Doğum Sonrası Depresyon ve Stresi Kontrol Etmek İçin İpuçları
Doğum sonrası depresyon yeni anneler arasında en çok görülen psikolojik durumdur. Fakat, bu her zaman doğru bir şekilde teşhis edilemez ve çok az insan bunun nasıl önleneceğini bilir. Bu yüzden, durumla ilgili ve semptomlarla ilgili bilgili olmak çok önemlidir. Bu şekilde, bu depresyon türü hayatınıza sinsice girdiğinde fark etme ve bununla ilgili aksiyon alma şansınız olacak.
Doğum Sonrası Depresyon Nedir?
Doğum Sonrası Depresyon Sebepleri
Doğum sonrası depresyon semptomlarına yol açan ana sebep hala bilinmemektedir. Yine de, hamilelik esnasında, bebeğin ilk aylarında, anne adayının duygusal durumunu etkileyebilecek birçok olay olabilir:
- Hamilelik süresindeki ve sonrasındaki hormonal değişiklikler (östrojen ve progesteron seviyelerinde düşüş)
- İşten izin alma ve kişisel ilişkilerde değişiklikler
- Doğumdan sonra vücuttaki değişiklikler. Bazı kadınların özsaygısı doğumdan sonra gözle görülür şekilde düşer. Bunun sebebi vücudun hamilelik süresinde ve doğum sonrasında yaşadığı doğal değişimlerdir.
- Boş vakit eksikliği
- Uykunun bölünmesi
- Annenin bir çocuğa bakmak ve yetiştirmek için gerekli olan özelliklere sahip olmadığını düşünmesi ve bu sebepten kendisinden şüphe duyması
Risk Faktörleri
- Depresyon ve doğum sonrası stres geçmişi
- Bipolar bozukluk, hamilelikten önce depresyon veya anksiyete
- Hamilelik esnasında travmatik bir olaya maruz kalmak
- Hamilelik veya doğum sırasında yaşanan medikal zorluklar. Örneğin, bebekte doğuştan gelen bir hastalık, zorlu bir doğum, bebeğin prematüre doğması veya acil sezaryen gerektirebilecek herhangi bir durum vs.
- Plansız ve istenmeyen hamilelik
- Finansal sorunlar
- Eş ve aileden destek görememek
- Hamilelik esnasında uyuşturucu, alkol, sigara kullanımı
Bu yazımızı da keşfedin: İlk Annelik Deneyiminde Yapılan, Kaçınılması Gereken Dört Hata
Doğum Sonrası Depresyon Semptomları
Doğum sonrası depresyon semptomları annenin bebeğine ve kendine bakmasına bir engel oluşturabilir. Bu durumun ilk işaretleri genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç haftada ortaya çıkar. Yine de, doğumdan 1 sene sonra gibi bir sürede de görülebilir. En yaygın olanları:
- Umutsuzluk, suçluluk ve üzüntü duyguları
- Ani ruh hali değişimleri
- Aşırı anksiyete ve endişe yaşamak
- Uyuyamamak veya aşırı uyumak
- Bebekle duygusal bağ kuramamak, hatta reddetmek
- Önceden zevk alınan şeylerden zevk alamamak
- Baş ağrısı ve genel bir yorgunluk
- İştahın kapanması
- Bebeğe veya kendine zarar verme düşünceleri
Bu yazımızı da okuyun: Depresyonun Başlıca 3 Sebebi
Doğum Sonrası Depresyonun Önlenmesi ve İyileştirilmesi
Bazı kişisel bakım önerilerini uygulayarak, bu durumdan muzdarip olma şansınızı azaltabilirsiniz.
Eğer kendinizin veya yakınınızdaki birinin bu durumdan muzdarip olduğunu düşünüyorsanız bir doktora başvurun. Tedavi için size uygun bir profesyonel yönlendirmelidir.
