Hayatta Çözüme Ulaştıramadığınız Her Şey Size Geri Döner

Hayatta Çözüme Ulaştıramadığınız Her Şey Size Geri Döner

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Zarar vermesi muhtemel durumlardan kendimizi sakınma, korkularımıza sırtımızı çevirme ve bizi en çok korkutan şeylerden kaçma eğilimimiz vardır. Bununla birlikte, hayatta çözmediğiniz her şey size geri dönecektir.

Gözlerimizi yumup hiçbir şey olmamış gibi davranmanın kimseye faydası yoktur. Bizi en çok etkileyen olaylar çözmemiz gerekenlerdir. Bu olayları karşımıza alıp yüzleşmeli ve üstesinden gelmek için korkumuzu motive edici bir etken olarak kullanmalıyız.

Hayatta çözmediğiniz her şey katlanmış halde geri döner

kafasını kuma gömmüş adam

Korktuğunuz, yok saydığınız, çözmediğiniz her şey size iki katına veya üç katına çıkmış olarak geri dönecektir. Bu, hayatın size “Hayır, bu şekilde değil!” deme şeklidir. Dikkat etmezseniz ve sorunu çözüme ulaştırmazsanız, bir daha ki sefere aynı problemi fakat daha büyük bir ölçekte yaşarsınız.

Bazı örneklere bakalım: Ana 37 yaşında ve tüm romantik ilişkileri kötü bir şekilde bitti. Sadakatsizlik ve istismara maruz kaldı ve karşı tarafın ilişkideki bağlılığı açısından yoksunluk yaşadı.

Ana’nın problemi nedir? Ana ilişkilerine terk edilme korkusu ile başlar; ancak her şeyden önce, içinde olmak istemediği ilişkiler içerisine girer. Yalnız kalmaktan korkar ve bu korkunun üstesinden gelene kadar ilişkileri sorunlu olmaya devam edecektir.

Pablo ise 28 yaşında ve iş bulamıyor. Birkaç işe girdi; ancak o işlere yalnızca birkaç ay boyunca devam etti. Hatta bazıları sadece birkaç gün sürdü. Öyle ki; bir iş görüşmesine gittiği zaman, onu nadiren geri çağırıyorlar.

Pablo’nun problemi, başarısızlıktan büyük bir korku duyuyor olmasıdır. Başa çıkması gereken bir şeyin varlığı hakkında onu uyarmaya çalışan bu korkuyu yenene kadar bu işsizlik devam edecektir.

Hayata karşı tutumumuz çok önemlidir. Hayatımızın herhangi bir bölümünde bir tıkanmaya neden olan korku ya da travma oluştuğu anda zorlanmaya başlıyoruz.

Kaçmanın ne faydası var?

ellerini yüzüne kapatmış tek gözüyle bakan kadın

Bütün bunları bildikten sonra kaçmanın ne faydası var? Korktuğunuz ya da kaçmaya çalıştığınız şeylerden uzak durmak, sizi etkileyen bir problemi uzatmaktan başka bir şey değildir.

Yüzleşmediğiniz sürece problem devam edecektir ve o probleme ne kadar çok arkanızı dönerseniz, hayatınızda kendini gösterdiği yoğunluk o derece artacaktır. Yani kaçmak verimsiz bir davranıştır. Ancak korkularınızla yüzleşmek de kolay değildir.

Korkularınızla nasıl yüzleşebilirsiniz?

  • Korktuğunuzu itiraf edin: Korkularınızdan kaçarsınız, onları yok sayarsınız; ama var olduklarını inkar eder misiniz? Korkunuzu kabul etmek önemli bir ilk adımdır.
  • Nereden geldiğini araştırın: İlk kez ortaya çıktıkları anı ve onu neyin tetiklediğini hatırlamaya çalışın.
  • Korkunuza karşı objektif olun: Şimdi korkularınıza dışarıdan bakmanın ve kendinize şu soruyu sormanın vakti geldi: “Olabilecek en kötü şey nedir?”
  • Kendinizi maceranın içine atın: En büyük korkularınızla yüzleşmek kendi başına bir deneyim, gerçek bir maceradır. Bu tecrübeyi bizzat kendiniz ret mi edeceksiniz?

Çözüme ulaştıramadığınız konularla ilgili perspektifinizi değiştirmeye istekli misiniz?

uçurumun ucunda adam ve balon

Yukarıdakilerin hepsini bilerek, uzun süredir acı veren bir yaraya bakmak kadar acı verici olsa bile, çözülebilir bir şeyden korkmaya son vermenin zamanı geldi. Bununla birlikte, olayların kötüye gitmesi, sizi geride tutan ve bu yarayı daha da büyük bir hale getiren engelleri görmenizi sağlar.

Bütün bunlar yaraya odaklanmanız, dikkat etmeniz ve onu iyileştirmeniz açısından size yardımcı olacaktır. Yaranın kabuk bağlaması için bu önemlidir. Bir zamanlar korku yaratan; şimdi ise gereksizce süren bir şeyle yolunuza devam edemezsiniz.

Korku, kaçarak ya da saldırarak olsun, karşılığında hareket etmemiz gereken yakın bir tehlike hakkında bizi uyarır. Bununla birlikte, omuzlarımızda bu korkuyu taşımaya başladığımızda ve durum anksiyete haline geldiğinde, bize sınırlar yarattığında ve güvensizliklere neden olduğunda bu duruma karşılık vermek gerekir.

Unutmayın ki hayatta çözmediğiniz her şey katlanarak size geri döner. Bu kötü bir şans ya da bir çeşit karma değildir. Onunla baş etmek sizin elinizdedir. Nasıl mı? Cesur olarak ve korkunun gözlerinin içine bakarak.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Edo-Gual, M., Tomás-Sábado, J., & Aradilla-Herrero, A. (2011). Miedo a la muerte en estudiantes de enfermería. Enfermeria Clinica. https://doi.org/10.1016/j.enfcli.2011.01.007
  • Gray, Jeffrey Alan. La psicología del miedo y el estrés. Labor, 1993.
  • Obando, O. L., Villalobos, M. E., & Arango, S. L. (2010). Resiliencia en niños con experiencias de abandono. Acta Colombiana de Psicología. https://doi.org/10.1161/ATVBAHA.114.303315

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.