Meme Kanseri İçin Tarama Testleri
Meme kanseri için tarama testleri önemli midir? Öncelikle, Küresel Kanser Gözlemevi’nin (GCO) 2018 yılında dünya çapında toplam 2 milyondan fazla yeni meme kanseri vakası kaydettiğini belirtmemiz önemlidir.
Aynı yıl içerisinde GCO 600.000’den fazla meme kanseri dolayısıyla ölümü kayıt altına almıştır. Ayrıca, verilere göre, meme kanseri yeni kanser vakalarında ikinci sırada ve ölüm nedenlerinde de altıncı sıradadır.
İyi haber, mevcut pek çok tarama testi bulunması ve bunların bu hastalığın prognozu üzerinde önemli bir rol oynamasıdır. Genellikle, bu testlerin hedefleri tümörleri erken bir aşamada, kişinin sağlığına karşı olası en az riski yarattıkları dönemde tespit etmektir.
Meme Kanseri İçin Tarama Testleri
Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından yayınlanan bilgiler meme kanseri tarama testleri ile ilgili testlerin esas olarak ailesinde bu hastalığın bir geçmişi olan ya da diğer önemli risk faktörleri geçmişleri olan kadınlar için olduğunu göstermektedir. En yaygın olanların hangileri olduğunu öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Dövme Sanatçıları Meme Kanserinden Kurtulanların Feminenliklerini Geri Kazandırıyor
Mamografi
Bu, meme dokusunun içerisinde kanserin yol açtığı değişiklikleri tespit etmek için röntgen kullanan bir tür tanısal görüntüleme yöntemidir. Buna ek olarak, kadınlar, malign kansere özgü lezyonların erken teşhisi için bir önlem olarak da bu teste tabi tutulabilir.
Çoğu doktor tüm kadınların 30 ila 35 yaşları arasında ilk mamogramlarını çektirmelerini, ve sonrasında 45 yaştan sonra yıllık bir şekilde mamogram çektirmeye devam etmelerini önermektedir. Ancak, çoğu kadın mamogram çektirme sürecinin son derece rahatsız edici olduğunu düşünür.
Yine de, mamogram çektirmenin sadece birkaç dakika sürdüğünü ve rahatsızlığın yalnızca anlık olduğunu aklınızda tutmalısınız. Bu, kanser gibi bir hastalığın erken teşhis edilebilmesi için ödenecek küçük bir bedeldir.
Sonomamografi
Bu, meme dokusundaki değişiklikleri göstermek için ses dalgalarını kullanan bir tanısal görüntü türüdür. Bir doktorun mamografide göremeyeceği elle hissedilebilecek kitleleri gözlemlemek için çok yararlıdır.
Bundan dolayı, bu tanısal görüntü biyopsiler sırasında doktorlara rehberlik etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Buna ek olarak, bu test lezyondan hücre elde etmek ve kanser olup olmadığını bulmak için de kullanılır. Son olarak, sonomamografi tamamen acısızdır ve tamamlanması sadece birkaç dakika sürer.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kriyoablasyon: Meme Kanseri için Yeni Bir Tedavi
Meme Biyopsisi
Öncelikle, meme biyopsisi teriminin etkilenen memeden doku çıkarmayı amaçlayan bir grup prosedürü kapsadığını anlamalısınız. Sonrasında, çıkarılan doku kanseri tespit edebilen başka testlere tabi tutulur.
Meme biyopsisinden bahsettiğimizde iğne biyopsisi ya da ameliyattan bahsederiz. İğne biyopsileri sırasında doktor kanser içerdiğinden şüphelenilen bölgeden doku parçacıkları çıkarabilmek için içi boş bir iğne kullanır. Ameliyat durumunda ise doktor etkilenen memeden şüphelenilen dokunun tamamını ya da bir parçasını çıkarır.
Manyetik Rezonans
Bir MRI, meme dokusunun oldukça ayrıntılı görüntülerini elde etmek için güçlü mıknatıslar ve radyo dalgaları kullanır. Pek çok açıdan fotoğraf çekebilir ve yumuşak dokunun diğer görüntüleme yöntemleri kullanılırken görülmesi bazen zor olabilecek görüntülerini sağlayabilir.
Mamografi ve gerekli olan durumlarda dokuyu daha detaylı biçimlerde incelemek için kullanılan sonomamografiyi tamamlayan bir yöntemdir. Bunun sebebi yüksek maliyeti ve şüpheli görüntüler için artan yanlış pozitif sonuç verme riskidir. Bir MRI tamamen acısızdır ve vücuda radyasyon yaymaz.
Meme Kanseri Tarama Testleri Hakkında Akılda Tutulması Gereken Şeyler
Sonuç olarak, meme kanserini erken ve zamanında tespit edebilecek çeşitli testler vardır. Mamografi bunların günümüzde en yaygın şekilde kullanılanıdır ve yukarıda da bahsettiğimiz üzere meme dokusundaki değişiklikleri tespit etmeyi denemek üzere röntgenlerin kullanılmasından oluşur. Bu yüzden, 45 yaşınızdan sonra her yıl mamografi çektirmelisiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bray, F., Ferlay, J., Soerjomataram, I., Siegel, R. L., Torre, L. A., & Jemal, A. (2018). Global cancer statistics 2018: GLOBOCAN estimates of incidence and mortality worldwide for 36 cancers in 185 countries. CA: A Cancer Journal for Clinicians, 68(6), 394–424. https://doi.org/10.3322/caac.21492
- National Cancer Institute. (2017). Breast Cancer Screening (PDQ®): Patient Version.
- NIH. (2010). Breast Cancer Screening ( PDQ ® ) Health Professional Version. Retrieved from http://www.cancer.gov/types/breast/hp/breast-screening-pdq#link/_7_toc