Erkeklerde Kandidiyaz: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Erkeklerde kandidiyaz, Candida albicans mantarının neden olduğu bir enfeksiyondur. Kadınlarda daha sık görülür, ancak bu, erkeklerin bundan muzdarip olma olasılığını elimine etmez.
Kadınlarda daha fazla duyarlılık, vajinanın nemli, kapalı bir alan olması ve mikroorganizmanın çoğalmasına izin veren bir sıcaklığa sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Erkeklerde en büyük hassasiyet sünnetsiz olanlarda görülür.
Erkeklerde kandidiyaza ne sebep olur?
Candida mantarı, penis etkilediğinde, üst deri ve penis başında balanitis olarak adlandırılan bir enflamasyon üretir. Bu nedenle erkeklerde kandidiyazın ana belirtileri, sünnet derisi ve penis başı kızarıklığı, penis çevresinde kırmızı ve beyaz papüllerin ortaya çıkması, kaşıntı ve yanma hissi ve penis başının beyazımsı bir tabaka ile kaplamasıdır.
Püstüller (irin dolu papüller) mevcut olabilir ve idrara çıkma veya cinsel temas ağrılı olabilir.
Bu enfeksiyon lokal olarak başlar, ancak kaşıntı papül ve püstüllerin yırtılmasına yol açarak enfeksiyonun yayılmasına ve kasık ve skrotum gibi çevredeki bölgelerde tahrişe neden olabilir.
Hakkında bilgi edinin: Cinsellik Sonrası Maya Enfeksiyonları: Vajinal Kandidiyaz
Erkeklerde kandidiyaz nedenleri
Kandidiyaz, vajinal mantar enfeksiyonu olan bir kadınla cinsel temas yoluyla bir erkeğe bulaşabilse de, erkeklerde kandidiyaz, cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak kabul edilmez. Öyleyse, nedenlerine ve ortak risk faktörlerine bakalım.
Bağışıklık sisteminin baskılanması
Candida, büyümesi insan savunma sistemi tarafından kontrol edilen küçük miktarlarda cilt mikrobiyotasının bir parçasıdır. Eşzamanlı enfeksiyonlar, diyabet, otoimmün hastalıklar, kemoterapi, steroid veya immünosupresif tedavi veya bağışıklık sistemini zayıflatabilecek başka herhangi bir durum söz konusu olduğunda, mantarın büyümesi artacaktır.
Cinsel temas
Erkeklerde kandidiyaz, yukarıda bahsedildiği gibi, penis derisinin kandida ile enfekte vajina ile doğrudan teması sonucu ortaya çıkabilir.
Aşırı glikoz
Aşırı glikoz, erkeklerde kandidiyaz için bir risk faktörüdür, bu nedenle diyabetli olmak erkekleri buna daha yatkın hale getirir. Bunun nedeni, idrardaki yüksek şeker konsantrasyonunun mantarın büyümesine fayda sağlayan bir ortam oluşturmasıdır.
Sünnetsiz olmak
Penisin sünnet edilmemesi, mantarın büyümesine izin veren sıcak ve nemli bir sıcaklık ile kapalı bir alan tutması nedeniyle erkeklerde kandidiyazis hastalığına neden olur.
Bağırsak florasındaki değişiklikler
Bağırsak florasındaki dengesizlikler dışkıdaki mayaların çoğalmasını kolaylaştırır. Bu nedenle, penisin anüsten geçen herhangi bir doku veya nesne ile herhangi bir teması erkeklerde kandidiyaza neden olabilir.
Ancak bu mayalar idrar yolu ile de dışarı atılabilir ve bu şekilde penis başı bölgesine doğrudan erişimleri olur.
Genital bölge hijyeni erkeklerde kandidiyazı etkiler mi?
Özellikle parfümlü sabunlar gibi tahriş edici maddelerle genital bölgenin aşırı temizlenmesi cildin bakteri florasına zarar verir. Böylece doğal bariyer zayıflayarak kandida gibi daha fazla sayıda diğer mikroorganizmaların girmesine izin verir.
Erkeklerde kandidiyazın komplikasyonları nelerdir?
Erkeklerde kandidiyazda penis başı ve sünnet derisinin iltihaplanması , peniste yara izi veya yapışıklıklara neden olabilir. Bu ağrıya ve idrar yapma zorluğuna yol açar.
Ek olarak, enfeksiyon, özellikle idrar sondası kullanıldığında veya ciddi şekilde zayıflamış bir bağışıklık sistemi olan hastalarda, üretraya kadar gidebilir ve kan dolaşımına girebilir. Candida albicans’ın neden olduğu sistemik enfeksiyona kandidemi denir.
Teşhis
Erkeklerde kandidiyaz belirtileri gözlemlenerek teşhis edilir. İlk tedaviyle düzelmeyen vakalarda mantar türlerini doğrulamak için sadece etkilenen bölgeden kültür salgılarının alınması gerekir. Doğrulama, potasyum hidroksit ile doğrudan inceleme yoluyla da gerçekleştirilebilir.
