Hiperinsülinemi: Özellikleri ve Tedavisi

Hiperinsülinemi pek çok kronik patoloji ile ilişkilendirilen ciddi bir metabolik durumdur. Tedavisi hakkında daha fazla şey öğrenmek için okumaya devam edin.
Hiperinsülinemi: Özellikleri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Metabolik hastalıklar çeşitli belirti ve semptomlar ile kendilerini gösterir ve insülin değerlerindeki artış da bunlardan biridir. Aslında, bunlar genellikle tip 2 şekerli diyabet hastalığı ile ilişkilidir. Hiperinsülinemi tedavisi oldukça basit olmasına rağmen ciddi bir durumdur. Bugünkü yazımızda bundan ayrıntılı bir şekilde bahsedeceğiz.

Öncelikle insülinin işlevlerine bakalım. İnsülin, kandaki glikoz seviyelerini düzenlemekten sorumlu olan hormondur. Böylelikle şekerin kaslara ve diğer periferik dokulara girişini teşvik eder.

Hiperinsülinemi

Bu iyi bilinen bir durumdur, ancak ne olduğuna dair kesin bir tanım vermek zordur. Bazı kişiler bunu kandaki fazla insülin olarak tanımlamaktadır. Ancak, herhangi bir referans değeri bulunmadığından dolayı bu durumun ne zaman mevcut olduğunu belirlemek zordur.

Çoğu vakada, doktorlar bu teşhisi diğer hastalıklar için testler yaparken koyarlar. Bunu, açlık döneminde kandaki glikoz ve insülin seviyelerini karşılaştırarak yaparlar.

Bu hormonal değişikliğin semptomları kesin değildir ancak yüksek insülin seviyeleri, hipoglisemi ve düşük kan şekeri yaygın semptomlardır. Ancak, hipoglisemi spesifik değildir ve pek çok patolojinin bir semptomu olabilir.

Aşağıdakiler, hiperinsülinemi durumundan muzdarip olan kişilerin gösterebileceği diğer semptomlar arasında öne çıkmaktadır:

  • Şeker ve karbonhidrat aşermeleri
  • Kilo alma durumu ve kilo kaybetmede zorluk çekilmesi
  • Fiziksel bitkinlik ve motivasyon eksikliği
  • Konsantrasyon eksikliği
  • İştahta artış
Koşu yapan bir kadın.
Egzersiz, hiperinsülinizmi kontrol altında tutmanın önemli bir parçasıdır.

Hiperinsülinemi Tedavisi

Hiperinsülinemi tedavisi, tip 2 şekerli diyabet hastalığı tedavisine çok benzer. Her ikisi için de tıbbi yaklaşım, hastanın yaşam tarzındaki değişikliklere odaklanır. Genelde amaç hastaların daha sağlıklı günlük alışkanlıklar edinmesidir.

Beslenme Düzenindeki Değişiklikler

Bir doktorun hiperinsülinemili bir kişiye önereceği ilk şey, sağlıklı, düşük kalorili bir kilo verme diyeti olacaktır. Hatta araştırmacılar, vücut ağırlığının %5 ila %10 arasındaki kısmını azaltmanın çeşitli metabolik koşulları iyileştirmek için yeterli olduğunu gözlemlemişlerdir.

Bu bakımdan kan şekerini düşürmek için karbonhidrat tüketiminde hatırı sayılır bir azalmaya gidilmesi de önerilmektedir. Aynı zamanda doymuş ve trans yağ tüketimi de sınırlanmalıdır. İdeal olarak, günlük %7’den az doymuş yağ ve %1’den az trans yağ tüketiminin sürdürülmesi gerekir.

Buna ek olarak tahıllar, hububatlar, meyveler ve sebzeler gibi lif yönünden zengin yiyeceklerin alımının da arttırılması gerekir. Ayrıca tekli doymuş yağlar ve omega 3 yağı tüketiminin de arttırılması gerekir. Günlük protein alımı ise %20 civarında olmalıdır.

Egzersiz ve Kilo Kaybı

Bu kısım, kilo vermeyi teşvik etmek için uygulanan sağlıklı bir diyetin tamamlanması ile ilgilidir. Diyetteki değişiklikler ve hafif bir kilo kaybı, hiperinsülinemiye yakalandıktan sonra tip 2 şekerli diyabet hastalığından muzdarip olma riskini %58 oranında azaltır.

Bu bakımdan haftada 4 gün 30-40 dakika aerobik egzersiz yapmak yaşam kalitenizi arttırır. Ek olarak, rutinlerin arasına 2 günden fazla dinlenme süresi koymamak önemlidir. Bunun asıl nedeni daha iyi sonuçlar elde edebilmenizdir.

