Kuru Cildin Temel Sebepleri Nelerdir?

Çoğu insan bir noktada cilt kuruluğu yaşar. Yaşlanma, soğuk iklim ve kimyasal tahriş edici maddelerin tümü kuru cildin nedenleridir.
Kuru Cildin Temel Sebepleri Nelerdir?

Son Güncelleme: 19 Ocak, 2021

Kuru cilt veya kseroz, her yaştan insanı etkileyen ve vücudun farklı bölgelerinde görülebilen yaygın bir dermatozdur. Cildin bozulmadan kalması ve esnekliğini sürdürmesi için tutarlı bir %10 ila %15 su içeriğine ihtiyacı vardır, bu nedenle düşük yüzdeler elastikiyeti olumsuz etkiler. Fakat kuru cildin temel nedenleri nelerdir ve cilde ne yapar?

Cilt kuruduğunda kaşıntıya neden olur ve bu, daha sonra aşınmalara ve hatta enfeksiyona yol açabilir. Kuru alanlarda nemlendirici kullanarak, banyo ürünlerini değiştirerek ve lipit bileşenlerini yenilemek için losyonlar veya nemlendiriciler kullanarak bu sonuçlar en aza indirilebilir.

Kuru cilt nasıl gözükür?

Cilt çok fazla nem kaybettiğinde ve susuz kaldığında kuruyabilir ve çatlayabilir. Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre, kuru cildin bazı belirti ve semptomları şunları içerir:

  • Kuruluk ve daha belirgin ince çizgiler
  • Kaşıntı
  • Çatlak veya pullu cilt
  • Pürüzlülük
  • Kırmızılık

Kuru cilt vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir ve en sık ellerde, kollarda ve bacaklarda görülür. Vücudu susuz bırakmamak yalnızca cildin görünümünü ve işlevini iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda vücudun diğer organlarının da düzgün çalışmasını sağlamaya yardımcı olur.

Cildi çatlamış kadın görseli
Kuru cilt, koruyucu bariyere zarar vererek cildi bakteriyel enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakır.

Kuru cildin nedenleri nelerdir?

Kseroz veya kseroderma, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Bir kişinin ortamındaki değişiklikler, yeni bir cilt bakım ürününün kullanımı, yaş veya hastalık nedeniyle ara sıra ortaya çıkabilir. Öte yandan, bazı insanlar kronik kserozdan muzdarip olabilir.

İnsanların çoğu, iç veya dış faktörler nedeniyle yılın bir noktasında kuru cilt krizleri yaşar. Aşağıda en yaygın olanlardan bazıları verilmiştir.

Hastalık

Diyabet, tiroid hastalığı, böbrek hastalığı, kontakt dermatit ve atopik dermatitin tümü aşırı kuru cilde neden olabilir. Bu koşullar hem cildi hem de gözlerin nem içeriğini değiştirebilir. Yani cilt kuruluğunun yanı sıra rahatsız edici kuru gözlere de neden olabilirler.

Kuru cildin en yaygın semptomu kaşıntıdır, bu durumun sürekli ve bazen dayanılmaz olan bir yan etkisidir. Bu nedenle, bu koşullarla yaşayan insanların kuruluğu önlemek için sürekli nemlendirici kullanması önemlidir.

İlginizi çekebilir: Atopik Dermatit Nedir?

Aşırı iklim koşulları

Hem dış hem de iç havanın kurutucu hale geldiği (ısıtıcılar sebebiyle) kış aylarında, kan iç organları sıcak tutmak için epidermisten çekilir. Bu, cildin oldukça hızlı kurumasına neden olabilir. Yelpazenin diğer tarafında sıcak, kuru iklimlerde, havadan gelen ısı ve klima kullanımı cildin nemini yok eder.

Bu tür iklimlerde yaşayan insanlar (ve ziyaretçiler de) daha kısa duş almaya ve mümkün olduğunda ılık su kullanmaya çalışmalıdır. Sonrasında cildi korumaya yardımcı olması için nemlendirici sürmenizi öneririz.

Aşırı banyo

Çok sık duş almak, kuru cildin en yaygın nedenlerinden biridir. Piyasadaki birçok sabun ve duş jeli, bir kişinin cildindeki kir ve yağları parçalayan yüzey aktif maddeler içerir. Bunlar cildin güzel ve temiz hissetmesine yardımcı olurken, bu işlem cildi kurutabilir ve kısa ve orta vadeli hasara neden olabilir.

Bunun nedeni, kimyasal ürünlerin ayrım yapmaması ve ciltteki önemli lipit bariyerlerini kaldırması, mikropların ve bakterilerin içeri girmesine izin vermesidir.

Yaşlanma

Yaşla birlikte keratinizasyon (doğal pul pul dökülme) sürecindeki değişiklikler ve cildin dış tabakasındaki lipitler nedeniyle kseroz gelişme olasılığı artar.

Yaklaşık 40 yaşlarında vücut, cildin yumuşak ve genç kalmasını sağlayan sebum üretimini büyük ölçüde azaltır. Her geçen yıl sebum üretimi azalmaya devam ederek cildin daha kolay kurumasına neden olur.

