Chia Tohumlarının Faydaları Hakkında Bilgi Edinin!
Bu makalemizde Chia tohumlarının faydaları hakkında bilmek istediklerinizi bir araya getirdik.
Chia tohumları, Orta Amerika’ya özgü, tıbbi ve beslenme amaçlı olarak Mayalar ve Aztekler tarafından kullanılmış bir besindir.
Avrupa sömürgeleşmesi sırasında, yerini amarant, kinoa ve arpa gibi diğer gıdalara kaptırarak unutuldu. Ancak, yakın bir zamanda ününe geri kavuştu, günümüzde de birçok yerde yetiştiriliyor ve “süper gıda” olarak görülüyor. Bunun nedeni, protein ve lif gibi besin maddeleri bakımından zengin olmasıdır. Bunların emilimi çeşitli yaşamsal vücut sistemlerinin çalışmasını en iyi hale getirmektedir.
Aynı zamanda, birleştirildiğinde enerji seviyelerini artırıp hastalıkları önleyen; omega 3 yağ asitleri, antioksidanlar ve gerekli minerallerin bir kaynağı olarak öne çıkmaktadır. Hepsinden iyisi ise, hafif kuruyemişimsi lezzeti diğer şeylere kolayca uyum sağlamaktadır; bu da normal diyetinize dahil edilmesini kolaylaştırır.
Birçok kişi bu gıdanın inanılmaz özelliklerini bilmediğinden, onları tüketmeye başlamak için 8 nedeni paylaşmak istedik. Okumaya devam edin!
Chia Tohumlarının Faydaları
1. Mide kazınmalarını kontrol eder
Chia tohumunun diyet lif içeriği yüksek olduğu için, gıda anksiyetesini giderecek gıdalardan biridir. Bu besin, yedikten sonra tokluk hissini uzatır ve bunun sayesinde aşırı kaloriyi tüketmemizi engeller.
2. Kilo vermeye yardımcı olur
Chia tohumu, aşırı yemeyi önlemenin yanı sıra vücut dokularındaki yağ birikimini azaltacak sağlıklı yağlar ve antioksidanlar içerir. Normal seviyede tüketimi metabolizmayı tetikler ve enerji tüketimini artırır, böylece kalorileri daha kolay yakarsınız.
3. Kasları güçlendirir
Bu tohumlarda bulunan mineraller kas sağlığının iyileştirilmesi için idealdir, özellikle de fiziksel egzersizle birleştirdiğinizde. Bu besin maddeleri, yüksek kalitede protein içermesinin yanı sıra, kas kütlesini güçlendirir ve doku rejenerasyonunu hızlandırır.
4. Eklem ağrısını azaltır
Bu gıdayı normal diyetinize dahil etmek, artrit ve osteoartrit gibi kronik hastalık riskinizi azaltabilir. Bunun nedeni, bu sorunlarla ilişkili enflamasyonu azaltan omega 3’ün ve antioksidanların katkısıdır.
5. Kemik sağlığını iyileştirir
Chia tohumlarının faydaları arasında kemik sağlığını geliştirmesini de sayabiliriz.
- Bunlar önemli miktarda kalsiyum içermektedir. Kalsiyum da kemik yoğunluğunun azalması ve osteoporoz gibi bozuklukların görülme riskini azaltan bir şeydir.
- Bu arada, omega 3 yağ asitleri, enflamatuvar dengesizlikleri önler ve serbest radikallerin olumsuz etkilerini en aza indirir.
Ayrıca bakınız: Chia Tohumu ve 8 Şaşırtıcı Faydası
6. Sindirimi destekler
Bu tohumları düzenli olarak yemek, sindirimi ve bağırsak sağlığını desteklemek için basit ve sağlıklı bir yoldur.
- Doğal lifleri, sindirim işlemi sırasında su ile bağlanır bu da atıkların ortadan kaldırılmasına ve bağırsak hareketine yardımcı olur.
- Ayrıca, prebiyotik bir maddedir ve tüketildiğinde kolonun bakteri florasını besler bu da gastrointestinal enfeksiyonları önler.
