Kakule: Bilime Göre Faydaları Nelerdir?

Kakule hem tatlı hem de tuzlu tariflerde kullanılabilen, yoğun tadı olan bir baharattır. Bu yazıda bilime göre kakulenin faydalarının neler olduğundan bahsedeceğiz. 
Kakule: Bilime Göre Faydaları Nelerdir?

Son Güncelleme: 15 Ekim, 2020

Kakule, yüzlerce yıl faydalarından bahsedilen bir baharattır. Ancak bilimsel araştırmalar, bu iddiaları kısa bir süre öncesine kadar doğrulamamıştı. Hafif tatlı lezzeti çok sayıda yemeği lezzetlendirdiği için bir baharat olarak kullanımı yaygındır. Ancak pek çok kişi, bu bitkiyi tıbbi özellikleri nedeniyle (Elettaria cardamomum L) tercih eder.

Journal Medicinal & Aromatic Plants’de (Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Dergisi) yayınlanan bir makaleye göre bu madde, Hindistan’dan geliyor. Hatta yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanılıyor. Üstelik hem mutfak hem de kozmetik dünyasındaki en popüler aromatik ajanlardan biri.

Kakulenin faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz?

Öyleyse yazımızı okumaya devam edin!

Kakulenin başlıca faydaları

Kakulenin hem tohumları hem de yağı kullanılarak yapılan ilginç tıbbi uygulamalar var. Hastalıklar söz konusu olduğunda ön saflarda olmasalar da, iyiliğinizi desteklemeye yardımcı olabilirler. Elbette bu, sağlıklı bir diyet bağlamında günlük hayata dahil edildikleri sürece geçerlidir.

‘Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention’ (Hastalıkları Önleme ve Sağlık Alanında Kuru Yemiş ve Tohumlar) isimli kitaptaki bir bölüme göre, bu baharat, anti-enflamatuvar, antioksidan ve sağlık açısından neden pozitif etkileri olduğunu açıklar şekilde antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Üstelik çoğu insan için tüketimi ve her gün hazırlanan bazı şeylerin içine dahil edilmesi güvenlidir.

Peki, kakulenin faydaları nelerdir?

Kakule kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur

Yüksek kan basıncı olan insanlar kakule tüketmekten faydalanabilirler. ‘Indian Journal of Biochemistry and Biophysics’ (Hindistan Biyokimya ve Biyofizik Dergisi) tarafından yapılan bir çalışmaya göre, kakule, primer hipertansiyonu olan hastalarda yüksek kan basıncının azalmasına katkıda bulunuyor. Üstelik fibrinolizi artırıyor ve antioksidatif durumunu geliştiriyor.

Bu baharatın sağlığımız üzerinde neden böyle bir etki yarattığı tam olarak net değildir. Ancak, araştırmacılar bunun, hafif idrar söktürücü etkisiyle ilgisi olduğundan şüpheleniyorlar. Bir başka deyişle, vücudun koruduğu ve hipertansiyon için bir risk faktörü olan sıvıların ortadan kaldırılmasını uyarıyor.

kan basıncı ölçüm

Kakule kronik hastalıklara karşı korur

Anti-enflamatuar özellikleri göz önüne alındığında, kakule, metabolik sendrom kategorisine girenler de dahil olmak üzere, bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların riskini azaltır. Enflamasyon durumu belli bir dereceye kadar gerekliyken, zaman içinde, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Ancak, tıp dergisi ‘Biomedicine & Pharmacotherapy’ (Biyotıp ve Farmakoterapi) yayınlanan bir çalışmada da gösterildiği gibi, kakule, enflamasyonla mücadeleye yardımcı olan polifenol bileşikleri, flavonoidler ve terpenoidler içerir.

Spesifik olmak gerekirse, kilo başına 50 ile 100 mg arası bir doz, sıçan çalışmalarında yaklaşık dört enflamatuvar bileşiği baskı altında tutabilir.

Kakulenin faydaları: Sindirim sağlığına katkı sağlar

Kakulenin en dikkat çekici faydalarından biri sindirim sağlığıyla ilgilidir. Kanıtlara göre kakuleyi diğer tıbbi baharatlar ile birleştirerek mide bulantısı ve kusma gibi yaygın semptomlar yatıştırılabilir. Üstelik uzmanlar ülsere karşı da yardımcı olduğuna inanıyorlar.

‘Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine’ (Asya Pasifik Tropik Biyotıp Dergisi) tarafından yayınlanan hayvanlarla ilgili bir çalışmaya göre diğer türlerle birlikte kakule özleri ülser oluşumunu azaltmaya yardımcı oldu. Üstelik test tüpü çalışmaları kakulenin, ülserlerde ve sindirim sorunlarında başlıca neden olan ‘Helikobakter pilori’ye karşı da koruyabileceğinden bahsediyor.

Kakule ağız bakımına destek olur

Kakulenin geleneksel kullanımlarından biri de ağız sağlığı ile ilişkilidir. Hatta ağız kokusuyla mücadeleye yardımcı olan bir maddedir ve bu nedenle sakızlarda yaygın olarak kullanılır. ‘Dental Research Journal’da (Diş Araştırmaları Dergisi) yayınlanan bir çalışmada, bu baharatın ‘Streptococcus mutans’ ve ‘Candida albicans’ gibi patojenik oral bakterilere karşı etkili olduğuna dikkat çekildi.

