Glukoz Dengesi İçin Kaçınmanız Gereken 10 Gıda Tipi
Diyabet gittikçe artan ve hatta günümüzde bulaşıcı olmayan hastalıklar arasındaki en tehlikeli rahatsızlıklardan biri haline gelen bir hastalıktır. Dünya üzerinde şu anda yaklaşık 415 milyon diyabet hastası bulunuyor ve bu koşullar altında glukoz dengesi için bir şeyler yapılması gerektiğini tekrar belirtmek istiyoruz.
Kandaki yüksek glukoz seviyesi ile (prediyabet) diyabet hastalığı arasında ince bir çizgi vardır. Bundan dolayı, gerekli önlemleri almak sizin elinizde. Sağlıklı bir glukoz dengesi adına kaçınmanız gereken on gıda tipini öğrenmek için okumaya devam edin.
Glukoz Dengesi İçin Öneriler
Glukoz dengesindeki değişimler kanda şeker yüksekliği ya da düşüklüğüne yol açabilir. Karbonhidrat tükettiğinizde, kanınızdaki şeker seviyesi artar. Bu yükseklikten yani hiperglisemiden ötürü pankreas, hücrelerin glukozu kullanması adına insülin salgılar. Fazla insülin salgılandığında da glukoz 70 mg/dL’nin altına düşer ve bu da şeker düşüklüğü yani hipoglisemiye neden olur. Bu da vücudunuz için riskli bir durumdur.
İnsülin salınımı normal olmasına rağmen hücrelerdeki insülin alıcıları düzgün çalışmadığında ve bu da pankreası daha fazla insülin üretmeye zorladığında diyabet görülür.
Kandaki glukozu (glisemi) düzenlemenin üç yolu, beslenme, fiziksel egzersiz ve hiperinsülinemiden geçer. Glukozu düzenlemek adına yediklerinizi özenle seçmeli ve sağlıklı alışkanlıklar edinmelisiniz:
- Günde 6-8 büyük bardak su için.
- Her gün en az 40 dakika boyunca hafif yoğunlukta egzersiz yapın.
- Yemeklerinizi düzenli tüketin.
- 4-5 saat aç kalmayın.
- Gıdaların üzerindeki etiketleri okuma alışkanlığı edinin.
- Doymuş yağ miktarı düşük olan gıdalar tercih edin.
Sağlıklı Glukoz Dengesi İçin Bu 10 Gıda Tipinden Kaçının
Günümüzde “sıfır”, “light” “düşük …”, “… içermez” gibi etiketleri olan gıdalar glukoz seviyesi farklı farklı olan kişiler dahil olmak üzere, metabolik rahatsızlıkları olan bireylere özel üretilmektedir. Esasında bu gıdaların çoğunda gizli şeker bulunur. Bundan dolayı, bu gıdalar da glukoz dengesi sorunlarına yol açabileceği için şeker içeriklerini dikkatlice okumalısınız.
Her 100 gram için 10 gram’dan fazla şeker içeren gıdaları tüketmekten kaçının.
Glukoz dengenizi sağlamak istiyorsanız, belirli gıdalardan kaçınmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Aşağıda bahsedeceğimiz gıdaların çoğunun aslında “sağlıklı” olduğu düşünülür.
Bunu da okuyun: Aşırı Tuz veya Şeker Tüketimi: Hangisi Daha Kötü?
1. Soslar Glukoz Dengesi İçin Kötüdür
Soslar et ve sebzelerin üzerine çok yakışır. Fakat burada sorun, paketli sosların çok fazla işlenmiş olması ve glukoz dengesini değiştiren mısır şurubu, fruktoz ve diğer katkı maddelerini içermeleridir.
2. İşlenmiş Et
Bu tarz işlenmiş gıdalar kolesterol ve trigliserit seviyesinin artmasına yola açarak kalp damar hastalıklarının riskini artırabilir.
3. Rafine Tahıllar
İşlemden geçmiş gevrekler de lif, vitamin, mineral ve antioksidan kaybına uğrarlar. Bundan ötürü, glisemik indeksi yüksek gıdalar haline gelerek kandaki glukozun ciddi ölçüde artmasına yol açarlar.
4. Alkol ve Glukoz Dengesi
Alkol tükettiğiniz zaman, karaciğeriniz glukoz üretmeyi keser ve bu yüzden de kandaki şeker seviyeniz düşer. Bu durum diyabet hastaları için tehlikeli bir durum olmakla birlikte, hipoglisemiye yol açabilir.
5. Hamur İşleri
Hamur işlerinde yüksek oranda rafine un ve trans yağ bulunur. Bu kombinasyon da vücut dokularındaki insülin hassasiyetini azaltır. Bu durum, diyabet riskini artırır.
6. Abur Cubur
Abur cuburlarda yüksek oranda serbest şeker bulunur. Ayrıca, metabolizmanızı etkileyebilecek yağ ve katkı maddeleri de içerirler.
Bunu da okuyun: Daha Kolay Kilo Vermek İçin Fruktoz Tüketimini Azaltın
7. Aşırı İşlenmiş Gıdalar
Aşırı derecede işlenmiş gıdalar, toksik maddelerin ortaya çıkmasına neden olan işlemlerden geçerler. Bundan ötürü de insülin direncine neden olabilirler.
8. Meşrubat ya da Şekerli İçecekler
Meşrubatlar serbest şeker içermesinden ötürü hızlıca metabolize edilir ve bundan ötürü glukoz yüksek seviyelere ulaşır.
9. Şuruplar ve Bal
Bunlar da glukoz ve fruktoz gibi şekerler içerir ve glukoz kontrol rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olurlar.
10. Doğal ve Paketli Meyve Suları
Bazı paketli gıdalarda fruktoz gibi doğal şekerler bulunsa da, endüstriyel gıdalara sükroz ve mısır şurubu gibi koruyucu maddeler de eklenir.
Beslenmenizi düzene sokarak glukoz dengenizi mi sağlamak istiyorsunuz? Son olarak, bunun için bir beslenme uzmanına danışıp ihtiyaçlarınıza uygun bir diyet listesi oluşturulmasını sağlamanız sizler için yararlı olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Tourkmani AM., Alharbi TJ., Bin Rsheed AM., AlRasheed AN., et al., Hypoglycemia in type 2 diabetes mellitus patients: a review article. Diabetes Metab Syndr, 2018. 12 (5): 791-794.
- Lobach AR., Roberts A., Rowland IR., Assessing the in vivo data on low/no calorie sweeteners and the gut microbiota. Food Chem Toxicol, 2019. 124: 385-399.
- Micha R., Michas G., Mozaffarian D., Unprocessed red and processed meats and risk of coronary artery disease and type 2 diabetes an updated review of the evidence. Current Atherosclerosis Reports, 2012.