Kseroz yaygın bir durum olmasına rağmen, yaşlanmayla yakından ilgilidir; ancak yaşlanma sırasında bile cildi nemli ve sağlıklı tutmak için pek çok ipucu vardır.

Sigara içmek

Sigara, cildin erken yaşlanmasına neden olabilecek toksinler ve kimyasallar içerir. Bu, hızlandırılmış yaşlanma süreciyle birlikte cildin daha da kurumasına neden olabilir.

Sıklıkla sigara içen kişilerin yüzlerindeki cilt tabakası kurudur ve ağız çevresinde kırışıklıklar vardır. Sigara, cildin kolajeninin ve dermisin temelini oluşturan küçük elastik liflerin bozulmasını hızlandırır. Bu nedenle sigara erken yaşlanmayla bağlantılıdır.

Daha fazlasını keşfedin: Sağlıklı Cildin Düşmanı Olan 7 Şey

Cildin pH’ı nedir ve kuru cilt ile ne ilgisi vardır?

pH ölçeği 1 ila 14 arasında değişir. 7’lik bir pH nötr olarak kabul edilir ve bunun altındaki herhangi bir şey asidik, üzerindeki herhangi bir şey alkalidir. İnsan derisinin dış tabakasının pH değeri 4 ila 6 arasındadır, bu da doğal olarak asidik olduğunu gösterir.

Deri sebum, amino asitler ve yağ asitlerinden oluşur. Son iki ismin verebileceği gibi, bu bileşenlerin tümü asidiktir ve bu da cildin bakteri kolonizasyonunu önlemesine yardımcı olur. Aynı şekilde, lipit tabakası, doğal bir su itici olarak birlikte çalışan yağ asitleri, kolesterol ve seramidlerden oluşur.

Hastalığa neden olan bakterilerin çoğu, insan cildinin asitliği tarafından kolayca engellenir. Ancak bu koruyucu bariyer, cilt kuru veya hasar gördüğünde verimli bir şekilde çalışamaz.

Cildin iç katmanlarının pH değeri yaklaşık 7,4’tür ve bu, bakteri kolonilerinin gelişmesi için ideal düzeydir. Bu nedenle kseroz, bulaşıcı dermatit için bir risk faktörüdür.

Bacağına krem süren kadın
Düzenli olarak nemlendirici kullanmak cildi korumanın kolay ve etkili bir yoludur.

Kuru cildi nemlendirmek

Bir kişinin cilt kuruluğu veya kserozu yaşarken yapabileceği en iyi şey, ılık suyla kısa duşlar almak ve kuruduktan hemen sonra bol miktarda nemlendirici uygulamaktır. Bu, cildin koruyucu bariyerini güçlendirmek için gereken nemlendiricileri emmeye en açık olduğu zamandır.

Unutmayın, kaşıntı, kuru cildin klasik bir belirtisidir. Bu nedenle, en ufak bir kaşıntının ilk belirtisinde, cildinizin nemlendirilmesi gerektiğini aklınıza getirin ve favori nemlendiricinizi uygulayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Pons-Guiraud A. Dry skin in dermatology: a complex physiopathology. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2007;21 Suppl 2:1-4. doi:10.1111/j.1468-3083.2007.02379.x
  • Hashizume H. Skin aging and dry skin. J Dermatol. 2004;31(8):603-609. doi:10.1111/j.1346-8138.2004.tb00565.x
  • Siddappa K. Dry skin conditions, eczema and emollients in their management. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2003;69(2):69-75.
  • Gin, H., et al. “Treatment by a moisturizer of xerosis and cracks of the feet in men and women with diabetes: a randomized, double‐blind, placebo‐controlled study.” Diabetic Medicine 34.9 (2017): 1309-1317.
  • Andriessen A. Prevention, recognition and treatment of dry skin conditions. Br J Nurs. 2013;22(1):26-30. doi:10.12968/bjon.2013.22.1.26
  • Ali SM, Yosipovitch G. Skin pH: from basic science to basic skin care. Acta Derm Venereol. 2013;93(3):261-267. doi:10.2340/00015555-1531
  • Lambers H, Piessens S, Bloem A, Pronk H, Finkel P. Natural skin surface pH is on average below 5, which is beneficial for its resident flora. Int J Cosmet Sci. 2006;28(5):359-370. doi:10.1111/j.1467-2494.2006.00344.x
  • Misery L. Nicotine effects on skin: are they positive or negative?. Exp Dermatol. 2004;13(11):665-670. doi:10.1111/j.0906-6705.2004.00274.x
  • Augustin, Matthias, et al. “Diagnosis and treatment of xerosis cutis–a position paper.” JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft 17 (2019): 3-33.
  • Yadgar, Ramsin Joseph, and Adam J. Friedman. “Efficacy of a Skin Condition-Adapted Solution for Xerosis and Itch Relief Associated With Aging.” Journal of drugs in dermatology: JDD 15.11 (2016): s91-s94.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.