Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir

Bir diş apsesi kendiliğinden patlayabilse bile, her zaman bir uzman tarafından tedavi edilmelidir. Apseye doğru tedaviyi uygulamamak ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir
Alejandro Duarte

Yazan ve doğrulayan biyoteknoloji uzmanı Alejandro Duarte.

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Diş apsesi oldukça yaygın bir tıbbi durumdur ve her yaşta olabilir. Komplikasyonları önlemek için en kısa sürede durumu ele almak ve tedavi etmek önemlidir.

Temel olarak, bir diş apsesi dişlerde veya diş etlerinde meydana gelen bir enfeksiyondur. Çok rahatsız edicidirler ve zamanla daha kötüleşen akut ve saplanıcı ağrılara neden olabilirler.

Genellikle olan ilk şey diş etlerinde enflamasyondur. Bu olduğunda, olası irin torbaları için bölgeyi dikkatlice araştırmak en iyisidir. Eğer irin varsa, diş apsesi olduğu anlamına gelir.

Diş apsesi nedir?

diş apsesi yakın fotoğraf

Diş apsesi, bakteriyel bir enfeksiyon nedeniyle irin birikmesidir. Bu, farklı nedenlerle ağzınızın farklı bölümlerinde olabilir. Genellikle, bir diş kökünde veya diş etleri ve dişler arasında oluşurlar.

Bu enfeksiyon irin ile dolar ve yavaş yavaş iltihaplanır. Ayrıca, gitgide daha da acı verici hale gelir.

Diş apsesi çevre bölgelere yayılma eğilimindedir. Bazen ağız, yüz, çene ve hatta boğaza kadar yayılır.. Daha ciddi durumlarda, hava yollarını bile tıkayabilirler.

Onları neyin ürettiğine bağlı olarak, diş apselerini iki türe ayırabiliriz:

  • Periapikal apseler. Bu apseler diş altında oluşur. Genellikle kötü tedavi görmüş diş çürümeleri veya diş travması bunlara neden olur. Bunlar en yaygın diş apseleridir.
  • Periodontal apseler. Bunlar, apse, dişi destekleyen dokularda oluştuğunda meydana gelir. Başka bir deyişle, diş etlerinde veya kemikte görünürler.

Özellikleri ve nedenleri

Enflamasyon, vücudunuzun enfeksiyonu izole etmeyi başardığının bir işaretidir. İrin torbası, bağışıklık sisteminize saldıran virüsler, bakteriler ve patojenlerle birlikte beyaz kan hücrelerinin konsantrasyonudur. Bu nedenle, diş apseleri vücudunuzun kendini koruma yöntemidir.

Periapikal apseler, bakteriler dişin hamuru adı verilen dişin en derin bölümünü istila ettiğinde meydana gelir. Bu durumda, patojenler diş çürüğü veya kavitelerden girer. Sonra diş köküne ulaşana kadar hareket ederler.

Genelde, bu olur çünkü dişinizdeki çürüklerle ilgilenmemiş olabilirsiniz. Ayrıca, dişlerinize iyi bakmazsanız veya çok fazla şeker ve tatlı tüketirseniz de ortaya çıkabilirler.

Periodontal apselerde, yabancı cisim diş köküne gider veya dişte normal olmayan bir şey vardır. Bütün bunlar bakterilerin yayılmasını kolaylaştırır.

Diş apsesi belirtileri ve tanısı

diş apsesi nedeniyle boğaz ağrısı

Ağrı, diş apselerinin en sık görülen belirtisidir. Bu acı yoğun, kalıcı ve zonklayıcıdır. Çoğu zaman, çene veya kulağa kadar uzanır. Ek olarak, sıcağa veya soğuğa karşı çok duyarlı olabilir ve çiğneme sırasında baskı hissedebilirsiniz.

Ayrıca, yanağınızda veya yüzünüzde de enflamasyon olabilir. Çoğu durumda ateşiniz bile olabilir ve boyun veya çenedeki lenf bezleri şişebilir. Öte yandan, ağzınızda kötü veya tuzlu bir tat olabilir.

Normal olarak, diş hekiminiz bölgeyi inceledikten sonra tanı koyacaktır. Bazen, enfeksiyonun ne kadar yayıldığını görmek için röntgen gerekebilir. Çok yayılırsa, diş hekimi emar isteyebilir.

Tedavi

Diş apselerinin tedavisi, enfeksiyondan kurtulmaktır. Bunu yapmak için diş hekiminiz aşağıdaki yollardan bazılarını izleyebilir:

  • Apseyi boşaltmak. Bu durumda, irini çıkarmak için apse üzerine küçük bir kesi yapacaktır. Daha sonra bölgeyi bir tuz çözeltisi ile temizleyecektir.
  • Endodonti uygulamak. Bu, dişin delinmesi, diş özünün çıkarılması ve apsenin boşaltılmasından ibarettir. Daha sonra, diş boşluğunun yanı sıra dişin kök kanallarını da kapatırlar. Genel olarak, diş hekimi dişi bir taç ile kaplar.
  • Antibiyotikler. Enfeksiyon yayılmış iken, diş hekiminiz daha fazla yayılmasını önlemek için antibiyotik reçete edecektir. Benzer şekilde, zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa da dişçi bunu yapacaktır.
  • Ekstraksiyon. Başka bir seçenek yoksa, diş hekimi enfeksiyonu durdurmak için dişi alır.

Bazen diş apseleri kendiliğinden patlar. Ne olursa olsun, dişçiye gitmeniz gerekir. Tedaviyi uyguladıktan sonra prognoz iyidir. Bununla birlikte, sıvıyı boşaltmazsanız, enfeksiyon vücudunuzun diğer bölümlerine yayılabilir. Aslında, hayati tehlikeye neden olabilecek sepsise bile yol açabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Medina Castro, J. F. (2009). Prevalencia de caries dental y necesidad de tratamiento en pacientes adultos con demanda de atención diagnóstica.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.