Aynı zamanda, 2009 yılında yapılan bir çalışmada, test tüpü vakalarında, kakule özlerinin, çürüklerin yol açtığı beş bakteriyelle mücadelede faydalı olduğu ortaya çıkarılmıştır. Gerçekten de büyümelerini engellemede etkiliydiler. Ancak insanlar üzerindeki bu etkilerini kanıtlamak için daha fazla araştırma  gerekir.

ağız kokusu adam
Kakulenin klasik kullanım şekillerinden biri de ağız kokusuyla savaştır.

Kakulenin diğer faydaları

  • Aromaterapide kullanılan kakule, egzersiz boyunca akciğerlere doğru daha iyi hava akışı ve solunuma katkı sağlayabilir.
  • Çeşitli çalışmalara göre, bu baharattan elde edilen öz, yüksek karaciğer enzimi düzeyini, trigliseritleri ve kolesterolü azaltmaya yardımcı oluyor gibi görünüyor.
  • Antioksidan konsantrasyonları sayesinde, söz konusu endişeli davranışları kontrol etmek olduğunda da kakulenin olumlu etkileri vardır.

Kakule tüketmek güvenli midir?

Bugüne kadar kakule tüketiminin olası olumsuz etkileriyle ilgili herhangi bir veri elimize ulaşmadı. Uzmanlar sağlıklı yetişkinler için kakulenin güvenli olduğunu düşünüyorlar. Ancak ölçülü bir şekilde tüketilmesini öneriyorlar.

Bu arada söz konusu hamile veya emziren kadınlar olduğunda kakulenin tıbbi kullanımına karşı uyarıyorlar. Bu gibi durumlarda kullanımıyla ilgili halihazırda hiçbir veri bulunmadığından, çocuklar söz konusu olduğunda da aynı uyarı geçerlidir.

Bu baharatın faydalarından yararlanmak için en iyi yöntem yiyeceklere doğal olarak eklemektir. Takviyeleri vardır ancak onlar Gıda ve İlaç Derneği (Food and Drug Association) tarafından regüle edilmemektedir. Bu nedenle onları ihtiyatlı bir şekilde almalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Korikanthimathm, Vs & Prasath, D. & Rao, Govardhana. (2001). Medicinal properties of Elettaria cardamomum. J Med Aromat Plant Sci. 22/23.
  • Sengottuvelu, S. (2011). Cardamom (Elettaria cardamomum Linn: Maton) Seeds in Health. In Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention (pp. 285–291). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375688-6.10034-9
  • Verma SK, Jain V, Katewa SS. Blood pressure lowering, fibrinolysis enhancing and antioxidant activities of cardamom (Elettaria cardamomum). Indian J Biochem Biophys. 2009;46(6):503‐506.
  • Lumeng CN, Saltiel AR. Inflammatory links between obesity and metabolic disease. J Clin Invest. 2011;121(6):2111‐2117. doi:10.1172/JCI57132
  • Khorasani F, Aryan H, Sobhi A, et al. A systematic review of the efficacy of alternative medicine in the treatment of nausea and vomiting of pregnancy. J Obstet Gynaecol. 2020;40(1):10‐19. doi:10.1080/01443615.2019.1587392
  • Mutmainah, Susilowati R, Rahmawati N, Nugroho AE. Gastroprotective effects of combination of hot water extracts of turmeric (Curcuma domestica L.), cardamom pods (Ammomum compactum S.) and sembung leaf (Blumea balsamifera DC.) against aspirin-induced gastric ulcer model in rats. Asian Pac J Trop Biomed. 2014;4(Suppl 1):S500‐S504. doi:10.12980/APJTB.4.2014C972
  • Mahady GB, Pendland SL, Stoia A, et al. In vitro susceptibility of Helicobacter pylori to botanical extracts used traditionally for the treatment of gastrointestinal disorders. Phytother Res. 2005;19(11):988‐991. doi:10.1002/ptr.1776
  • Sharma R. Cardamom comfort. Dent Res J (Isfahan). 2012;9(2):237. doi:10.4103/1735-3327.95243
  • Aneja, K & Joshi, Radhika. (2009). Antimicrobial Activity of Amomum subulatum and Elettaria cardamomum Against Dental Caries Causing Microorganisms. Ethnobotanical Leaflets. 13.
  • Patil, Shrikant & Sreekumaran, E & Krishna, A.. (2011). EVALUATION OF THE EFFICACY OF CARDAMOM AROMATHERAPY ON AEROBIC FITNESS & AUTONOMIC FUNCTIONS AMONG STUDENTS. 1 2 1. Journal of Health and Allied Sciences NU. 01. 10.1055/s-0040-1703515.
  • Nitasha Bhat GM, Nayak N, Vinodraj K, Chandralekha N, Mathai P, Cherian J. Comparison of the efficacy of cardamom (Elettaria cardamomum) with pioglitazone on dexamethasone-induced hepatic steatosis, dyslipidemia, and hyperglycemia in albino rats. J Adv Pharm Technol Res. 2015;6(3):136‐140. doi:10.4103/2231-4040.157981
  • Masoumi-Ardakani Y, Mahmoudvand H, Mirzaei A, et al. The effect of Elettaria cardamomum extract on anxiety-like behavior in a rat model of post-traumatic stress disorder. Biomed Pharmacother. 2017;87:489‐495. doi:10.1016/j.biopha.2016.12.116

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.