Gecikmiş Kas Ağrısı (DOMS)
Gecikmiş kas ağrısı (DOMS) egzersizden sonra sıklıkla ortaya çıksa da, kuvvet antrenmanından kaçınmanızın nedeni bu olmamalıdır. Bugün bunun ne olduğunu, neden böyle acıdığını ve nasıl önleneceğini açıklayacağız.
Gecikmiş kas ağrıları nedir?
Gecikmiş başlangıçlı kas ağrısı, egzersiz sonrası kas ağrısı ile aynıdır. Aşağıdaki isimlerle anılır:
- Miyalji
- Kas ağrısı
- Kas ateşi
Bu tür bir ağrı, yoğun bir egzersiz seansından 24 veya 48 saat sonra veya bilmediğiniz egzersizler yaptıktan sonra ortaya çıkabilir. Bu ağrı genellikle çalışan kaslarda meydana gelir ve güçte ve kısa süreli hareket aralığında azalmaya neden olabilir.
Gecikmiş kas ağrısı hakkında bilmeniz gerekenler
DOMS temel olarak egzersiz sonrası kas ağrısıdır. Fiziksel aktiviteden 24 veya 48 saat sonra ortaya çıkabilir.
Ayrıca, DOMS egzersiz yaptıktan veya normal yoğunluk aralığının dışındaki herhangi bir fiziksel aktivite türünden sonra da ortaya çıkabilir, örneğin:
- Hareketsiz bir kişinin spor salonunda ilk günü
- Çok yoğun bir antrenman
- Ağır şeyleri kaldırmak gibi.
Kas ağrısı ve iltihabı
İnsanlar bu tür ağrının, egzersiz sonrası kas liflerinin parçalanmasından kaynaklanan bir iltihaptan kaynaklandığına inanıyorlardı. Ancak, artık bunun böyle olmadığını biliyoruz çünkü:
- Fizyolojik Bilimler Dergisinde yayınlanan bu araştırmaya göre, iltihapsız bir ağrı olabilir.
- Frontiers in Physiology dergisinde 2016 yılında yapılan bir başka araştırmaya göre, ağrısız iltihaplanma da olabilir.
Bu nedenle, inflamasyonun DOMS’nin ağrısıyla doğrudan ilişkili olmadığı görülmektedir. Mevcut hipotez, bu tip inflamasyonun, bağışıklık sisteminin bilinmeyen uyaranlara (yeni bir hareket veya egzersiz yoğunluğunda bir artış gibi) bir reaksiyon olmasıdır.
Ancak daha iyi sonuçlara ulaşabilmek için araştırmacıların bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmesini beklememiz gerekecek.
Kas ağrısı laktik aside bağlı mıdır?
Hayır. Laktik asit ertelenmiş miyaljiye neden olmaz. Bu, iki tip koşucunun kandaki laktik asit konsantrasyonunun değerlendirildiği 1983’te yayınlanan bir çalışmada doğrulandı:
- Bir koşu bandında 45 dakika koşan bazı eğitimsiz katılımcıların laktik asit miktarlarında önemli bir artışı vardı, ancak DOMS yoktu.
- Aynı süre boyunca koşan ancak yokuş aşağı % 100 eksi seviyede bir koşu bandı eğiminde çalışan diğer insanların laktik asitte bir artışı olmadı, ancak önemli sertlikleri vardı.
Bu küçük deney, laktik asit ile DOMS arasında bir ilişki olmadığını gösterdi.
Öyleyse neden acıyor?
Kesin olarak bilmiyoruz. Bu soruna yol açan sebepleri tanımlamanın sıkıntılarından biri, bazen DOMS’un egzersiz yapmadığınız kaslara bile yayılabilmesidir.
Ancak açık olan şudur:
- Eksantrik hareketlerin, eşmerkezli hareketlerden daha fazla sertliğe neden olma eğilimi vardır
- Ağrı duyarlılığı gibi kişiden kişiye değişen şeyler olduğu için genetik muhtemelen önemli bir rol oynar.
- Dehidrasyon, zayıf beslenme, uyku eksikliği, sert masaj veya ağrı korkusu gibi faktörler nedeniyle ağrılar daha da kötüleşebilir.
Nasıl önlenir?
DOMS’yi önleyemezsiniz, ancak ağrı olasılığını azaltabilirsiniz. Ayrıca, eğer aşağıdakileri yaparsanız ağrı çok daha yönetilebilir olacaktır:
- Boşverin. Egzersizinizin yoğunluğunu kademeli olarak artırın. Çünkü vücudunuzu zorladığınız zaman hedefinize daha hızlı ulaşamazsınız. Aslında tam tersi.
- Genel öneri, tekrarları, setleri ve ağırlığı haftada % 10’un üzerinde artırmamanızdır.
- Düzgün ısının. Daha önce iyi sonuçlar aldıysanız, egzersiz yaptıktan sonra esneyin.
- Diyetinize dikkat etmek, iyi uyumak ve yeterince su içmek gibi iyi alışkanlıkları benimsemeye odaklanın.
Kısacası, birçok insanın düşündüğünün aksine, DOMS’a laktik asit veya iltihaplanma neden olmaz. Bilim adamları hala kesin nedeni belirlemeye çalışırken, bu durum aslında çok yoğun egzersiz yaptıktan veya normal yoğunluk aralığınızın dışında başka bir fiziksel aktivite yaptıktan sonra vücudun normal bir yanıtıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Hotfiel, T., Freiwald, J., Hoppe, M., Lutter, C. and Forst, R. (2018). Advances in Delayed-Onset Muscle Soreness (DOMS): Part I: Pathogenesis and Diagnostics. Sportverletzung Sportschaden, 32(04), pp.243-250. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30537791 (accessed 16 October 2019).
- Heiss, R., Lutter, C., Freiwald, J., Hoppe, M., Grim, C., Poettgen, K., Forst, R., Bloch, W., Hüttel, M. and Hotfiel, T. (2019). Advances in Delayed-Onset Muscle Soreness (DOMS) – Part II: Treatment and Prevention. Sportverletzung Sportschaden, 33(01), pp.21-29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30865998 (accessed 16 October 2019).
- Physiopedia contributors. Delayed onset muscle soreness (DOMS). Physiopedia, date of last revision: 1 March 2019. https://www.physio-pedia.com/index.php?title=Delayed_onset_muscle_soreness_(DOMS)&oldid=206655 (accessed 16 October 2019).
- Miller, J. Wong, A. DOMS – Delayed Onset Muscle Soreness. Physioworks. Last updated 11-Oct-2019. https://physioworks.com.au/injuries-conditions-1/doms-delayed-onset-muscle-soreness (accessed 16 October 2019).
- Ingraham, P. Post-Exercise, Delayed Onset Muscle Soreness. Pain Science. Updated Apr 24, 2019. https://www.painscience.com/articles/delayed-onset-muscle-soreness.php (accessed 16 October 2019).