Çarpık Bacak veya Parantez Bacak: Nedenleri ve Tedavisi

Çarpık bacak veya parantez bacak, dizlerin doğal veya anatomik dizilimini etkileyen bir durumdur. Bundan muzdarip çocukların dizlerini birbirinden ayıran ve, ayak bileklerini ve ayaklarını birbirine yaklaştıran abartılı bir eğriliği vardır.
Çarpık Bacak veya Parantez Bacak: Nedenleri ve Tedavisi
Galo Flores

Yazan ve doğrulayan doktor Galo Flores.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Çarpık bacak, dizlerin doğal veya anatomik dizilimini etkileyen bir durumdur. Bundan muzdarip çocukların dizlerini ayıran ve ayak bileklerini ve ayaklarını birbirine yaklaştıran abartılı bir eğriliği vardır. Teknik adı genu varum’dur.

Bu kelime, “diz” anlamına gelen Latince genu ve “vücudun orta hattından uzaklaşır” anlamına gelen varumdan gelir.

Bu durum, bir buçuk yaşına kadar olan bebeklerde normaldir. Bacaklar 12 aylıktan itibaren veya yürümeye başladıklarında düzelmeye başlar.

Çocukların bacakları iki ila üç yaşlarında düzelmiyorsa veya daha fazla eğiliyorsa, bir çocuk doktoruna danışmanız gereklidir. Aşağıda, Çarpık bacak sendromu olan bir çocuğu nasıl tespit edildiğini açıklayacağız.

Çarpık bacak başka semptomlara neden olur mu?

Çarpık bacaklı çocuklar bazen ayak parmakları içe dönük şekilde yürürler. Uzmanlar buna parmak kıvırma veya güvercin parmakları diyorlar. Bu şekilde yürümek çocuğun çok fazla tökezlemesine neden olabilir.

Bu sorun genellikle çocuklar büyüdükçe kendiliğinden çözülür. Bununla birlikte, çarpık bacak ergenlik dönemine girdiğinde ayak bileği, diz veya kalça ağrısına neden olabilir.

Çarpık bacak sendromunun ana nedenleri

Bebekler anne karnındaki konumlarından dolayı çarpık bacaklı olarak doğarlar. Bazı kemikler, anne rahminde büyüdükçe küçük alana sığabilmek için biraz döner.

Bu eğriliğe fizyolojik çarpık bacak denir. Doktorlar bunu bir çocuğun büyümesinin ve gelişiminin normal bir aşaması olarak kabul eder.

Bazı çocuklarda bu duruma düzgün iyileşmeyen kemik çatlaklarına da neden olabilir.

parantez bacak sendromunu gösteren kemik çizimi
Her kişinin alt uzuvları farklıdır ve dizleri orta hatta daha yakın veya daha uzak olabilir.

Çarpık bacak teşhisi

Bir çocuğun çarpık bacak sendromundan muzdarip olup olmadığını belirlemek için doktor tıbbi geçmişini değerlendirecektir. Doktorlar genellikle iki yaşın üzerindeki çocuklar üzerinde testler yapar.

Fiziksel bir muayene sırasında genellikle şu adımları takip ederler:

  • Çocuk sırt üstü yatarken her iki diz arasındaki mesafeyi ölçmek.
  • Anormal bir yürüyüş olup olmadığını belirlemek için çocuğun nasıl yürüdüğünü gözlemlemek.

Rahatsızlık yoksa ve çocuğun bacakları neredeyse simetrik olarak eğik ise, doktor sadece gözlem önerecektir. Başka bir deyişle, ebeveynler, eğilmenin zamanla düzelip düzelmediğini görmek için çocuklarının gelişimini yakından takip etmelidir.

Sadece bazı vakalar ortopedik muayene gerektirir. Doktorlar aşağıdaki durumları kontrol eder:

  • Bacaklar kendi kendine düzelmiyor.
  • Eğilme asimetrik (bacaklar farklı derecelerde eğiliyor).
  • Çocuğun ağrı, topallama, halsizlik veya yürüme ve koşmada zorluk gibi başka semptomları var.

Bu durumda, doktor Blount hastalığından şüphelenirse bir röntgen isteyecektir. Bu bozukluk, kaval kemiğinin (tibia) içe doğru dönmesidir. Zamanla yavaş yavaş kötüleşen bir büyüme bozukluğudur. Uzmanlar henüz nedenini tam olarak bilmemektedir.

