Gençlerde Sağlıklı Alışkanlıkları Desteklemek

Gençlerde sağlıklı alışkanlıkların desteklenmesi, bu aşamada geçirdikleri fiziksel ve duygusal değişimlerle başa çıkabilmeleri için anahtardır. Peki, ebeveynlerin yardımcı olmak için yapabilecekleri bir şey var mıdır? Öğrenmek için okumaya devam edin. 
Gençlerde Sağlıklı Alışkanlıkları Desteklemek

Tarafından yazılmıştır Ana Núñez

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Gençlerde sağlıklı alışkanlıkları desteklemek hayati önem taşımaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ergenliği, kişinin 10-19 yaş aralığında geçirdiği bir evre olarak tanımlar. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu aşamada, bir kişinin kendisiyle ilgili algısını koşullayan pek çok fiziksel ve psikolojik dönüşüm yaşanır.

Bunun yanında, gençlerin, kimliklerini inşa etme süreçleri zirve noktasındadır. Bu yüzden ebeveynlerin, çocuklarına, sağlıklı alışkanlıkları nasıl aşılayabilecekleri konusunda bazı stratejileri olmalıdır.

Ergenler hem artık çocuk değildir hem de henüz yetişkin olmamışlardır. Bu nedenle ebeveynler, olgunlaşmaları için gerekli araçları onları sağlayabilmek adına dikkatli olmalıdırlar.

Gelin bazı stratejilere bir göz atalım.

Gençlerde sağlıklı alışkanlıkları desteklemek için stratejiler

Ergenliğin üç aşaması vardır: Erken, orta ve son. Büyüme, bu aşamaların her birinde göz önünde bulundurulması gereken önemli bir faktördür. Bu nedenle düzgün bir şekilde gelişmek için gençlerin sağlıklı rutinleri benimsemeleri gerekir.

Peki, neleri hesaba katmalılar?

Oluşturdukları kişiliğe kulak verin

Ergenlikteki her anın, ergenlerin kişiliklerine yansıyacak duygusal özellikleri vardır.

Ebeveynlerin bu konuda dikkatli olması çok önemlidir çünkü bu, çocuklarınızın tercihlerini gerçekten sevdikleri etkinliklere yönlendirmeniz ve böylece onların iyiliğini desteklemeniz için bir yöntemdir.

Yemekleri planlayın

Beslenme, hiç şüphesiz ergenliğin tüm aşamalarında önemli bir faktördür. Çünkü düzgün bir beslenme programı, çocukların hem fiziksel ve zihinsel gelişimleri hem de sağlıkları açısından belirleyici bir etkendir.

Bu nedenle yemekleri önceden planlanmalı ve mümkünse bir beslenme uzmanına danışılmalıdır.

Eğlenceli aktiviteleri desteklemek

Eğlence ve spor, sağlık için gıda gibi önemli bir tamamlayıcıdır. Gençlerle eğlenceli aktivitelerin yapılması duygusal bağların sağlamlaşmasına olanak tanıyacaktır.

Üstelik onları alışkanlık haline getirmek, gelecekte pozitif aile anılarını takdir etmeleri için onları teşvik edecektir.

anne kız mutlu
Ergenlik pek çok değişikliğin yaşandığı bir dönemdir. Bu yüzden ebeveyn desteği esastır.

Gençlerde hangi sağlıklı alışkanlıklar teşvik edilebilir?

Gençlerde sağlıklı alışkanlıkları teşvik etmek zordur çünkü genellikle asidirler. Ancak bu süreci kolaylaştırmanıza yardım edebilecek bazı stratejiler vardır. Bakalım bu stratejiler nelermiş? Böylece onları pratiğe dökebilirsiniz.

1. Sağlıklı beslenme

Gençlerin abur cubur tüketimleri sürekli araştırılan bir konudur. İnsanların bağışıklık sistemini güçlendirmek için hayati olsa da ne yazık ki çok az sayıda kişi her gün meyve ve sebze tüketir.

Evde ergenlik döneminde olan çocuklarınız varsa bu tavsiyeleri takip edin:

En sevdikleri meyve türlerinin ne olduğunu öğrenin ve onları her zaman görünür olacak şekilde evde bulundurun. Böylece atıştırma zamanı geldiğinde göz önünde olacaklar. Hızlıca tatlı bir şey yeme ihtiyacını tatmin edebildiğinden meyve iyi bir yiyecektir.

