Karın Guruldaması Hakkında Bilmedikleriniz

Eğer karnınız sizi utandıran sesler çıkarıyorsa, bunun sebebi muhtemelen besinleri az çiğneyip yuttuğunuz içindir. Az çiğneme yüzünden oluşan gazlar bitki çaylarıyla rahatlatılabilir.
Karın Guruldaması Hakkında Bilmedikleriniz

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Karın guruldaması sadece açlıktan olmaz. Vücudunuzun bir şey yemek istediğini belirttiğini düşünseniz de, vermek istediği mesaj bundan daha fazlası olabilir.

Sindirim sisteminiz

Mideniz ile sindirim sisteminiz arasındaki ilişkiyi anlamanız, midenizden neden ses geldiğini anlamanız için çok önemlidir.

Sindirim sisteminiz basit olarak ağızda başlayan ve anal kavitede sonlanan uzun bir tüp gibidir. Aslında çalışma sistemi çok basittir, fakat diğer organlar tarafından etkilendiği için karışık bir hale gelmektedir.

Yediğiniz besinler, vücudunuzda peristaltik kas hareketleri ile sindirilerek yol almaktadır. Bu kasılmalar sırasında, vücudunuzdaki sıvılar katı ve midesel asitlerle birleşmektedir.

mide

Vücudunuzdaki çoğu ses, sindirim sisteminiz midenize giren şeyleri midedeki sıvılarla karıştırmaya çalışırken oluşur. Sindirim sisteminizdeki hava, bağırsaklarınızdaki hareketlerle bozulmaya başlar, bu da patlama sesine benzer bir ses oluşturur.

Bu sesler açlık seviyenize bağlı olmaksızın herhangi bir zamanda oluşabilir. Tek bir fark vardır, o da mideniz dolu olduğu zaman bu seslerin daha az fark edilmesidir.

Peki, eğer mideniz boşsa, neden sindirim sisteminiz kasılmaya devam ediyor? Mideniz tamamen boş olmadan en az 2 saat önce sinir sistemini etkileyen belli başlı ögeleri üretmeye başlar ve beyninize “yemek ye” mesajını gönderir.

Beyin, bu sinyallere cevap vererek peristaltik hareketleri başlatır. Bu kasılmalar midenizi boşaltmayı tamamlar, ve hatta midenizin açlık hissetmesine neden olarak, tekrar yemek yeme isteği doğurur.

Aşırı karın guruldaması neden olur?

Yukarıda bahsettiğimiz her şey vücudumuzun olağan aktiviteleridir. Mideniz aşırı guruldadığında, bu sadece sağlığınızı değil, aynı zamanda sindirim sürecinizi de etkiler.

Karın guruldaması, sık sık sebepsiz yere görülür. Hoşumuza gitmeyen bu sesler açlıktan daha fazla şey ifade ediyor olabilir.

Sıkı diyetler

Eğer gün içinde veya geceleyin, normalde yediğinizden daha az yediyseniz, sindirim sisteminizin kafasını karıştırmış olabilirsiniz. Belli başlı besinleri veya yüksek kalorileri barındıran gıdaları içeren sıkı diyetler genelde aşırı karın guruldamasına neden olur, çünkü eğer besin hızlıca sindirilebiliyorsa, vücudunuza açlık işaretleri gönderir.

Meşrubat tüketimi

Midenizdeki gazların ve havanın karışımı da karın guruldaması nedeni olabilir. Eğer meşrubat ve karbonatlı, gazlı içecekler tüketiyorsanız sindirim sisteminizdeki baloncuk sayısını arttırarak mide seslerinin oluşmasına sebep olabilirsiniz.

Eğer vücudunuz bu gazlardan doğal yollarla kurtulamıyorsa, bu süreç sindirim sisteminizi yavaşlatıyor olabilir. Aşırı hızlı yemek veya yemek yerken hava yutmak da karın guruldaması nedenidir.

meşrubat

Gıda hassasiyeti

Süt, yoğurt, krema ve peynirdeki laktoz genellikle en çok bilinen hassasiyet kaynağı elementtir. Bu içerikler midenizde çok fazla kalırsa, buralardaki bakterilerin ekstra gaz ve baloncuk yapmasına sebep olur. Eğer herhangi bir gıdaya karşı intoleransınız varsa o gıdayı tüketmemelisiniz.

Ülser

Sindirim sisteminizdeki ülser de bu seslerin başka bir sebebi olabilir, sadece zamanı ve sisteminizdeki havanın büyüklüğü değişir. Bu durum genellikle acı ve rahatsızlıkla birlikte oluşur ve açlıkla hiç bir ilgisi yoktur. Beslenme düzeninizi her zaman bu rahatsızlığınıza göre şekillendirmelisiniz.

Hassas bağırsak sendromu

Bu rahatsızlığın semptomları ülserin semptomları ile benzerdir, çünkü midesel seslerin yanı sıra belli başlı yiyecekleri tükettiğinizde acıya sebep olurlar.

bağırsak

Bu durumu nasıl kontrol edebilirsiniz?

Karın guruldamasını azaltmak veya kontrol altına almak için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunuyor:

  • Yediğiniz şeyleri iyice çiğneyin. Eğer vücudunuz, midenizdeki katı ve sıvıları uygun şekilde karıştırırsa daha az gaz oluşur.
  • Yemekten sonra 1 bardak bitki çayı için, örneğin nane çayı içmek midenize iyi gelir.
  • Yemek yerken çok derin nefes almayın, çünkü bu şekilde sindirim sisteminize daha fazla hava sokmuş olursunuz.
  • Daha az yemeye çalışın. Atıştırmalıklar daha kolay sindirilir ve midenizin beyninize açlık işaretleri göndermesine izin vermez.
karın


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.