Mide Bozukluğu İçin Yenebilecek En İyi Yiyecekler

Sıklıkla dispepsi olarak bahsedilen mide bozukluğu en yaygın gastrointestinal problemlerden bir tanesidir. Eğer bu problemi yaşıyorsanız bu yazımızı okumak isteyebilirsiniz. Çünkü bu yazımızda rahatsızlığınızı sonlandırmak için yemeniz ya da kaçınmanız gereken gıda türlerinden bahsedeceğiz.
Mide Bozukluğu İçin Yenebilecek En İyi Yiyecekler
Saúl Sánchez Arias

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Saúl Sánchez Arias.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Dispepsi olarak da bilinen mide bozukluğu durumunu hafifletmek için bir diyette pek çok parametre bulunur. Karnın üst kısmında gerçekleşen bu rahatsızlık genellikle ya bir Helicobacter pylori enfeksiyonundan dolayı gerçekleşir ya da tekrarlayan bir gastroözofageal reflüden kaynaklanır.

Bugünkü yazımız size beslenme düzeninizde yapabileceğiniz bazı değişiklikler hakkında birkaç ipucu verecek. Bunları uygulamaya koyabilmek için okumaya devam edin. Bunu yaparak sadece bu rahatsızlığı hafifletmek ile kalmayacak, bunun yanı sıra normal yaşam tarzınızı da yeniden elde edeceksiniz. Eğer problem devam ederse doğru tanıyı koyabilmeleri için doktorunuza danışın.

Mide Bozukluğu Yaşadığınızda Yemeniz Ya Da Kaçınmanız Gereken Yiyecek Türleri

Mide bozukluğunuzu gidermek için yemeniz ya da yemekten kaçınmanız gereken bazı gıda gruplarını listeledik. Bunlar beslenme düzeninizi ayarlamanıza ve semptomlarınızı azaltmaya yardımcı olacaktır.

Beslenme Düzeninizde Bulundurmanız Gereken Yiyecek Türleri

Dispepsi yaşayan bir insanın beslenme düzeninin bir parçasını oluşturması gereken gıda türleri arasında balık ve yağsız etler bulunmaktadır. Bunun nedeni bunların dokularınızın tamir edilmesine yardımcı olacak proteinleri sağlayabilmeleridir. Buna ek olarak kabızlıktan ve bundan dolayı da rahatsızlıktan muzdarip olan lipitlerden çok az içerirler.

Sindiriminizin daha iyi olmasını sağlayacakları için her zaman balığı ve diğer beyaz etleri tercih edin. En azından, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Dergisindeki bir yayına göreBuradaki önceliğiniz mide reflüsünü azaltmak için yağ alımınızı sınırlamaktır – bu durum dispepsiyi daha da kötü bir hale getirecektir.

Buna ek olarak, yağsız etler ve balık vücudunuzun ihtiyacı olan günlük proteini de sağlayacaktır. Benzer bir şekilde, beslenme düzeninizi doğal metabolik süreçlerinizi destekleyecek her türlü besin ile de desteklemiş olursunuz. Kardiyovasküler sağlığın bakım ve engelleme için dengeli bir beslenme düzeni gerektirdiğini unutmayın.

Bunun yanında, probiyotik içerdikleri için fermente edilmiş türdeki gıdaları da beslenme düzeninize katmalısınız. Yoğurt ve kefir buna dair iki iyi örnektir. Bunu bilmiyor olabilirsiniz ancak mide bozukluğu ve diğer gastrointestinal problemler düzenli probiyotik alımı ile rahatlatılabilir.

Bir parça yağsız et.
Yağsız etler gastrointestinal geçişi kolaylaştırır ve böylece reflüyü en aza indirir.

Bu Tür Gıdaları Ölçülü Bir Şekilde Tüketin

Bunlar genellikle gastrointestinal problemlere yol açtığı için rafine un ve şeker tüketiminizi azaltın.

Uzmanlara göre dispepsiden muzdarip olan insanlar fruktozu uygun bir şekilde ememez ve bu da şekerleri sindirme ve metabolize etme becerilerini etkiler.

Buna ek olarak, lif tüketiminizi de sınırlayın. Evet, uygun bağırsak geçişini garantiye almak için belirli bir miktarda lif gereklidir. Ancak aşırısı kabızlığa neden olabilir ve bu da mide bozukluğu durumunu kötüleştirebilir.

Bu sebepten dolayı düzenli rafine makarna ve tahıl alımınızı sınırlamalısınız. Onun yerine, karbonhidrat ihtiyaçlarınızı karşılamak için kök sebzeleri tercih edin.

Ayrıca kötü yağ alımınızı azaltmak ve kızarmış yiyecek tüketiminizi en aza indirmek de önemlidir. Çünkü bu tür yemekler reflü riskinizi arttırır ve yavaş sindirime yol açar. Bunun yerine yemeklerinizi bir ızgarada, fırında ya da buharda pişirmeye çalışın.

Buna ek olarak, sadece beslenme düzeninize kalori eklemek ile kalmayıp mide rahatsızlıklarına yol açan kabızlık durumuna da neden olduklarından dolayı ağır soslar ve gravy tüketiminizi de azaltın.

