Mantar Yemenin Faydaları

Mantar yemenin faydaları çoktur, çünkü bu yiyecek çinko, selenyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller açısından zengindir.
Mantar Yemenin Faydaları
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

İster inanın, ister inanmayın mantar çok besleyicidir ve mantar yemenin faydaları da oldukça fazladır. Zaten et yemeyen insanlar, yemeklerini daha zengin hale getirmek için tavuğa benzer bir yapıya sahip olan bu yiyeceği sık sık kullanırlar.

Mantar risotto ve omlet gibi yemeklere de sık sık ilave edilir. Ancak, onu çok daha değişik şekillerde deneyebilir ve çeşitli malzemelerle birlikte kombine edebilirsiniz. Aslında, mantar çok farklı baharat ve çeşni veren bitkilerle birlikte daha lezzetli olur. Sıcak veya soğuk yenebilir.

Mantar yemenin faydaları

Mantar sever misiniz? Sizce mantarı yeterince yiyor musunuz? Eğer şüpheniz varsa, aşağıda bahsettiğimiz bazı faydalarına göz atabilirsiniz. Yapılan pek çok çalışma mantarın fevkalade farklı bir yiyecek olduğunu vurgulamıştır.

Bir kez mantar yemenin faydaları nelermiş öğrendikten sonra, onu diyetinize daha sık ilave etme konusunda tereddüt yaşamayacaksınız!

1. Harika bir antioksidan kaynağıdır

Mantar oldukça önemli besinlerin kaynağıdır. Bunlardan biri selenyumdur. Bu mineral antioksidan özelliklere sahiptir ve cildin esnekliğini sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hava kirliliğinden dolayı çevrede bulunan ağır metallerin zehirli etkilerini giderir.

Bu yüzden diyebiliriz ki, mantar, özellikle erken yaşlanmayı önleme söz konusu olduğunda cildinizin sağlığını koruyan bir besindir.

2. Potasyum ve fosfor içerir

Mantar başka iki önemli mineral yönünden de zengindir: potasyum ve fosfor. Potasyum vücudun düzenli sinirsel ve kassal fonksiyonlara sahip olmasını, normal kan basıncını sürdürmesini ve elektriği (kalp fonksiyonu ve kas kasılması için gerekli olan) iletmesini sağlar. Ayrıca ozmotik dengenin sağlanmasında ve protein üretiminde (mantardaki amino asitlerden dolayı) payı vardır.

Bu arada, insan vücudu büyüme, hücrelerin ve dokuların korunması ve onarımı için protein üretiminde fosfora ihtiyaç duyar. Buna bağlı olarak, kemik ve diş oluşumunda ve aynı zamanda saç ve cilt sağlığında da rol oynar. Tüm bunlara ek olarak fosfor, sağlıklı böbrek, sinir uyarımı ve kas kasılması işlevine katkıda bulunur.

mantarları kesip yemek için hazırlamak

3. B vitaminleri yönünden zengindir

Mantar, B vitaminleri yönünden zengindir. Bu vitaminler hücresel metabolizmada rol alırlar ve böylece vücut ihtiyacı olan enerjiyi sağlayabilir.

Mantar ayrıca niasin (vitamin B3), vitamin B6 (piridoksin) ve kobalamin (vitamin B12) yönünden de zengindir.

4. Tok hissetmenize yardımcı olur

Mantar yemenin bir başka faydası da iyi miktarda lif içermesi ve böylece iştahınıza gem vurmayı sağlamasıdır. Aşırı yemekten kaçınmanın bir hilesi de kendinizi aç bırakmaksızın öğün aralarında tabaklarınıza küçük porsiyonlarla birlikte lif yönünden zengin gıdalar eklemektir.

Mantarın etkisini arttırmak için iyi bir alternatif olarak diyetinize salatalar ekleyebilirsiniz. Mantarı yeşil sebzelerle ve tam tahıllı ürünlerle kombine etmeyi deneyin. Bu sizi aşırı yemekten koruyacaktır.

Mantar yemenin faydaları hoşunuza gidecek

Toparlarsak, mantar yemek tam ve dengeli beslenmeyi sağlar ve öğün aralarında atıştırmayı da önlemeye yardım eder. Sağlıklı, pişirmesi kolay ve çok yönlü bir besin kaynağıdır.

Bu sağlıklı besinden faydalanmak için mümkün olduğunca onu farklı tariflerle denemeye çalışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Wasser SP. Medicinal Mushrooms in Human Clinical Studies. Part I. Anticancer, Oncoimmunological, and Immunomodulatory Activities: A Review. Int J Med Mushrooms. 2017;19(4):279-317.
  • Fernández Falcón L, Figueras Savón A, Carnet García C, Valls Alvarez M, Rodríguez Carballo A. Niacina. Aspectos esenciales. Rev Inf Cient [Internet]. 2015 [citado 29 Ene 2021];, 90(2):[aprox. 13 p.].
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.