Uyku Eksikliği
Bebeğin uyuma vakitlerinden yararlanmak sizin için yeni olan bu dönemi kolaylaştırabilir. Hamilelik sırasında ve sonrasında olabildiğince dinlenmek çok önemlidir. Bebeğin uyuduğu vakitleri veya ona bakan biri olduğu zamanlardan faydalanabilirsiniz. Kendiniz için bazı diğer şeyleri yapmak için ve dinlenmek için bu zamanları kullanın.
Yorgunluk annenin de bebeğin de arkadaşı değildir. Duygusal olarak stabil ve rahat olmak bebeğin daha sakin olmasını sağlayacaktır ve böylece daha fazla uyuyacaktır. Böylelikle anne de bu süre içinde dinlenebilir. Önemsiz görevleri tamamlamak yerine, boş zamanlarda dinlenmek çok önemlidir.
Ev İşleri ve Boş Zaman
Ailede iş bölümü çok önemli derler. Bu sadece annenin fiziksel sağlığı için değil, aynı zamanda psikolojik sağlığı için de çok önemlidir.
Bebeğe bakmak için gerekli olan görevleri bölüşmek ve zamanlamak çok gereklidir. İşte tam da bu an, eşinizin veya ailenizin bir adım öne çıkma ve size yardım etme zamanıdır. Sevgi dolu bir ilişkide, iki taraf da boş zamanları değerlendirebilir ve aynı zamanda kendi ihtiyaçlarını da karşılayabilir.
Egzersiz
- Kolay ve kontrollü egzersizlerle başlayıp, ilerledikçe yoğunluğu artırın.
Kendinize Karşı Beklentilerinizi Düşürmek
Doğum sonrası depresyondan muzdarip kadınların çoğu, hataya yer bırakmayan mükemmeliyetçilerden oluşmaktadır. Kimsenin, iyi bir ebeveyn olmayı bilerek doğmadığını unutmamalısınız. Pratik yapmanın iyileşme için temel olduğunu, sadece annelikte değil her konuda düşünmelisiniz.
Kendinizi mükemmel anne tabusu ile kıyaslamayın. Çoğu durumda bu sadece hayal kırıklığına ve suçluluk duygusuna yol açar. Bu tabu aşırı derecede gerçek dışıdır ve kadınlara, karşılanması mümkün olmayan, çok ağır bir yük yükler.
Son olarak, doğumdan sonra bebeğinizle de vakit geçirebilmek için daha organize olmanız gerekebileceğini de bir düşünün. Herhangi bir fiziksel veya duygusal durumdan doktorunuzu haberdar etmeyi de unutmayın. Böylelikle durum teşhis edilip, tedavi altına alınabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Solano, M. S., Mejía, A. L. P., & Madrigal, J. C. (2019). Abordaje clínico y manejo de la depresión posparto. Revista Médica Sinergia, 4(6), 90-99. https://revistamedicasinergia.com/index.php/rms/article/view/248/553
- Molero, K. L., Urdaneta Machado, J. R., Baabel Zambrano, N., Contreras Benítez, A., Azuaje Quiroz, E., & Baabel Romero, N. (2014). Prevalencia de depresión posparto en puérperas adolescentes y adultas. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 79(4), 294-304. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0717-75262014000400008&script=sci_arttext&tlng=en
- Meléndez, M., Díaz, M., Bohorjas, L., Cabaña, A., Casas, J., Castrillo, M., & Corbino, J. (2017). Depresión postparto y los factores de riesgo. Salus, 21(3), 7-12. https://www.redalyc.org/pdf/3759/375955679003.pdf
- Sánchez-García, J. C., Rodríguez-Blanque, R., Mur Villar, N., Sánchez-López, A. M., Levet Hernández, M. C., & Aguilar-Cordero, M. J. (2016). Influencia del ejercicio físico sobre la calidad de vida durante el embarazo y el posparto: revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria, 33, 1-9. https://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0212-16112016001100001&script=sci_arttext&tlng=en