Leke Düzeltici Kremler: Bilmeniz Gereken Her Şey

Lekeler genellikle yüz, boyun veya ellerin derisinde görülür. Leke düzeltici kremlere başvurmanın yanı sıra, onlarla savaşmak için yıl boyunca güneş kremi kullanmak iyi bir fikirdir.
Leke Düzeltici Kremler: Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Cildinizdeki lekelerin gerçekten giymek istediğiniz o yaz kıyafetini mahvetmesi hiç başınıza geldi mi? İster inanın ister inanmayın, bu en yaygın kozmetik sorunlardan biridir. Bu korkunç lekelerle savaşmak için leke düzeltici kremler kullanabilirsiniz.

Peki, bu kremler size nasıl yardımcı olur?

Leke düzeltici kremlerin etkileri, tedavi ettiğiniz lekenin türüne bağlıdır. Sonuç almak için tutarlı olmalısınız ve bir yandan da güneş kremi kullanmayı unutmamalısınız. Ancak, bazı kremler sadece geceleri kullanılabilir.

Bu tür kremler, melanin üretimini yavaşlatan ve hücre yenilenmesini uyaran pigment giderici maddeler içerir.

Hiperpigmentasyon veya leke türleri

gözün altında bir deri lekesi

Bir Mayo Clinic makalesinin açıkladığı üzere, melanin topaklaştığında veya yüksek konsantrasyonlarda üretildiğinde güneş lekeleri ortaya çıkar. Melanin, cilde rengini veren doğal bir pigmenttir. İki tür hiperpigmentasyon vardır:

  • Melanik. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, artan melanin üretimi nedeniyle ortaya çıkar. Bu gruba çiller, melazma veya iltihaplanmaya bağlı hiperpigmentasyon içerir. Nokta düzeltici kremler onları tedavi edebilir.
  • Melanositik. Pigment hücrelerinin (melanositler) lokal proliferasyonundan kaynaklanırlar. Bunlara senil lentigolar, basit lentigolar ve benler dahildir. Nokta düzelticiler onlar için çalışmaz.

En yaygın lekeler

Ciltte en sık görülen lekeler şunlardır:

  • Güneş lentigoları. Çillerden daha büyük düz noktalar oluşturan güneş lekeleridir.
  • Çiller. Küçük, düzensiz kahverengi lekelerdir.
  • Kloazma veya hamilelik maskesi. Genellikle yanlarda, alında, dudakların üst kısmında ve yanaklarda görülür. Kloazma gravidarum veya melazma olarak da bilinir.
  • Berloque dermatit. Family Medicine’de yayınlanan bir makaleye göre bunlar, özellikle ultraviyole ışınlarıyla temas ettiklerinde, belirli parfümlerin kullanımına bağlı olarak boyunda oluşan lekelerdir.
  • Akne lezyonları, herpes zoster veya alerjik kontakt dermatit sonrası skar veya post-inflamatuar hiperpigmentasyon.

Leke düzeltici kremler: Bileşenleri

havlu üstünde krem

Leke düzeltici kremler farklı formlarda gelir: serum, jel, emülsiyon, hidroalkolik solüsyon ve maske. Böylece tüm cilt tiplerine uyum sağlarlar.

Leke düzeltici kremler farklı aktif maddeler içerir. Leke düzelticinizin hangilerini içerdiğini keşfetmek için etiketi okumanız yeterlidir. Bunlar genellikle şunları içerir:

  • %5-15 C vitamini gibi antioksidanlar.
  • Mekinol. %2-10 konsantrasyon. Bu madde, melanositlerin metabolik süreçlerini önleyerek deride geri dönüşümlü bir depigmentasyon meydana getirir. Therapeutics for the Clinician tarafından yayınlanan bir çalışma, güneş lentigoları için etkinliğini doğrulamaktadır.
  • Azelaik asit. %10 ila %20 konsantrasyonlarda. MedlinePlus’taki bir yayına göre antibakteriyeldir.
  • %5 niasinamid
  • Kojik asit
  • Bitki özleri. Ayı üzümü, arbutin, meyan kökü, papatya veya dut.
  • Asitler. %1 ila %2 oranında fitik, %2 ila %8 oranında alfa-lipoik ve %1 oranında ellagik gibi.
  • Alfa hidroksi asitler. Bir NIH yayınının belirttiği üzere, lekelerin görünümünü en aza indirmek için cildi pul pul dökme işlevine sahiptirler.
  • Salisilik asit gibi keratolitikler.

Yukarıda bahsettiklerimize ek olarak, retinoik asit ve hidrokinon gibi tıbbi reçete gerektiren diğer bileşenler de eklenebilir. Sahip olabilecekleri çeşitli kullanımlar nedeniyle, bir dermatolog sizin cildinize ve durumunuza uygun olan ürünü belirleyip, reçeteleyecektir.

Leke düzeltici kremler ve güneş kremi

Lekeler, güneşe maruz kalmanın kötüleştirebileceği kronik bir süreçtir. İspanyol İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun önerdiği üzere, ilkbahar ve yaz aylarında güneş kremini güneşe çıkmadan yarım saat önce sürmeli ve her iki saatte bir tekrar uygulamalısınız.

Ayrıca, yüzüyorsanız veya yoğun bir spor aktivitesi yapıyorsanız, gün içerisinde tekrar güneş kremi sürmelisiniz. Her gün güneş kremi kullanmanın önemini unutmayın. Diğer avantajlarının yanı sıra güneş kremi, cildi UVA ışınlarının neden olabileceği hasara karşı koruduğu için harika bir yaşlanma karşıtı kremdir.

avucuna krem sıkan kadın

Leke düzeltici kremler nasıl uygulanır

Genel kural, cilt alışana kadar bir veya iki hafta boyunca geceleri kullanılmasıdır. İlk uygulamalarda hafif bir batma hissetmeniz normaldir. Ancak, tahriş devam ederse, kullanmayı bırakmalı ve size reçete eden dermatoloğa danışmalısınız.

Bazı leke düzeltici kremler için reçete gerekmese de, daha fazla tedavi güvenliği ve etkinliğini garanti ettiği için bir uzmana danışmak çok önemlidir. Ayrıca, bazı ürünler daha fazla tahriş edici ve ışığa duyarlı olma eğilimindedir, bu nedenle doktorlar genellikle bunları geceleri uygulamanızı önerir.

İstediğiniz sonuçları elde ettiğinizde, dermatoloğunuzun talimatlarını izleyerek güneşten korunma rejiminize devam etmek iyi bir fikirdir. Ayrıca dermatolog, yeni lekelerin ortaya çıkmasını önlemeye ve var olanları azaltmaya yardımcı olan gıda takviyeleri de önerebilir.

Leke düzeltici kremler: alışkanlıklar fark yaratır

Leke düzeltici kremler, lekelerin azalmasına ve cilt tonunun eşitlenmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, tedaviden alacağınız sonuçlar büyük ölçüde günlük yaşamınızda güneş kremi kullanıp kullanmadığınıza bağlıdır.

Lekeleri doğru bir şekilde tanımlamanız da önemlidir. Bazıları leke düzeltici kremlerin uygulanmasıyla düzelmezken, diğerleri düzelir. Bu nedenle, profesyonel tavsiye almak her zaman en iyisidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.