Hipotermi Hastaları Nasıl Tedavi Edilir?
Bir kişinin vücut sıcaklığı önemli ölçüde düştüğünde hipotermisi olduğu düşünülür. Hipotermi, ciddi hasarın önlenmesi için acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur.
Bu yazıda hipotermisi olan birini tedavi etmek için farklı stratejilerin neler olduğuna bir göz atacağız.
Hipotermi nedir?
Genel bir kural olarak bahsetmek gerekirse, hipotermi, vücut sıcaklığının sıradışı sayılabilecek miktarda düşmesine verilen tıbbi addır. Genel olarak bir kişinin vücut sıcaklığı 35 derecenin veya 95 Fahrenheit’ın altında olduğunda bu kişinin hipotermisi olduğu düşünülür.
Pek çok şey bu durumun oluşmasına yol açabilir.
Sonuçta vücut, kendisini soğuğa karşı koruyan bir dizi mekanizmaya sahiptir. Sıcaklığı düştüğünde sıcaklık üretmek ve vücudu dengelemek için çok sıkı çalışır.
Ancak bu ekstrem durum ısrarla devam ederse, vücut kaybettiği sıcaklığı telafi edemez. Durum böyle olunca, 35 derece veya 95 Fahrenheit’ın altında kalan sıcaklıkta vücut çökmeye başlar. Bunun sebebi, vücudun sıcaklık üretiminin her an kaybettiği sıcaklığa göre daha düşük olmasıdır.
Sonrasında hayati organlar ve kan damarları hasar görmeye başlar. Bu bozukluk düzgün bir şekilde tedavi edilmezse kişi bu durumla ilişkili komplikasyonlar nedeniyle ölebilir.
Hipotermi türleri
Hastanın durumunun ciddiyetine göre, 3 hipotermi türü vardır. Semptomlar genellikle zamanla ortaya çıkarlar ve git gide kötüleşirler.
Bu yüzden aşağıdakileri aklınızdan çıkarmayın:
- Hafif hipotermi (33-35 derece veya 86-95 Fahrenheit): En yaygın belirtiler veya işaretler üşüme veya titremeler, kafa karışıklığı veya zaman ve yer kavramının kaybı, hareket etmekte zorluk. Derinin rengi değişebilir. Dokunulduğunda kişinin çok soğuk olduğu fark edilebilir.
- Orta şiddetli hipotermi (30-33 derece veya 86-95 Fahrenheit): Bu durumda hasta bilincini kaybetmeye başlar. Hafif mırıldanmalar ve gevezelikler görülebilir. Aynı zamanda hastada yoğun bir bilinç uyuşukluğu ve enerji kaybı da olabilir.
- Şiddetli hipotermi (30 dereceden az veya 86 Fahrenheit): Son olarak kişi bilincini kaybeder, kalp atış hızı ve nefes ritmi yavaşlar ve zayıflar. Ayrıca kan basıncı da tavsiye edilen standartların altına düşer.
Bunu da okuyun: Yüksek Vücut Sıcaklığı Ne Zaman Ciddi Olarak Kabul Edilir?
Hipoterminin tedavisi nedir?
Hafif hipotermi sıcak kıyafetlerle ve içeceklerle iyileştirilebilir.
Unutmayın, ilk yardım, acil bir durumda uygulanabilecek bir dizi basit prensipten oluşur. Yaşanan kaza ne olursa olsun, tıbbi yardımın ulaşmasını beklerken, kaza nedeniyle oluşan hasarı en aza indirmeyi deneyebilirsiniz.
Hipotermi durumunda, hemen 112 Hızır acil servisi arayın ve hastanın durumunu kontrol edin. Bunu yapabilmek için nabzını ve nefes alışını kontrol edin ve gerekirse kardiyopulmoner resusitasyon (CPR – Durmuş olan dolaşım ve solunum sistemini yeniden çalışır hâle getirmek için uygulanan yöntemler bütünü) uygulayın.
Daha sonra hastayı sıcaklığı daha uygun olan bir barınağa taşıyın. Ayrıca üzerlerine sıcaklıklarını artırabilecek battaniyeler veya kıyafetler örtmeniz ve üstleri ıslaksa üstlerini değiştirmeniz de tavsiye edilir.
Bir barınak bulamazsanız, hastaya ıslak kıyafetlerinin kuruması ve vücut sıcaklığının artması için sıcaklık verilmelidir. Mümkünse sıcak kompresler koyabilir veya hastaya daha yakın bir konumda durabilirsiniz. Doğrudan sıcaklık uygulamanız tavsiye edilmez çünkü direkt sıcaklık daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Hastanın bilinci açıksa içecekler veya sıcak yiyeceklerle bilinçlerinin açık kalmaya devam etmesini destekleyebilirsiniz. Her durumda hastayı sakinleştirmek için alkol yönetimi tavsiye edilir.
Uygulanması gereken tıbbi tedavi nedir?
Tıp ekibi geldiğinde, hastayı dengelemek için en uygun tedavi prensiplerini hastaya uygulayacaklardır.
Hafif hipotermi durumunda bozukluk pasif ısıtma kullanılarak iyileştirilebilir. Bu teknik kaybolan sıcaklığı telafi etmek için battaniyelerin ve sıcak içeceklerin kullanılmasından oluşur.
Daha ciddi durumlarda, hastanın bilinci kapalı olabilir veya onları sakinleştirmeyi başaramayabilirsiniz. Durum böyle olduğunda doktorlar hipotermiyi yatıştırmak için diğer tekniklere başvuracaklardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
- Bir IV (damar içi) aracılığıyla onlara sıvı vermek. Genelde bu sıvı tuz solüsyonudur.
- Hastanın solunum yollarını ısıtmak için nemlendiren oksijen kullanmak.
- Vücudun belli bölgelerine çeşitli miktarda tuz solüsyonu uygulamak. Bu solüsyon genellikle bir kateter aracılığıyla plevra (göğüs zarı) veya periton kavitesi gibi bölgelerden sokularak uygulanır.
- En ekstrem durumlarda, bir hemodiyaliz makinesi kullanılabilir. Bu makine hastadan kanı alır. Sonra sıcaklığını yükseltir ve daha sonra makineyle kan, hastanın vücuduna geri döndürülür.
Her durumda hipotermi, eğitimli bir tıp ekibi tarafından doğru önlemler alınarak hemen tedavi edilmelidir. Yalnızca hafif şiddetteki durumlarda kıyafetler ve içeceklerle sıcaklığı artırmak, hastanın sağlığını iyileştirmek için yeterli olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Nikolov, N. M., & Cunningham, A. J. (2003). Mild Therapeutic Hypothermia to Improve the Neurologic Outcome After Cardiac Arrest. Survey of Anesthesiology. https://doi.org/10.1097/01.sa.0000087691.31092.12
- Thoresen, M. (2010). Patient selection and prognostication with hypothermia treatment. Seminars in Fetal and Neonatal Medicine. https://doi.org/10.1016/j.siny.2010.05.008
- So, H. Y. (2010). Therapeutic hypothermia. Korean Journal of Anesthesiology. https://doi.org/10.4097/kjae.2010.59.5.299