  • Kahvaltıyı atlamadıklarından emin olun. Günün ilk öğünü, enerji ve besin almak için çok önemlidir. Kaliteli yiyecekler olduğu sürece kahvaltı, herkesin sağlığı açısından harikalar yaratabilir. Ne yazık ki gençler genellikle bunu göz ardı ederler ve yerine abur cubur tüketirler.
  • Kuru yemişler ve tohumlar, son derece besleyicidir. Bir ergenin beslenme programı için harika tamamlayıcılardır. Bunun yanında daha sonra tüketmek üzere taşınması ve saklanması da kolaydır.
  • Suyun ve sağlıklı içeceklerin tüketimini teşvik edin. Yanlarında zaman bir şişe su olduğundan emin olun. Aynı zamanda endüstriyel tatlandırıcı içeren gazlı içecekleri evden uzak tutun. Çünkü bu ürünler, diyabet gibi ciddi sağlık sorunlarının nedenidir.

2. Duygusal denge

Ergenlik döneminde vücutta gerçekleşen değişiklikler, genellikle stres, anksiyete ve ruh halinde çalkantılar olarak kendini gösteren her türlü güvensizliğe yol açabilir.

Bu duygusal durumlardan kaçınmak için onları, kendileri hakkında iyi hissetmelerini sağlayacak aktivitelere ve sohbetlere dahil etmeye çalışın. Ayrıca arkadaşlarıyla birlikte boş zamanlarının tadını çıkarmalarına izin vermeniz de önemlidir.

3. Sporu ve fiziksel aktiviteyi desteklemek

Fiziksel olarak aktif olmanın birçok yolu vardır. Bu yüzden onlara uygun bir aktivite seçmeleri zor olmayacaktır. Gençlerde teşvik edilmesi gereken başlıca alışkanlıklardan biri de budur. Bunun nedeni, fiziksel aktivitenin, sağlıkları için orta ve uzun vadede belirleyici bir faktör olmasıdır.

Severek yapabilecekleri bazı basit aktiviteler şunlardır:

  • Yürüyüş veya koşu
  • Futbol, basketbol, voleybol vb. gibi sporlar
  • Evde egzersiz rutinleri
  • Bisiklet sürmek
  • Spor salonuna gitmek
koşan kadın
Ergenleri fiziksel olarak aktif olmaya teşvik etmek genel sağlıkları açısından çok önemlidir.

4. Sosyal hayat

Gençler evde öğrendikleri değerlerin ve alışkanlıkların çoğunu uygular ve başka gençlerle etkileşime girdiklerinde kendi kararlarını vermeye başlarlar. Bu nedenle arkadaşlarıyla etkileşime girmelerine ve genel olarak bir sosyal hayatları olmasına izin verilmelidir.

Böylece büyük ölçüde ebeveynlerinden bağımsız olmayı öğrenirler.

5. Yeterince uyumak

Gençler, düzgün bir şekilde dinlenmeleri için teşvik edilmelidir. Bunun nedeni, bunu düzgün bir şekilde yapmanın, zihinlerinde, bilgi birikimlerinin gelişimiyle ilgili faaliyetleri işlemelerine yardımcı olmasıdır.

Bu nedenle evde onlara ait rahat bir alan sağlamaya çalışın. Uyuyabilecekleri, şekerleme yapabilecekleri ve sessizlik ve konsantrasyon gerektiren diğer aktiviteleri yapabilecekleri bir yer.

Gençlerde sağlıklı alışkanlıkları desteklemek ebeveynlerin görevidir

Gençlere sağlıklı alışkanlıklar aşılamak için onlara örnek olmalısınız. Bu nedenle tüm aile fiziksel olarak aktif olmalı, iyi beslenmeli ve herkesin fiziksel ve zihinsel iyiliğine katkıda bulunan aktivitelere katılım göstermeli.

Son olarak sağlıklı yaşam tarzını sürdürmeleri için gençlere gerekli alanları ve koşulları sağlamalısınız. Bu aşamada desteğin ve rehberliğin çok önemli olduğunu unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kaplan, L.J. Adolescencia: el adiós a la infancia. Paidós, 1991.
  • Lillo Espinosa, José Luis (2004) Crecimiento y comportamiento en la adolescencia. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-57352004000200005
  • Shaw, Mary E. 1998 Adolescent Breakfast Skipping: An Australian Study Adolescence, Winter 1998, 33(132): 851-861.http://digilib.library.uq.edu.au/eserv/UQ:7963/ms_ad_33_98.pdf
  • Bleich SN, Vercammen KA. The negative impact of sugar-sweetened beverages on children’s health: an update of the literature. BMC Obes. 2018;5:6. Published 2018 Feb 20. doi:10.1186/s40608-017-0178-9

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.