Dinlenmek ve Günlük Rutine Etkisi
Bugünlerde, binlerce sorumluluk ve bilgi ile dolu olan içinde yaşadığımız dünya, dinlenmek için kendimize yeterince zaman ayırmamızı engellemektedir. Sorun şu ki “Günlük rutinimizin bize dinlenmek için zaman tanıması konusunda ne yapmalıyız?”
Burada size daha fazla dinlenmek ve daha kaliteli bir hayata sahip olmak için ne yapmanız gerektiği konusunda bir dizi ipucu vereceğiz.
Gün İçinde Dinlenmek Neden Önemlidir?
Bir çok makale bu konunun altını çizmektedir. Örneğin, Madrid’de bulunan Uyku Enstitüsü’ne göre eğer yeterince dinlenmezsek aşağıdaki semptomları gösterebiliriz:
- Kötü ruh hali
- Öfke kontrolü,
- Konsantrasyon kaybı
- Huzursuzluk
- Sinirlilik
- Hafıza problemleri ve daha fazlası
Bu sonuçlara ek olarak, diğer araştırmalar da uyku ve dinlenme saatleri ile yaşam kalitesi arasında açık bir ilişki olduğu gerçeğini vurgulamaktadır.
Şüphesiz, bunların hepsini biliyorsunuz, çünkü her zaman duyuyoruz. Ancak bazen işimiz veya çalışma rutinimiz bize gün içinde yeterince dinlenmek için izin vermez. Bunu değiştirmek için ne yapabiliriz?
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Bu Sağlıklı Uyku Alışkanlıkları ile Uyku Kalitenizi Artırın
Günlük Rutinim Dinlenmeme İzin Vermiyor: Ne Yapmalıyım?
Telefondaki bildirimler, bekleyen görevler, cevaplanacak e-postalar ve sürekli diğer uyarıcılar ile hayatımız bu kadar meşgul halde ve neredeyse hiç boş zamanımız yokken, yorgun hissetmekten nasıl kaçınabiliriz?
Öncelikle fiziksel ve zihinsel yorgunluk arasında bir fark olduğu unutulmamalıdır. Aynı zamanda her ikisinin de kendi sonuçları bulunmaktadır.
Bu konudaki araştırmalar, zihinsel yorgunluk yaşadığımızda, başarısızlık, umutsuzluk ve çaresizlik duygularının yanı sıra düşük benlik saygısı, huzursuzluk ve konsantre olamama gibi duygular yaşadığımızı göstermektedir. Fiziksel yorgunluğa gelince, bu baş ağrısı ve kemik (osteoartiküler) bozukluklarının yanı sıra uyku bozukluklarına da yol açabilir.
Sonuç olarak, bu kişinin davranışları etkiler çünkü yorgunluk yaşayan kişi aşırı kahveyi veya diğer uyarıcıları tüketmeyi seçebilir. Ayrıca, özel hayat ve iş yaşamında düşük performansa neden olabilir. Ayrıca bu ister aile ister çalışma ortamında olsun, sosyal hayatta bir takım çatışmalara da neden olabilir.
Dinlenmek ve Daha Dinç Hissetmek İçin Ne Yapmalıyız?
Dinlenmek için vaktimiz yok ve yapacak başka işlerimiz varsa uymamız gereken tavsiyeler nelerdir? Yaşam kalitenizi iyileştirmek için uygulayabileceğiniz bazı stratejileri sizinle paylaşacağız:
- Fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığınızın öncelik olduğunu anlayın.
- Sessizlik anları bulmaya çalışın. İç huzuru yaşamak için bu önemlidir. Özellikle şehirlerde gürültüsüz yaşamanın zor olduğunu zaten biliyoruz, ancak haftanın bir günü arabada radyoyu açmamayı tercih edebilirsiniz. Müzik dinlemeden de duş alabilir ya da düşüncelerinizi sakinleştirmek için meditasyon yapabilirsiniz.
- Bildirimlerden kurtulmak için telefonunuzu ve yakınlarınızdaki herhangi bir ekranı bir süreliğine kapatın. Bu şekilde, uzmanların onayladığı gibi çok zararlı olabilen ekran ışığı risklerinden de etkilenmezsiniz.
- Duygusal açıdan çözülmesi gereken herhangi bir durum ya da sorun olup olmadığını keşfedin. Bağışlamak anlamına gelse bile, onları boş vermeyi öğrenmelisiniz.
- İş yerinizdeki sorumluluklarınızı azaltın. Siz dahil olmadığınızda hiçbir şeyin yolunda gitmeyeceğini düşünebilirsiniz, ancak ekibinize güvenmeyi öğrenin ve onlara yeteneklerine göre görevler verin.
- Dinlenmek için rutininizde bazı değişiklikler yapın ve nasıl olduğunuza bir bakın.
- Masaj seansları ile rahatlamanıza yardımcı olun.
Bunu da okumadan geçmeyin: Kas Ağrılarınızı Rahatlatmak İçin 5 Doğal Çare
Sonuç
Hayatı basitleştirme ihtiyacını vurgulamak istiyoruz. Çoğu zaman çok şey üstleniriz, ancak sonunda bunalır ve hastalanırız.
Ünlü düşünür ve filozof Epikuros, yaşamaktan maksimum zevk almamızı sağlayan bir hayat felsefesini benimseyerek, bu zevki hoş sohbetler veya sanat gibi günlük şeylerde bulabileceğimizi söylemektedir.
Epikurus ayrıca bize gereksiz riskler alarak sağlığımızı asla riske atmamanın önemini hatırlatır. Hayatınıza acı veren şeylerden daima kaçındığınızdan emin olun!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Arquer, M. I. De. (1999). NTP 445: Carga mental de trabajo: fatiga. Instituto Nacional de Seguridad e Higiene En El Trabajo.
- Extremera, N., Fernández-Berrocal, P., & Durán, A. (2003). Inteligencia emocional y burnout en profesores. Encuentros En Psicologia Social.
- Restrepo, E. (2018). ILUMINACIÓN. In El torso de Venus. https://doi.org/10.2307/j.ctv893j2s.33
- Salanova, M., & Futuros, Y. R. (2008). ESTUDIO DEL BURNOUT Marisa Salanova y Susana Llorens. Papeles Del Psicólogo.