Buna ek olarak, eğer başladığınızda hareketsiz bir yaşam tarzınız vardıysa, hafif egzersizlerle başlamalısınız ve fiziksel durumunuz iyileştikçe zorluk düzeyini kademeli olarak arttırmalısınız.

Stresi Azaltmak

Psikolojik stres vücudu etkiler ve kan dolaşımına aşırı miktarda glikoz salınmasına ve sonuç olarak fazladan insülin salgılanmasına neden olabilir. Kronik stres hiperinsülinemiye neden olur.

Bu nedenle stresi azaltmak, hiperinsülinemi tedavisinin bir parçasıdır. Bundan dolayı da uzmanlar genellikle çeşitli gevşeme tekniklerini kullanarak daha az telaşlı bir yaşam sürmenizi tavsiye ederler.

Hiperinsülinemi İçin Farmakolojik ve Cerrahi Tedaviler

Hiperinsülinemi sürecini tersine çevirmek için yaşam tarzı değişikliklerinden daha fazlasının gerektiği zamanlar da vardır. Bu durumlarda, bir hasta, kendi bireysel ihtiyaçlarına göre uyarlanması gereken bir farmakolojik tedaviye ihtiyaç duyabilir.

Bunlar, bir doktorun reçete edebileceği ilaçlardan bazılarıdır:

  • İnsülin salgılama inhibitörleri
  • Dekstroz ya da glikoz salım uyarıcıları
  • İnsülin etkisinin inhibitörleri

Hiperinsülineminin insülin üreten bir pankreas tümörüne bağlı olabileceği zamanlar da vardır. Bu vakalar, bir pankreatektomi gerçekleştirildikten sonra bile biraz daha agresif bir yaklaşım gerektirir.

Pankreasını gösteren bir kadın.
Pankreas tümörleri, hiperinsülinizmin daha az görülen bir nedenidir ve ameliyat gerektirirler.

Hiperinsülinemi Tedavisi ve Yaşam Tarzı

Sizin de görebileceğiniz üzere hiperinsülinemi teşhisi karmaşıktır ve bu durum çoğu zaman fark edilmez. Ancak tedavi protokolünün uygulanması kolaydır. Çoğu vakada, daha sağlıklı bir yaşam tarzına yönelik radikal bir değişiklik durumu önemli bir ölçüde iyileştirecektir.

Son olarak, hiperinsülinemiden muzdarip olan herhangi bir kişi diyetini iyileştirmeli, fiziksel aktivitesini arttırmalı ve stresini azaltmalıdır. Bunun nedeni, tüm bunların kan şekeri seviyelerini düşürmesi ve dolayısıyla insülin salgılanmasını azaltmasıdır. Okuduğunuz için teşekkür ederiz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Madonna R, De Caterina R. Aterogénesis y diabetes: resistencia a la insulina e hiperinsulinemia. Revista Española de Cardiología. 2012;65(4):309-313.
  • Fung J, Berger A. Hyperinsulinemia and Insulin Resistance: Scope of the Problem. Journal of Insulin Resistance. 2016;1(1).
  • Perez de Inestrosa B, Vallecillos Perez M, Torres A, Molina Perez M. Obesidad e hiperinsulinismo. Medicina General y de la Familia. 2014;3(1):5-7.
  • Tovar, Alejandro Pinzón, and Samuel Yucumá Gutiérrez. “Hiperinsulinismo endógeno diagnosticado como epilepsia.” Revista Colombiana de Endocrinología, Diabetes & Metabolismo 3.1 (2017): 51-55.
  • Turcios Tristá, Silvia Elena, et al. “Hipoglucemia por hiperinsulinismo endógeno.” Revista Cubana de Endocrinología 30.2 (2019).
  • Cabezas-Zábala, Claudia Constanza, Blanca Cecilia Hernández-Torres, and Melier Vargas-Zárate. “Aceites y grasas: efectos en la salud y regulación mundial.” Revista de la Facultad de Medicina 64.4 (2016): 761-768.
  • Tárraga López, Bárbara María. “Revisión de los efectos de la dieta cetogénica sobre enfermedades derivadas de la hiperinsulinemia y de la inflamación crónica de bajo grado.” (2019).
  • Rojas, Joselyn, et al. “Insulinorresistencia e hiperinsulinemia como factores de riesgo para enfermedad cardiovascular.” Archivos Venezolanos de Farmacología y Terapéutica 27.1 (2008): 30-40.
  • Burgos SJ, Luis. “Tumores neuroendocrinos del páncreas.” Revista médica de Chile 132.5 (2004): 627-634.
  • DEL SÍNDROME, G. D. E. “Consenso Mexicano sobre el tratamiento integral del síndrome metabólico.” Rev Mex Cardiol 13.1 (2002): 4-30.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.