Hamileliğin Başlıca Belirtileri Nelerdir?
Hamileliğin başlıca belirtileri gebeliğin ilk üç ayında ortaya çıkar, ancak annenin vücudu döllenme anından itibaren değişikliklere uğramaya başlar. Ancak her kadın farklı olduğu için standart bir kural yoktur.
Genellikle, başlangıçta hamilelik fark edilmez. Bununla birlikte, bazı kadınlar vücutlarına o kadar uyum sağlarlar ki, hamileliğin ilk günlerinden itibaren değişiklikleri fark etmeye başlarlar.
Haydi daha yakından bakalım!
Gonadotropin ve gebelik belirtileri
Gonadotropin veya hCG, hamileliğin ilk semptomlarından sorumlu hormondur. Bu hormonun seviyeleri 10 veya 12. haftaya kadar istikrarlı bir şekilde artar. Bu süreden sonra stabilize olma, hatta azalma eğilimi gösterir.
Gonadotropin hamilelik sırasında plasentada üretilir. Aslında, bazı hamilelik testleri bu hormonun varlığını ve diğer testler tam seviyesini tespit etmeye çalışır.
Gonadotropin artışı genellikle ilk başta hafif etkiler yaratır. Baş ağrısı, gastrointestinal rahatsızlıklar, akne veya cilt değişiklikleri yaygındır. Genellikle döllenmeden 10 gün sonra tespit edilmeye başlarlar.
Bu yazımızı da okuyun: Evde Gebelik Testi: İşe Yarar Mı?
Hamileliğin başlıca belirtileri
Fiziksel belirtiler
En yaygın olarak, ilk dört hafta içinde ortaya çıkan ana hamilelik belirtileri şunlardır:
- Menstrüasyonun kesilmesi veya diğer adıyla amenore: Bu, özellikle kadının düzenli adet döngüleri varsa, en belirgin semptomlardan biridir.
- Göğüslerde hassasiyet: Bu ortaya çıkan ilk belirtilerden biridir. Anne adayının göğüsleri büyür ve dokunmaya karşı çok hassas hale gelir. Bunun nedeni hormonal değişiklikler ve yağ birikimidir.
- Mide bulantısı ve kusma: Birçok kadın bunu hamileliğin ilk günlerinden itibaren yaşar. Günün herhangi bir saatinde olmalarına rağmen, neredeyse her zaman sabah görülürler.
- Yorgunluk ve halsizlik: Hamile bir kadın normalden daha yorgun hisseder. Bu değişiklik aniden ortaya çıkar ve hamilelik sırasında vücutta meydana gelen birçok süreçten kaynaklanır.
- Koku duyusunda değişiklikler: Koku duyusu çok hassas hale gelir ve belirli aromalar rahatsızlık vermeye başlar.
- Mide sorunları: Rahmin kademeli olarak büyümesi, bazı kadınların mideleri bozuk veya çok ağırmış gibi hissetmesine neden olur. Diğerlerinde ani mide ekşimesi olur ve bu kesinlikle can sıkıcıdır.
- İştahta değişiklikler: Bazen aşırı açlık, bazen de iştahsızlık olur. Normalde zevk alınacak bazı yiyeceklere karşı isteksizlik hissetmek nadir değildir.
- Sık idrara çıkma.
- Ağrı ve sızılar: Bazen sırtta ve bazen alt karında ağrı yaşanabilir.
- Ağızda garip tat: Kalıcı bir metalik tat almak olasıdır.
- Hafif vajinal kan kaybı: Daha koyu olan ve yerleşme kanaması olarak adlandırılan hafif kanama yaşanabilir.
Psikolojik belirtiler
Bazı kadınlar garip veya farklı hissetmeye başlar. İçlerinde bir şeylerin değiştiği hissine kapılırlar ve bu biraz huzursuzluk yaratabilir. Ruh hali değişimleri yaygındır, üzüntü ve sinirlilik baskındır. Duygusal patlamalar çok yaygın ve aynı zamanda normaldir.
Tüm duyumlar birlikte bir şaşkınlık durumu yaratabilir. Tam olarak nedenini bilmeden, sonunda boğulma hissine neden olan algılanabilir ve algılanamaz değişiklikler vardır. Bu, hamile kalmak istemeyen veya tüm hamilelik süreci hakkında bilgi sahibi olmayan kadınlarda daha yoğundur.
En aşırı durumlarda, “Hamileliğin Reddi” olarak bilinen bir durum ortaya çıkar. Doktorlar buna “şifreli gebelik” veya “reddedilmiş gebelik” de diyorlar. Birleşik Krallık, Paisley’deki Royal Alexandra Hastanesinden bir ekip tarafından yapılan bu araştırmaya göre, kadının bilinçsizce vücudunda meydana gelen değişiklikleri görmezden gelmeye karar vermesiyle ilgilidir.
Tersi durum da olabilir: Bir kadın hamile olmadığı halde hamile olduğuna ikna olabilir ve tüm tipik semptomları gösterebilir. Bu duruma psikolojik veya yalancı hamilelik denir.
Doktorunuzu ziyaret edin
Bunlar gebeliğin klasik erken belirtilerinden bazılarıdır. Panik yapmamalı, ne zaman ortaya çıktıklarını takip etmeli ve son adet dönemlerinizin tarihlerine ve adetinize göre doğurgan günlerinizi hesaplamalısınız.
Bu belirtilerden bazıları çok yoğunsa doktorlar bebeği etkilemeyen özel ve güvenli tedaviler kullanır. Hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız veya bunu zaten doğruladıysanız ve ilk üç aylık dönemin belirtileri sizi bunaltıyorsa doktorunuza danışmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Purizaca, M. (2010). Modificaciones fisiológicas en el embarazo. Revista peruana de Ginecología y Obstetricia, 56(1), 57-69.
- VV.AA. (2011).Denial of pregnancy – a literature review and discussion of ethical and legal issues. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3128877/