Molluskum Kontagiozum Hastalığı Nedir?

Molluskum kontagiozum, poksvirüslerin yol açtığı bir cilt enfeksiyonudur. Çocuklar ve yetişkinler kaptığında kolayca yayılabilen bir virüstür. 
Molluskum Kontagiozum Hastalığı Nedir?
Diego Pereira

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Diego Pereira.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Molluskum kontagiozum (bazen su siğili de denir) viral bir enfeksiyondur ve bu yüzden de bulaşıcıdır. Poksvirüsler olarak bilinen bir virüs tipi bunlara yol açar. Bu enfeksiyon, aktif seks yaşamı olan ve HIV virüsünü taşıyan kişilerde artmaktadır.

Bu virüsle birlikte enfeksiyon, ciltte lezyonlar halinde küçük şişlikler oluşturur. Kolayca yayılır. Enfekte olmuş bölgeye temas ederek veya cinsel birleşme esnasında basitçe bu virüsle karşılaşabilirsiniz. Ancak tehlikeli bir enfeksiyon değildir ve spontane bir şekilde yok olabilir.

Daha sonra göreceğimiz gibi tedavi de edilebilir. Molluskum kontagiozum çocuklarda, cinsel açıdan aktif yetişkinlerde ve HIV virüslü hastalar gibi zayıflamış bağışıklık sistemi olan kişilerde daha sık görülür.

Molluskum Kontagiozum: Cilt Enfeksiyonu

Daha önce bahsettiğimiz gibi poksvirüsler, ciltte gelişen bir enfeksiyon olan molluskum kontagiozum’a yol açarlar. Bu virüs kolayca yayılır ve çocuklar ve yetişkinler bu virüsle karşılaşabilirler.

Cinsel temasla bulaşabileceği gibi giysi ve havlu paylaşma gibi cinsel olmayan temaslarla da bulaşabilir. Yaş ve cinsiyet ayrımı olmaksızın herkese bulaşabilir.

Lezyonlar genellikle yüzde, boyunda, koltukaltında ve ellerin üstünde ortaya çıkarlar. Ancak virüs, cinsel yollar bulaşmışsa genitallerde, karnın alt kısmında ve iç uyluğun üst kısmında da oluşabilirler.

Yumru veya şişlik olarak ciltte oluşurlar. Genellikle ağrılı değillerdir ancak sinir bozucu olabilirler. İşte bu viral yumruların diğer bazı özellikleri:

  • Tümsek şeklindedirler, yuvarlaktırlar ve cilt rengindedirler
  • Kaşıntılı, kırmızı veya iltihaplı hale gelebilirler
  • Kaşındığında veya kazındığında düşebilirler. Bu da virüsün cildin başka bölgelerine yayılmasını kolaylaştırır
virus-gorunum
Virüsler molluskum kontagiozum’a yol açarlar.

Nasıl önlenir?

Tıpkı diğer viral enfeksiyonlar gibi molluskum kontagiozum’la karşılaşmaktan aşağıdakiler dahil çeşitli yollarla kaçınabilirsiniz:

  • Cildin etki altındaki bölgelerine temas etmekten kaçınmak. Bu, vücudumuzun diğer kısımlarına bulaştırabileceğimiz için kendi cildimiz de olabilir, başkasının cildi de olabilir.
  • Bu enfeksiyonu önlemenin en iyi yollarından biri ellerimizi sık sık yıkamaktır.
  • Cinsel birleşme esnasında dikkatli olmak. Daha önce de bahsettiğimiz gibi virüsün bulaşabileceği yollardan biri de cinsel birleşmedir.
  • Bu nedenle enfekte olduğumuzu biliyorsak veya seks yapacağımız kişi de enfekte durumdaysa o halde lezyonlar tamamen yok olana kadar onlardan kaçınmalı veya doğrudan teması azaltmak için gerekli önlemleri almalıyız.
  • Giysi, havlu, saç fırçası v.b. kişisel eşyaları kimseyle paylaşmayın.

Son olarak lezyonları gazlı bezle kaplamak yayılmalarını önlemek için iyi bir yöntemdir. Böylece yumrularla doğrudan temas etmekten kaçınarak diğer enfeksiyonları da önleyebilirsiniz.

molluskum kontagiozum cilt lezyon
Molluskum kontagiozum cilt lezyonları kolayca yayılabilir.

Molluskum Kontagiozum İçin En İyi Tedaviler Nelerdir?

Bildiğimiz gibi bu enfeksiyon kendi kendine yok olabilir. Ancak daha hızlı kurtulmak için tedavi edebilirsiniz. Tedaviler hastanın özelliklerine ve hastalığın kendini nasıl belli ettiğine göre değişir. Özellikler derken hastanın bağışıklık sistemini kastediyoruz. 

Bu yüzden hastalık kendi kendine geçmediğinde aşağıdaki tedavi seçeneklerinden birini tercih edebiliriz:

  • Kazıyarak temizlemek – dermatolojik teknikleri kullanarak
  • Soğuk hava terapisi ile dondurmak
  • Farmakolojik tedavi yoluyla
  • Lazerle yok ederek

Sonuç

Molluskum kontagiozum çok kolay yayılan bir viral enfeksiyondur. Bu nedenle önlemlerle ilgili ilkeleri düzgün bir şekilde takip etmek çok önemlidir.

Ancak çok ciddi bir enfeksiyon değildir ve tedavisi için farklı yöntemler olsa da genellikle kendi kendine çözümlenir. Herhangi bir sorunuz varsa doktorunuza danışabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.