Kanda Yüksek Monosit Düzeyi: Belirtileri ve Tedavileri

Enfeksiyonlar kandaki monosit seviyesinin yüksek olmasının tek sebebi değildir, bu durum kanserojen ya da enflamatuvar süreçler dolayısıyla da gerçekleşebilir.
Kanda Yüksek Monosit Düzeyi: Belirtileri ve Tedavileri

Tarafından yazılmıştır Carmen Martín

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Kanımız pek çok insanın bildiğinden daha fazla hücre tipi ve maddesi içerir. Bunun bir örneği monosit hücreleridir. Monositler kanda dolaşan bağışıklık sistemi hücreleridir.

Kemik iliği daha sonra kan yolu ile çeşitli dokulara ulaşan monosit hücrelerini üretir. Bu hücreler dokulara ulaştıklarında makrofajlar haline gelirler ve koruma işlevlerini yerine getirirler. Vücuttan belirli atık maddeleri ve tehlikeli elementleri uzaklaştırmaktan sorumlulardır. Dahası, bu hücreler enflamatuvar süreçlerde de aksiyon gösterirler.

Genel olarak, monosit hücreleri kandaki hücrelerin tamamının %4 ila %8’i arasındaki kısmını oluştururlar. Ancak, yoğunlukları yaş, enfeksiyonlar ya da aktif bir enflamatuvar süreç bulunup bulunmamasına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Bu yazımızda kanınızdaki monosit düzeyinin yüksek olmasının muhtemel sebeplerini açıklayacağız. Bu, bir kan testi sırasında ya da kişinin bağışıklık durumunun bilinmesi gerektiğinde hesaba katılması elzem olan bir faktördür.

Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Basit Bir Kan Testi Tümörün Yerini Tespit Edebilir

Kandaki Monosit Seviyesi Neden Yükselir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, monositler bağışıklık sistemine ait olan hücrelerdir. Enflamatuvar ve bulaşıcı süreçlerde anahtar oyunculardır. Tıp uzmanları, oranları tüm kan hücrelerinin %8’ini aştığında seviyelerini yüksek olarak değerlendirir.

Kandaki monosit seviyesinin yüksek olmasının semptomlara yol açması zorunlu değildir. Ancak genelde ortaya çıkan şey bu yükselişe neden olan durumun semptom ve işaretçileridir. Kısaca, bunun en yaygın nedenlerinin şunlar olduğunu söyleyebiliriz:

  • Enfeksiyonlar. Gerçek şu ki, geçici enfeksiyonlar dahi söz konusu olsa, enfeksiyonlar bunun en yaygın nedenidir.
  • Otoimmün ve enflamatuvar hastalıklar. Bunların en yaygın olanı romatoid artrittir.
  • Kan hastalıkları.
  • Lösemi ve lenfoma gibi kanserojen süreçler.
Kan testi yapmak için kan almış bir sağlık personeli.
Kan testleri tıbbi personellerin vücutta bulunan akyuvar ve alyuvar sayılarını bilmelerine olanak sağlar.

Enfeksiyon Dolayısıyla Monosit Seviyesinin Yüksek Olması

Bu en yaygın olan nedendir. Monosit seviyeleri hem soğuk algınlığı gibi basit bir enfeksiyondan dolayı, hem de tüberküloz gibi kronik bir enfeksiyondan dolayı artış gösterebilir. Ancak, monosit seviyelerinin yüksek olduğunu gösterebilen kan testleri spesifik değildir.

Enflamatuvar Hastalıklar

Bu hücreler vücutta enflamatuvar bir sürecin gerçekleştiğinin bir göstergesi de olabilir. Romatoid artrit söz konusu olduğunda durum budur. Bu, eklemleri etkileyen ve ağrı ve hareket kaybına neden olan kronik bir enflamatuvar bozukluktur.

Bu yazımız ilginizi çekebilir: Depresyon Teşhisi İçin Kan Testi

Kan Tümörleri

Kan hücreleri de neoplastik süreçler yaşayabilir. Bu da, farklı hücre türlerinin kontrolsüz bir şekilde büyüyüp konsantrasyonlarını arttırabilecekleri anlamına gelir. Bundan dolayı, bu durum da kandaki monosit seviyesinin yüksek olmasına neden olabilir.

Kandaki alyuvar ve akyuvarlar.

Doktorlar Kandaki Monosit Seviyesinin Yüksek Olduğunu Nasıl Tespit Ederler?

Tam bir kan sayımı da içeren kan testleri kanda bulunan tüm hücreleri gösterir. Bu, bu durumu saptamanın basit ve etkili bir yoludur. Ancak, yukarıda da bahsettiğimiz üzere bazı veriler spesifik değildir ve daha derinlemesine çalışılmalıdır.

Monosit sayılarına bağlı olarak bunun hangi süreçten kaynaklanma sebebinin daha yüksek olduğu belirlenebilir. Örneğin seviyelerde hafif bir artış varsa bu büyük ihtimalle hafif bir enfeksiyondan kaynaklanmaktadır. Diğer yandan, eğer seviyeler aşırı derecede yüksekse bu lösemi varlığına işaret edebilir.

Doktorlar, monositlerin konsantrasyonunu analiz etmekten sorumludur. Gerekli görmeleri durumunda eğer varsa enfeksiyonu ya da enflamatuvar süreci bulabilmek için daha fazla test isteyebilirler. Bundan dolayı, hastanın bu duruma eşlik eden başka semptomları olup olmadığını bilmek fazlasıyla önemlidir. Kandaki monositlerin yüksek olması için herhangi bir tedavi yoktur. Onun yerine, tedavi altta yatan problemi çözmeye odaklanır.

Bununla birlikte, egzersizin de monosit sayınızı arttırmanın bir yolu olabileceğini de vurgulamalıyız. Bunun sebebi egzersizin bağışıklık sisteminizin işleyişini düzenlemeye yardımcı olması ve doğal bir anti-enflamatuvar görevi görmesidir.

Sonuç olarak, monosit seviyelerinizin yüksek olmasının pek de spesifik olmayan bir işaret olduğunu hatırlamak önemlidir. Bir teşhis alabilmek için doktorunuzu görmeniz gerekir. Ek olarak, bu durum çoğu zaman hafif ve geçici bir enfeksiyonun sonucudur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.