Bunu da okumak hoşunuza gidebilir: En Sık Görülen Sindirim Sistemi Hastalıkları

Mide Bozukluğunuzu Gidermek İçin Bu Tür Yiyeceklerden Uzak Durun

Pek çok gıda türü dispepsiden muzdarip olan insanların beslenme düzeninden kaybolmalıdır. Bunun örnekleri alkol ve kakao gibi asidik gıdalardır.

Aslında, düzenli alkol tüketimi fonksiyonel dispepsi gelişimi için anahtar risk faktörlerinden bir tanesidir. En azından Revista de Gastroenterología de Mexico’da yayınlanan bir araştırmaya göre. Buna ek olarak, bu tür ürünlerin pek çoğu genellikle şeker ya da yapay tatlandırıcılar ile birlikte paketlenir ve bunların her ikisi de bu durumu hatırı sayılır bir derecede kötüleştirir.

Benzer şekilde, bunlar tahriş ediciler olduğundan dolayı, baharatlı yiyecek tüketiminizi de sınırlandırmalısınız. Hatta, bunları gastrointestinal durumları olan herhangi bir insan için kısıtlamak için yeterli bilimsel kanıt bulunmaktadır.

Çikolata parçaları.
Çoğu ticari çikolata büyük miktarlarda şeker içerir ve kakaodaki doğal asit de eklendiğinde dispepsiyi kötüleştirebilir.

Dengeli Bir Beslenme Düzeni Mide Bozukluğunu İyileştirebilir

Sizin de görebileceğiniz üzere, dispepsiyi rahatlatmak söz konusu olduğunda beslenme düzeninizi değiştirmek çok önemlidir. Bundan dolayı uygun teşhis ve tedaviyi alabilmek için bir doktora danışmalısınız. Bununla birlikte, beslenme düzeninizde yaptığınız herhangi bir değişiklik çok önemli olacaktır.

Eğer kronik mide problemleriniz varsa yağ ve lif tüketiminizi sınırlayın ve fermente gıda tüketiminizi arttırın. Ayrıca probiyotikler hakkında doktorunuz ile konuşun ve onlardan durumunuzun prognozunu iyileştirebilecek bazı takviyeler önermelerini rica edin.

Son olarak, alkolden de tahriş edici maddelerden de uzak durun. Büyük komplikasyonlardan kaçınabilmek için bunları beslenme düzeninizden tamamen çıkarmaya çalışın. Her zaman olduğu gibi, bir doktor ya da beslenme uzmanına danışın, ki böylece sizin kişisel ihtiyaçlarınıza uygun bir menü tasarlamanıza yardımcı olabilsinler.

İlginizi çekebilir ...
Mide Gazı ile Savaşmak için 7 Doğal Tarif
Sağlığa bir adım
sayfasında okuyun Sağlığa bir adım
Mide Gazı ile Savaşmak için 7 Doğal Tarif

Mide gazı hem yaygın hem de can sıkıcı bir sorundur. Ancak rahatsız edici gazı hızlı, kolay ve doğal malzemelerle durdurmak kolaydır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Tan VP., The low FODMAP diet in the management of functional dyspepsia in east and southeast asia. J Gastroenterol Hepatol, 2017. 1: 46-52.
  • Fujihara Ozaki RK., Leite Speridiao PG., Fontenele Soares AC., Morais MB., Intestinal fructose malabsorptioin is associated with increased lactulose fermentation in the intestinal lumen. J Pediatr, 2018. 94 (6): 609-615.
  • Zhang J., Wu HM., Wang X., Xie J., et al., Efficacy of prebiotics and probiotics for functional dyspepsia: a systematic review and meta analysis. Medicine, 2020.
  • Saneei P., Sadeghi O., Feizi A., Keshteli AH., Deghaghzadeh H., et al., Relationship between spicy food intake and chronic uninvestigated dyspepsia in iranian adults. J Dig Dis, 2016. 17 (1): 28-35.
  • Socarrás Suárez, María Matilde, and Miriam Bolet Astoviza. “Alimentación saludable y nutrición en las enfermedades cardiovasculares.” Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas 29.3 (2010): 353-363.
  • Bolet Astoviza, Miriam, and María Matilde Socarrás Suárez. “Alimentación adecuada para mejorar la salud y evitar enfermedades crónicas.” Revista Cubana de medicina general integral 26.2 (2010): 0-0.
  • Hernando-Harder, Ana C., et al. “Dispepsia funcional: Nuevos conocimientos en la fisiopatogenia con implicaciones terapéuticas.” Medicina (Buenos Aires) 67.4 (2007): 379-388.
  • Ferrer, Javier Diaz, et al. “Utilidad del Suplemento de Probioticos (Lactobacillus acidophilus y bulgaricus) en el Tratamiento del Sindrome de Intestino Irritable.” Revista de Gastroenterología del Perú 32.4 (2017): 387-93.

Bu yayının içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Hiçbir zaman bir uzmanın teşhislerini, tedavilerini veya tavsiyelerini kolaylaştırmaya veya onların yerini almaya hizmet edemezler. Herhangi bir şüpheniz varsa güvendiğiniz uzmanınıza danışın ve herhangi bir işleme başlamadan önce onayını alın.