Eklemler İçin En Faydalı ve En Zararlı Yiyecekler

Eklemlerle ilgili hastalıkları önlemek veya iyileştirmek için sağlıklı bir şekilde beslenmeniz önemlidir. Eklemler için en faydalı ve en zararlı yiyecekleri öğrenmek için yazımızı okuyun! 
Eklemler İçin En Faydalı ve En Zararlı Yiyecekler

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Eklemleriniz için sağlıklı olacak bir beslenme programıyla beslenmek ve eklemler için faydalı yiyecekler tüketmek, fiziksel sağlığınız açısından çok önemlidir. Eklemler her gün yoğun bir şekilde çalışmak zorunda kalırlar. Bu nedenle, onlara iyi bakmazsak, şiddetli bir şekilde hasar görebilirler.

Eklemler, vücutta iki kemiğin buluştuğu noktalardır. Kemikler bu sayede hareket ederler. Kemikten ve kıkırdaktan oluşurlar. Bu yapılar kolayca hasar görebilirler.

Hem yaşlanma hem de fiziksel aktivite, hasar almak riskini önemli ölçüde artırır. Ancak doğru yiyecekleri yerseniz, eklemlerinizi korumaya ve onlara iyi bir şekilde bakmaya yardımcı olabilirsiniz.

Romatoid artrit, çok yaygın olarak rastlanan bir eklem hastalığıdır. Bu hastalığın sebebi hiyalin kıkırdağın yıpranmasıdır. Bu, eklemlerdeki kemik yüzeyi kaplayan oldukça özelleşmiş bir yapıdır. Bugünlerde yalnızca kısmi tedaviler mevcuttur.

Eklemler İçin Faydalı Yiyecekler: Tavsiyeler

Bilimsel literatüre göre bunlar, beslenme programınıza dahil edebileceğiniz en iyi yiyeceklerden bazıları:

Zerdeçal

toz ve kök zerdeçal eklemler

Bu kök bitkinin içindeki ‘curcumin’ isimli madde, anti-enflamatuvar ve ağrı kesici etkileri nedeniyle, çeşitli ağrı türleri üzerinde çalışılmıştır.

Zerdeçal, artrit ve osteoartrit gibi vakalarda iyi bir müttefiktir. Zerdeçalın iyi yönü, diğer anti-enflamatuvar ajanların aksine, mide mukozasına zarar vermemesidir.

Üstelik enflamatuvar süreçlerde histamini azaltma kapasitesi vardır. Glutatyon S-Transferaz ve Glutatyon Peroksidaz isimli iki enzimin aktivitesini uyarabilir. Bu enzimler, vücudun enflamatuvar süreçlere tepkisini düzenlemekten ve atık maddelerin yok edilmesini kolaylaştırmaktan sorumludurlar.

Zeytinyağı

Zeytinyağı ve omega 3 yağ asitleri açısından zengin diğer yiyecekler farklı hastalık türleri ve eklem bozukluklarıyla ilişkili kronik enflamasyonu azaltabilirler. Bu yüzden onları diyetinize dahil etmeniz önemlidir.

Zencefil

kök ve toz zencefil

Zencefil, zerdeçala oldukça benzer bir başka geleneksel ağrı iyileştiricidir.

Bu doğal çözüm yıllardır mide bulantısını, migreni ve hatta yüksek kan basıncını iyileştirmek için kullanılmıştır. Ancak son yıllarda bazı dergiler, osteoartrit için faydaları hakkında farklı sonuçlar ortaya çıkarmışlardır.

Ancak ‘Journal of Medicine Food’ dergisinde yayınlanan bir çalışma zencefilin eklemler için faydalı rol oynadığını destekler.

D vitamini

Romatoid artrit için bir çözüm olmasa da bilim her geçen gün ilerliyor. Son günlerde, karşılaştırmalı ve rastgele yöntem kullanılarak diz osteoartriti veya dizin osteoartritindeki farklı parametrelere D vitamininin etkisi hakkında bir klinik çalışma yapıldı.

Çalışmayı yapanlar, diz osteoartriti ve hipovitaminoz D olan 107 hastaya, D vitamini uygulanmasının ağrıyı rahatlatıp rahatlatmadığına, eklem fonksiyonunu iyileştirip iyileştirmediğine ve bazı biyokimyasal işaretleri değiştirip değiştirmediğini araştırdılar.

Bir yıllık takipten sonra D vitamini tüketenlerin ağrı ve eklem fonksiyonunda ve kanlarındaki normal D vitamini seviyesinde iyileşme olduğu gözlendi. Yani D vitamini eklemleriniz için harikadır.

Eklemler için faydalı diğer yiyecekler

Yukarıda bahsettiğimiz yiyeceklerin yanı sıra, başka pek çok yiyecek bu yapıları güçlendirebilir. İşte onlardan bazıları:

  • Ahududu ve böğürtlen
  • Magnezyum takviyeleri
  • Brokoli, karnabahar ve diğer sebzeler
  • Portakal

Eklemler: Yasak Yiyecekler

çayına şeker atan kadın

Çok fazla şeker ve işlenmiş gıda tüketmek enflamatuvar süreçleri kötüleştirebilir. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek önemlidir.

Nasıl bazı besinler eklemlerin durumuna iyi geliyorsa bazıları da onları olumsuz açıdan etkileyebilir. Yasak yiyecekler arasında kabuklu deniz hayvanları ve kırmızı et öne çıkar. Her iki yiyecek grubu da gut hastalığının gelişmesine katkı sağlayabilir.

Gut, kanda ürik asit birikmesi sonucu gelişen bir hastalıktır. Eklemlerde ağrılı bir şekilde birikme yapan kristaller oluşur. Bu nedenle günde 17 gramdan fazla yağsız et, tavuk eti veya balık tüketilmesi önerilmez. Geri kalan protein ihtiyacı baklagillerden karşılanmalıdır.

Kaçınılması gereken bir başka yiyecek de ayçiçeğidir. Soya yağından da kaçınılmalıdır. Bu yağlar, enflamasyonu kötüleştirebilen omega 6 yağ asitleri açısından zengindirler. Ayrıca endüstriyel yiyeceklere de dikkat edilmelidir.

Son olarak bazı çalışmalarda şekerin enflamasyonu artırabileceğinden bahsedilir. Hızlı bir şekilde enerjiyi pekiştiren şeker dayanıklı değildir ve artrit sorunu olanların başına bela olabilir.

Sonuç

Eklemlerinizin sağlığını korumak istiyorsanız sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeniz, kendinizi aşırı yormamanız ve diğer besinlerin yanı sıra sebze, omega 3 yağ asitleri ve D vitamini açısından zengin bir beslenme programına uymanız önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Daily JW., Yang M., Park S., Efficacy of turmenic extracts and curcumin for alleviating the symptoms of joint arthritis: a systematic review and meta analysis of randomized clinical trials. J Med Food, 2016. 19 (8): 717-29.
  • Castellanos T, L., & Rodriguez D, M. (2015). El efecto de omega 3 en la salud humana y consideraciones en la ingesta. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/s0717-75182015000100012
  • Grzanna R., Lindmark L., Frondoza CG., Ginger an herbal medicinal product with broad anti inflammatory actions. J Med Food, 2005.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.