eksikliği kan dolaşımını etkiler ve sonuç olarak, vücutta tutulan sıvıların ortadan kaldırılmasını engeller.
  • Dahası, bu tarz bir yaşam tarzı, yüksek tansiyon riskini arttırmakta ve bağışıklık sistemini de etkilemekte, bu da hastalık riskini arttırmaktadır.

Böbreklerin sağlığı konusunda endişeli misin? Eğer bu alışkanlıklardan bazıları siz de varsa, ömrünüzün geri kalan kısmında bunların sonuçlarından etkilenmemek için onlardan kurtulun.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.