Her Gün Karbonatlı Su İçmenin Faydaları
Karbonat, dünya çapında milyonlarca evde kullanılan oldukça yaygın bir üründür. Bu ününün sebebi yalnızca yemeklerde kullanılmasından gelmez, karbonat aynı zamanda belli başlı temizlik işlerini kolaylaştırıp sağlığa da katkı sağlar. Peki karbonatlı su içmenin faydaları nelerdir? Gelin birlikte keşfedelim.
Bugünlerde birçok insan marketlerde bulunan bilindik ürünleri tercih etse de bazı insanlar hayatlarının belirli kısımlarında bu beyaz tozdan faydalanır.
Karbonat, makul ölçülerde, az miktarda tüketilmelidir. Düzenli kullanımında, asit düzeyini azaltıp kanın doğal pH seviyesini dengelemek yoluyla vücudun genel işleyişini desteklediği görülmüştür.
Karbonatı suda çözmek, dünya genelindeki en eski ve en çok kullanılan tedavilerden ve vücudu çeşitli hastalıklara karşı korumanın en etkili yollarından da biridir.
Doğal Asit Gidericidir
Karbonatın doğal asit giderici özelliği, evde oldukça yaygın olarak kullanılmasının sebeplerinden biridir.
Karbonat tüketimi,o rahatsız edici mide ekşimesini önlemek için mide asitlerini etkisiz hale getirebilir.
Bir bardak suyla seyreltildiğinde iltihaplanmayı ve gazı önler. Bu da hazımsızlıktan daha hızlı kurtulmanızı sağlar.
Doğal Alkalileştiricidir
Çoğu beslenme düzeni vücutta asit üretir. Bu da vücudu farklı hastalıklara yakalanmaya karşı daha hassas hale getirir.
Bu makalemize de göz atın: Karbonat ve Bal Karışımının Faydalarını Keşfedin
Karbonat, asitliği etkisiz hale getirmek ve alkalin (bazik) bir etki yaratmak amacıyla doğal bir ilaç olarak kullanılır ve vücudun pH dengesini sağlayıp sağlığınızı düzeltir. Vücuttaki asit, büyük ölçüde kemik erimesi (osteoporoz), eklem iltihabı (artrit) ve hatta kanser riskiyle bile ilişkilendirilebilir.
İşte bu yüzden bu ürün, bu kadar düşük bir maliyete yukarıda bahsettiğimiz hastalıkların oluşumunu bile engelleyebilecek en iyi doğal tedavi yöntemi olabilir.
Karbonatın aşırı kullanımı, vücudu aşırı alkali hale getirip ona zarar verebileceği için günlük az bir miktarda tüketmek faydalı olacaktır.
Mikrop Kırıcıdır
Karbonatın çok özel niteliklerinden biri de hastalığa sebep olan bakteri ve virüsleri azaltmada kullanılabilecek mikrop kırıcı etkisidir.
Bu sebeple, karbonatın gargara olarak kullanımı boğaz ağrısı ve iltihaplanmayı tedavi etmede kullanılabilir.
İdrar yolu Enfeksiyonlarını Azaltır
Karbonatlı su, idrardaki asit seviyesini azaltma gücü sayesinde idrar yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu bir bariyer işlevi görebilir.
Karbonatlı su ve kızılcık suyunu birlikte içmek de, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için kullanılan yaygın yöntemlerden biridir.
Gut ve Diğer Eklem Sorunlarını Giderir
İdrardaki yüksek düzeydeki ürik asit ve vücut dokularındaki kan, acıya ve gut ya da artrit gibi kronik hastalıklara neden olabilir.
Karbonatlı su, kan pH derecesini normalleştirir ve bu tür asidi azaltır. Bu nedenle, bu tip hastalıkları tedavi etmede ilaç olarak kullanılabilir.
Fiziksel Performansı Artırır
Fiziksel faaliyetler sırasında salgılanan laktik asit, kaslarda ve eklemlerde birikebilir. Bu da sertliğe ve kas yorgunluğuna yol açar.
Bu durumun fiziksel performansınızı etkilemesini önlemek amacıyla karbonatlı su içmek iyi bir seçenektir. Bu sayede karbonat, vücudunuzdaki asidi kontrol etmeye yardımcı olacaktır.
Kolesterolü Düzenler
Karbonatlı maden suyu içmek, ‘kötü kolesterol’ olarak da bilinen özellikle LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) gibi, yüksek kolesterolü düşürmede olumlu bir etki gösterebilir.
Ancak, yüksek sodyum seviyesinden dolayı yüksek tansiyona sahip kişilere önerilmez. Çünkü eğer yüksek tansiyonunuz varsa, karbonatlı maden suyu problemlerinizi daha kötü hale getirebilir.
Karbonatlı Su Nasıl Yapılır?
Daha önce bahsettiğimiz gibi, karbonatın aşırı tüketimi tehlikeli olumsuz etkiler yaratabilir.
Bu yüzden, karbonatı beslenme düzeninize riske girmeden eklemek için aşağıdaki öneriyi aklınızda tutmalısınız:
Genel doz
- 1/2 çay kaşığı karbonat (3 gr)
- 1 bardak su (200 mL)
İki malzemeyi karıştırın ve her ana öğünden sonra için.
Soğuk algınlığı ve gribi hafifletmek için
Bu tedavi soğuk algınlığına, gribe ve alerjilere sebep olan mikroorganizmalarla savaşmak için çok faydalıdır.
Bu gibi durumlarda, bu yöntemi aşağıdaki şekilde kullanın:
- 1. Gün: Beş doz, yarım yemek kaşığı karbonatlı suyu her üç saatte bir alın.
- 2. Gün: Üç doz (aynı miktar) alın, tüm güne yayın.
- 3. Gün: Aynı dozu öğle yemeği ve akşam yemeği sonrası alın.
Karbonatlı su, tadı o kadar güzel olmasa da her gün kullanılabilir ve sağlığınız için çok faydalı olabilir. Karbonatı beslenme düzeninize dahil etmeye başladıktan kısa bir süre sonra olumlu etkilerini siz de fark edeceksiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Biblioteca Nacional de Medicina de los EE.UU. Bicarbonato de sodio. https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/meds/a682001-es.html
- WebMD. Baking Soda. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/baking-soda-do-dont#1
- Trials. 2013; 14: 196. Published online 2013 Jul 4. Effect of oral sodium bicarbonate supplementation on progression of chronic kidney disease in patients with chronic metabolic acidosis: study protocol for a randomized controlled trial (SoBic-Study). doi: 10.1186/1745-6215-14-196
- Ione de Brito-Ashurst, Mira Varagunam, Martin J. Raftery and Muhammad M. Yaqoob
JASN September 2009, 20 (9) 2075-2084; Bicarbonate Supplementation Slows Progression of CKD and Improves Nutritional Status. DOI: https://doi.org/10.1681/ASN.2008111205 - Medical College of Georgia at Augusta University. (2018). Drinking baking soda could be an inexpensive, safe way to combat autoimmune disease. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180425093745.htm
- Compend Contin Educ Dent Suppl. 1997;18(21):S17-21;quiz S46. Antibacterial Activity of Baking Soda. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12017929/
- International Journal of Medical Research & Health Sciences, 2016, 5, 8:22-29. Association between sodium bicarbonate consumption and human health: A systematic review . https://www.ijmrhs.com/medical-research/association-between-sodium-bicarbonate-consumption-and-human-health-a-systematic-review.pdf