Çarpık bacak sendromunun bir başka nedeni de raşitizmdir. Bu bozukluğa D vitamini eksikliği neden olur. Bunu tespit edebilmek için ortopedist kan testleri isteyecektir.

Çarpık bacak sendromu tedavisi

Doktor çarpılmanın fizyolojik olduğuna karar verdiyse, herhangi bir tedavi türü gerekmez. Çocuk büyüdükçe bacaklar kendilerini düzeltecektir. Uzmanlar, bacaklarının iyileşip iyileşmediğini görmek için çocuğun altı ayda bir doktor kontrolüne götürülmesini tavsiye ediyor.

Çarpık bacakları düzeltmek için iki tür tedavi vardır. Biri ortopedik aletler ile yapılır diğeri ise cerrahidir.

Ameliyatsız tedavi

Bazı çocuklar ortopedik aletlere veya diş tellerine ihtiyaç duyabilir. Şiddetli çarpık bacak vakalarında veya Blount hastalığı vakalarında kullanılırlar.

Doktorlar genellikle raşitizm hastalarına D vitamini önerirler ve ayrıca beslenme düzenlerine daha fazla kalsiyum eklenmesini önerirler. Benzer şekilde, güneş ışığına maruz kalmalarını artırmayı da önerirler.

Cerrahi tedavi

Ortopedist, eğilme derecesinin ameliyat gerektirip gerektirmediğini belirleyebilir. Blount hastalığı vakalarının cerrahi tedavi gerektirmesi muhtemeldir.

Doktorlar ameliyatı erken yaşta yapabilirler. Özel durumlarda, çocuk büyümeyi bıraktıktan sonra da yapılabilir. Karar, eğilmenin ciddiyetine ve ameliyatın faydalarına bağlı olacaktır.

dizi muayene edilen kız çocuğu ve yanında annesi
Bu durumun tedavisi, şiddetine ve doktorun altta yatan bir durumdan veya fizyolojik süreçten şüphelenip şüphelenmediğine bağlı olacaktır.

İyileşme ve hastalığın seyri

Bu durum basitçe çocuğun gelişimin bir parçası olabileceğinden, çarpık bacak sendromu için önleyici tedbirler yoktur. Yukarıda açıkladığımız gibi, birçok çocukta bu sadece büyümenin başka bir aşamasıdır.

Önlenebilecek nedenlerden biri raşitizmdir. Bu durumdan kaçınmak için çocuklar güneş ışığı alabilmek için açık havada.

Fizyolojik çarpık bacak vakaları iyi bir hastalık seyrine sahiptir. Çoğu durumda, eğilme kendi kendine düzelir ve çocuk yürümekte zorluk çekmez.

Şiddetli eğilme tedavi edilmediğinde, yetişkinlikte diz veya kalçada osteoartrite yol açabilir.

Çarpık bacak her zaman fizyolojik değildir

Fizyolojik çarpık bacak sendromlu çocukların günlük aktivitelerinde değişiklik yapmalarına gerek yoktur. Normal yürüyebilir, koşabilir ve oynayabilirler. Aslında, kendi yaşlarındaki diğer tüm çocuklar gibi aktif olabilirler.

Ebeveynlerin sadece büyümelerini ve gelişmelerini yakından takip etmeleri gerekir. Çocuğunuzun bacakları kendiliğinden düzelmiyorsa veya ek rahatsızlıklar ortaya çıkarsa mutlaka doktorunuza danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Baroni EL. Genu varo? Varo fisiológico. Medicina Infantil. 2013 Jun;20(2). Disponible en: https://www.medicinainfantil.org.ar/images/stories/volumen/2013/xx_2_133.pdf Consultado en febrero de 2021.
  • Macedonio Barral ZJ, Cruz Pérez EF, Iriarte Vincenti S, Arias C. Análisis de las deformaciones de la tibia humana a consecuencia del genu varum. Cuadernos Hospital de Clínicas. 2014;55(4):69-75.
  • Jalil A, Ferreyra C, Balla M. Genu varo artrósico inestable: seguimiento a 2 años. Rev. Asoc. Argent. Traumatol. Deporte. 2017:20-4.
  • Morgado I, Pérez AC, Moguel M, Pérez-Bustamante FJ, Torres LM. Guide for the clinical management of osteoarthritis of the hip and the knee. Rev Soc Esp Dolor 2005; 12: 289-302.
  • Domínguez Gasca, Luis Gerardo, Germán Navarro Vidaurri, and Luis Gerardo Domínguez Carrillo. “Tibias varas: enfermedad de Blount.” Atención Familiar 25.2: 86-87.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.