7. Kardiyovasküler sağlığa iyi bakar
- Bu tohumlar, biraz omega 3 yağ asitleri ve E vitamini katkısı nedeniyle kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi için iyi bir yardımcıdır.
- Her iki besin maddesi de enflamasyonu hafifletir ve belli kalp rahatsızlıklarına sebep olan kötü kolesterol (LDL) ve trigliseritleri kontrol etmeye yardımcı olur.
8. Spor performansını artırır
Sporda iyi olmak için protein, sağlıklı yağlar ve vücuttaki bütün sistemler için bir yakıt gibi davranacak diğer bütün besin maddelerini tüketmek esastır. Chia tohumları bu besin gerekliliklerini karşılamaktadır. Bu yüzden atletler ve düzenli fiziksel aktivite yapan kişiler için en çok önerilen gıdalardan biridir.
9. Vücuda detoks yapmaya yardımcı olur
Bu harika tohumların sağladığı antioksidanlar, kan dolaşımında biriken toksinleri atmak için çok önemli bir yardımcıdır. Hücreleri korur ve boşaltım organlarının fonksiyonlarını vücuda detoks yapmak için en iyi durumda tutar.
Ayrıca bakınız: Chia Tohumunun 9 İnanılmaz Faydası
10. Erken yaşlanmayı önler
Bu gıdayı tüketmek sadece erken yaşlanmayı önlemekle kalmaz aynı zamanda vücudun iç organlarının da erken yaşlanmasını önler.
- Omega 3, E vitamini ve temel mineraller hücre yenilenmesini destekler. Ayrıca, çevredeki serbest radikallere karşı bir bariyer oluşturur.
Chia tohumlarının faydaları hakkında öğrendiklerinizden sonra chia tohumu tüketmek için daha fazla sebebe ihtiyacınız var mı? Gördüğünüz gibi, bu tam bir gıdadır. Birçok yönden sağlığımızı iyileştirebilir. Aktarlarda ve marketlerde bulabilirsiniz. Sağlığınız için ne kadar iyi olduğunu tüketerek kendiniz keşfedin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Agrarias, C., & Distribuci, U. N. R. (2016). Chía : importante antioxidante vegetal. Revista Agromensajes. https://doi.org/16698584.
- Jaramillo Garcés, Y. (2013). La chía (salvia hispanica L.), una fuente de nutrientes para el desarrollo de alimentos saludables. Corporación Universitaria Lasallista.
- Ullah, R., Nadeem, M., Khalique, A., Imran, M., Mehmood, S., Javid, A., & Hussain, J. (2016). Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review. Journal of food science and technology, 53(4), 1750–1758. https://doi.org/10.1007/s13197-015-1967-0
-
Ayerza R Jr, Coates W. Effect of dietary alpha-linolenic fatty acid derived from chia when fed as ground seed, whole seed and oil on lipid content and fatty acid composition of rat plasma. Ann Nutr Metab. 2007;51(1):27-34. doi: 10.1159/000100818. Epub 2007 Mar 14. PMID: 17356263.
- Ullah, R., Nadeem, M., Khalique, A., Imran, M., Mehmood, S., Javid, A., & Hussain, J. (2016). Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review. Journal of food science and technology, 53(4), 1750–1758. https://doi.org/10.1007/s13197-015-1967-0
- Cleveland Clinic. Omega-3 Fatty Acids. (2019). Recuperado el 16 de octubre de 2020. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/17290-omega-3-fatty-acids
- Arthritis Foundation. Best Nuts and Seeds for Arthritis. Recuperado el 16 de octubre de 2020. https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/nutrition/healthy-eating/best-nuts-and-seeds-for-arthritis
- Harvard T.H. Chan School of Public Health. Chia Seeds. Recuperado el 16 de octubre de 2020.
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/chia-seeds/#:~:text=The%20fiber%20in%20chia%20seeds,promote%20a%20feeling%20of%20fullness.
- Nutrition Data. Seeds, chia seeds, dried Nutrition Facts & Calories. Recuperado el 16 de octubre de 2020. https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3061/2
-