Bu doğrulayıcı çalışmaların avantajı, türleri belirlemeye ek olarak , bir antifungigram aracılığıyla mikroorganizmanın hangi antifungal ajanlara duyarlı olduğunu bilmemize izin vermesidir. Bu tedaviyi ve sonuçları iyileştirir.
Bu ilginç makalede daha fazlasını okuyun: Oral Kandidiyaz için Çözümler: Doğal Alternatifler
Erkeklerde kandidiyaz tedavisi
Enfeksiyon genellikle topikal antifungallerle azalır. Sadece bazı durumlarda oral ilaç gereklidir.
Topikal antifungaller 7 ila 10 gün boyunca günlük olarak uygulanmalıdır. Durumu iyileştirmezlerse, ciddiyetine bağlı olarak oral antifungaller 10 ila 14 gün süreyle ilişkilidir.
En sık kullanılan ilaçlar oral yoldan alınan ketokonazol, itrakonazol ve flukonazoldür. Klotrimazol, topikal bir krem olarak yaygındır. Durum tekrarlıyorsa, genellikle bulaşıcı süreçleri sınırlayan ve bölgeyi tekrarlamalardan koruyan bir faktör olduğu için sünnet düşünülür.
Bununla birlikte, tedavi erkeklerde kandidiyazisin geri dönmeyeceğini garanti etmez. Bu nedenle, bunu iyi genital bölge hijyen alışkanlıklarıyla birleştirmek önemlidir.
Cinsel olarak aktifseniz, eşiniz de tedavi edilmelidir.
Mantarın çoğalmasını önlemek için öneriler
Ek olarak, uygun hijyeni sağlamak için aşağıdakiler önerilir:
- Penis bölgesini temiz ve kuru tutun. Sünnetsizse, sünnet derisinin altını sabun ve suyla temizleyin ve ardından sünnet derisini normal konumuna getirin.
- Sıcak, dar veya ıslak giysiler giymeyin.
- Tercihen pamuklu iç çamaşırı giyin.
- Her cinsel temasta bir prezervatif kullanın ve sonrasında genital bölgenizi temizleyin.
Erkeklerde kandidiyaz başka bir şeyin belirtisi olabilir
Erkeklerde kandidiyaz ile ilişkili risk faktörleri, zayıf bir bağışıklık sistemi ve mahrem bölgenin kötü hijyenidir. Mantarın kesin olarak yok edilmesi için cinsel partnerle ortak tedavi gerçekleştirmeniz, hijyeni iyileştirmeniz ve kötü kontrol edilen diyabet gibi bağışıklık bozuklukları oluşturabilecek süreçleri elemeniz gerekir.
Bazen erkeklerde kandidiyaz, teşhis edilmemiş diyabetin ilk belirtilerinden biri olarak tanımlanmıştır. Bu nedenle, bir erkekte bu enfeksiyon olduğunda ayrıntılı bir klinik çalışma gereklidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Behzadi, P., Behzadi, E., & Ranjbar, R. (2015). Urinary tract infections and Candida albicans. Central European journal of urology, 68(1), 96. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4408390/
- Duque, E. X. C., & Maya, W. D. C. (2016). Infecciones micóticas del tracto urogenital masculino, importantes aunque poco frecuentes: revisión sistemática. Medicina & Laboratorio, 22(11), 527-538. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8741573
- Elu, A. B., Nieto, L. P., Nieto, V. P., Pulgar, S. J., & Ramírez, D. C. (2021). Balanitis por Candida Albicans en el hombre. Revista Sanitaria de Investigación, 2(3), 92. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7877353
- Jegadish, N., Fernandes, S. D., Narasimhan, M., & Ramachandran, R. (2021). A descriptive study of the clinical and etiological profile of balanoposthitis. Journal of Family Medicine and Primary Care, 10(6), 2265. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8284224/
- Morris, B. J., & Krieger, J. N. (2017). Penile inflammatory skin disorders and the preventive role of circumcision. International journal of preventive medicine, 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5439293/
- Rafiq, N. B. (2023). Candidiasis. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560624/
- Talapko, J., Meštrović, T., & Škrlec, I. (2022). Growing importance of urogenital candidiasis in individuals with diabetes: A narrative review. World Journal of Diabetes, 13(10), 809. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9606786/
- Tsay, S. V., Mu, Y., Williams, S., Epson, E., Nadle, J., Bamberg, W. M., … & Vallabhaneni, S. (2020). Burden of candidemia in the United States, 2017. Clinical Infectious Diseases, 71(9), e449-e453. https://academic.oup.com/cid/article-abstract/71/9/e449/5763102
- Tsui, C., Kong, E. F., & Jabra-Rizk, M. A. (2016). Pathogenesis of Candida albicans biofilm. FEMS Pathogens and Disease, 74(4), ftw018. https://academic.oup.com/femspd/article-abstract/74/4/ftw018/2389141